Tygodniowe menu

 

                   

I

ŚNIADANIE

II

ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 06.02.2023

Płatki ryżowe na mleku, wędlina,                            dżem 100%owoców,    papryka czerwona,  chlebek babicki,                herbata.

Mandarynka.

 

 

 

Barszcz biały z ziemniakami.

Spaghetti mięsno-warzywne,

kompot owocowy.

 

Jogurt do picia, biszkopty.

Wtorek

07.02.2023

Kiełbasa z cebulką,      serek do smarowania pieczywa, cząstka ogórka, ketchup,  grahamka,                 herbata z cytryna i imbirem.         

Gruszka,               wafle ryżowe.          

 

Zupa z soczewicy z ziemniakami.

Pierogi z białym serem,                   polewa jogurtowa,                        kompot owocowy.

Dodatek dla szkoły:              Pomarańcza.

Kajzerka z pasztetem (wyrób własny), kalarepa, sok jabłkowy tłoczony.

Środa 08.02.2023

 

Jajko w sosie jogurtowo-majonezowym,                    kiełbasa podsuszana, kiełki,                              buka kukurydziana,                 herbata owocowa.

Banan.

 

Zupa krem z brokuł, grzanka ziołowa.

Sznycel z piersi kurczaka, ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka,   kompot owocowy.

Kisiel z owocami, precelki.

 

Czwartek 09.02.2023

Płatki żytnie z mlekiem, wędlina,                         dżem 100% owoców,          biała rzodkiew,         chlebek ze wsi,          herbata z cytryną.

Jabłko.

Zupa pomidorowa z makaronem,

Frykadelki wołowe,                       kasza pęczak,                             surówka z ogórka, papryki i cebuli,

kompot owocowy.

 

Barszczyk czerwony, pasztecik.

Piątek

10.02.2023

 

Zabawa w kucharzy,    dzieci same przygotowują śniadanie: zupa mleczna,  wędlina, ser żółty, warzywa,                 pieczywo mieszane,             herbata. Jogurt z bakteriami probiotycznymi.

Zupa ogórkowa z ziemniakami.

Ryba po grecku, ziemniaki, kompot owocowy.

Dodatek dla szkoły:                  Jogurt z bakteriami probiotycznymi.

 

     

Ciasto z jabłkiem                    (wyrób własny), herbata.

 

W ciągu dnia, dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Źródłami tych substancji są:

– mleko i produkty pochodne, ryby ;

– zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies;

– jajka i produkty pochodne; 

– orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

– migdały, orzechy laskowe,  brazylijskie, nerkowe, włoskie;

– seler i produkty pochodne.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.