Tygodniowe menu
|
I ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek 09.09.2024 |
Płatki orkiszowe na mleku, chlebek pszenny/razowy (gluten) z masłem (mleko) wędlina, kalarepa, powidła śliwkowe, herbata z cytryną. |
melon
|
Zupa ogórkowa(seler, mleko) z koperkiem (gluten). Udko pieczone, ziemniaki, surówka z sałaty lodowej, rzodkiewki, ogórka świeżego, szczypiorku z jogurtu naturalnego ( mleko) kompot owocowy. |
Kasza manna na mleku z musem malinowym, herbatniki, |
Wtorek 10.09.2024 |
Bułka z pestkami dyni ( gluten) z masłem (mleko), Jajko na twardo, serek do smarowania pieczywa, cząstka pomidora, rzodkiewka, kakao z mlekiem. |
0/50 jabłka |
Fasolowa z wkładką mięsną (seler, mleko) z ziemniakami i natką pietruszki, Knedle (gluten, jajko, mleko) ze śliwkami polewa jogurtowa, kompot owocowy. |
Bułeczka orkiszowa (gluten) z masłem (mleko) pasztet ( wyrób własny)( jajka, gluten), ogórek świeży,
herbata |
Środa 11.09.2024
|
Grahamka (gluten) z masłem (mleko), wędlina, papryka, Sałatka brokułowa( brokuła, kukurydza, jajko, nasiona słonecznika, sos jogurtowo/majonezowy). Herbata z cytryną. |
gruszka |
Krem z zielonych warzyw(seler) grzanki z mozzarellą (gluten, mleko). Sznycel z piersi kurczaka( jajko, gluten) ziemniaki, buraczki za smazane, Kompot owocowy.
|
Ciasto ucierane ( jajko, mleko, gluten) (wyrób własny), mleko. |
Czwartek 12.09.2024 |
Zacierka na mleku,chlebek pszenno-żytni ( gluten) z masłem (mleko),wędlina, papryka, miód naturalny, herbata z cytryną. |
morele
|
Zupa koperkowa(seler, mleko) z ziemniakami . Ala gołąbki (jajka, gluten) w sosie pomidorowym, kasza pęczak, surówka z marchewki i ogórka kiszonego, cebula, oliwa, kompot owocowy. |
Jogurt naturalny z truskawkami, podpłomyki |
Piątek 13.09.2024
|
Bułka orkiszowa ( gluten) z masłem(mleko) wędlina, sałata, paprykarz szczeciński (wyrób własny)(makrela, ryż, warzywa, koncentrat pomidorowy), herbata. |
banan |
Zupa z czerwonej soczewicy ( seler) z ziemniakami i natką pietruszki, kotlet z ryby (ryba, jajko, gluten) z ziemniakami, surówka z kapusty kiszonej, jabłka, marchewki. kompot owocowy.
|
Frytki pieczone w piekarniku, ketchup,pomidorki koktajlowe, sok owocowy |
Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Rodzaj alergenu |
Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.