Tygodniowe menu
|
I ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek 29.05.2023 |
Grahamka, wędlina, powidła śliwkowe, papryka czerwona, kawa Inka z mlekiem. |
Sok jabłkowy tłoczony, podpłomyki |
Zupa ogórkowa z ziemniakami. Indyk po chińsku, ryż, kompot owocowy.
|
Jogurt z owocami, chrupki kukurydziane |
Wtorek 30.05.2023 |
Płatki jęczmienne na mleku, wędlina, serek do smarowania pieczywa, ogórek, chlebek ze wsi, herbata z cytryną.
|
Banan. |
Zupa fasolowa z ziemniakami. Placki z jabłkiem, cukier puder, kompot owocowy. Dodatek dla szkoły: Sok owocowo-warzywny |
Bułka, kiełbasa krakowska, rzodkiewka, herbata. |
Środa 31.05.2023
|
Twaróg na słodko, owoc granatu, wędlina , sałata, bułka z ziarnami, herbata owocowa.
|
Arbuz
|
Krem z pomidorów, grzanki Bitki wołowe, ziemniaki, mizeria ze śmietaną, kompot owocowy. |
Jogurt naturalny z owocami, herbatniki Be-Be. |
Czwartek 01.06.2023 |
Płatki gryczane na mleku, wędlina, ser żółty, pomidor, chlebek pszenno-żytni, herbata z cytryną. |
Mix warzyw (marchewka, kalarepa). |
Krupnik z kaszą pęczak, ziemniaki. Pyzy z mięsem, okrasa, surówka z czerwonym burakiem (sałata lodowa, rukola, burak czerwony, papryka, pestki słonecznika, sos), kompot owocowy. . |
Galaretka z truskawkami i bananem, biszkopcik. |
Piątek 02.06.2023
|
Bułka z ziarnami, wędlina, jajko na twardo, rzodkiewka, kakao z mlekiem. |
Gruszka.
|
Zupa włoska z makaronem. Ryba smażona, ziemniaki, surówka colesław, kompot owocowy
|
Chałka, sok pomarańczowy. |
W ciągu dnia, dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Źródłami tych substancji są:
– mleko i produkty pochodne, ryby ;
– zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies;
– jajka i produkty pochodne;
– orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
– migdały, orzechy laskowe, brazylijskie, nerkowe, włoskie;
– seler i produkty pochodne.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.