Tygodniowe menu
|
I ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek 06.02.2023 |
Płatki ryżowe na mleku, wędlina, dżem 100%owoców, papryka czerwona, chlebek babicki, herbata. |
Mandarynka.
|
Barszcz biały z ziemniakami. Spaghetti mięsno-warzywne, kompot owocowy.
|
Jogurt do picia, biszkopty. |
Wtorek 07.02.2023 |
Kiełbasa z cebulką, serek do smarowania pieczywa, cząstka ogórka, ketchup, grahamka, herbata z cytryna i imbirem. |
Gruszka, wafle ryżowe.
|
Zupa z soczewicy z ziemniakami. Pierogi z białym serem, polewa jogurtowa, kompot owocowy. Dodatek dla szkoły: Pomarańcza. |
Kajzerka z pasztetem (wyrób własny), kalarepa, sok jabłkowy tłoczony. |
Środa 08.02.2023
|
Jajko w sosie jogurtowo-majonezowym, kiełbasa podsuszana, kiełki, buka kukurydziana, herbata owocowa. |
Banan.
|
Zupa krem z brokuł, grzanka ziołowa. Sznycel z piersi kurczaka, ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy. |
Kisiel z owocami, precelki.
|
Czwartek 09.02.2023 |
Płatki żytnie z mlekiem, wędlina, dżem 100% owoców, biała rzodkiew, chlebek ze wsi, herbata z cytryną. |
Jabłko. |
Zupa pomidorowa z makaronem, Frykadelki wołowe, kasza pęczak, surówka z ogórka, papryki i cebuli, kompot owocowy.
|
Barszczyk czerwony, pasztecik. |
Piątek 10.02.2023
|
Zabawa w kucharzy, dzieci same przygotowują śniadanie: zupa mleczna, wędlina, ser żółty, warzywa, pieczywo mieszane, herbata. | Jogurt z bakteriami probiotycznymi. |
Zupa ogórkowa z ziemniakami. Ryba po grecku, ziemniaki, kompot owocowy. Dodatek dla szkoły: Jogurt z bakteriami probiotycznymi.
|
Ciasto z jabłkiem (wyrób własny), herbata. |
W ciągu dnia, dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Źródłami tych substancji są:
– mleko i produkty pochodne, ryby ;
– zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies;
– jajka i produkty pochodne;
– orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
– migdały, orzechy laskowe, brazylijskie, nerkowe, włoskie;
– seler i produkty pochodne.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.