Tygodniowe menu

 

                    

I

ŚNIADANIE

II

ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 22.04.2024

Grahamka,                      ser żółty, wędlina, ogórek,                        kakao z mlekiem.

Jabłko.

Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem.

Udko pieczone,         bukiet warzyw, ziemniaki,           kompot owocowy.

Chałka,                   sok owocowy.

Wtorek

23.04.2024

Humus (wyrób własny, cieciorka, serek do smarowania pieczywa, suszone pomidory),      rzodkiewka,              bułka kukurydziana,                       herbata z cytryną.

Banan.

Zupa gulaszowa z ziemniakami.

Kluski leniwe z masełkiem i bułeczką, surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy.

Dodatek dla szkoły

Sok owocowo-warzywny.

 

 

Pieczywo chrupkie, Nutella domowa             (suszone daktyle, orzechy włoskie, kakao, mleko), plastry banana, herbata.

Środa 24.04.2024

 

Płatki  jęczmienne na mleku, kiełbasa wieprzowa, dżem 100%owoców, chlebek rodzinny, herbata z hibiskusa.

Mus owocowy.

Zupa ogórkowa z ziemniakami.

Spaghetti wołowe                  (udziec wołowy, warzywa, zioła, makaron),   rukola,                           kompot owocowy.

 

Kefir, brzoskwinia, podpłomyki.

Czwartek 25.04.2024

Twarożek wiejski ze szczypiorkiem,      wędlina, pomidor,                          bułka  z nasionami dyni.              

Jogurt z bakteriami probiotycznymi.

Zupa pieczarkowa z makaronem.

Kotlet mielony, mizeria ze śmietaną, ziemniaki,

kompot owocowy.

 

Racuszek z jabłkiem, sok owocowy .

 

Piątek

26.04.2024

 

Płatki kukurydziane z  mlekiem, wędlina, kalarepa,                      miód naturalny, chlebek pszenno-żytni,                       herbata z cytryną.

Chrupki kukurydziane,   sok owocowy.

Krem z pomidorów, płatki migdałowe, grzanki.

Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, marchewka i jabłka,

kompot owocowy

Dodatek dla szkoły:             Chipsy jabłkowe.

 

Ciasto jogurtowe (wyrób własny),              ½ gruszki, herbata.

 

Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Rodzaj alergenu

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.

Powiązane zdjęcia: