Tygodniowe menu
|
I ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek 24.06.2024 |
Płatki kukurydziane z mlekiem, wędlina, ogórek, miód wielokwiatowy, chleb żytni, herbata malinowa. |
Arbuz. |
Zupa zacierkowa z ziemniakami. Spaghetti mięsno-warzywne ze świeżą bazylią (łopatka wieprzowa, papryka czerwona, pomidory, marchew, pietruszka, makaron spaghetti), kompot owocowy.
|
Serek waniliowy, biszkopty, sok jabłko-czarna porzeczka. |
Wtorek 25.06.2024 |
Frankfurtetki, serek do smarowania pieczywa, rzodkiewka, bułka z nasionami sezamu, herbata z cytryną. |
Mus owocowy.
|
Krupnik z wkładką mięsną, z ziemniakami. Naleśniki z białym serem (wyrób własny), świeże maliny i borówki kompot owocowy.
|
Grahamka, pasta z makreli, kalarepa, lemoniada. |
Środa 26.06.2024
|
Kasza manna na mleku, wędlina, papryka żółta, dżem 100% owoców, chlebek pszenny/ z żurawiną, herbata z malin. |
Cząstka melona. |
Zupa krem z cukinii i mięty, grzanki. Gołąbki po cygańsku, ziemniaki, ogórek małosolny kompot owocowy.
|
Biszkopt z galaretką i owocami (wyrób własny -winogrona, czerwona porzeczka, borówki), herbata. |
Czwartek 27.06.2024 |
Pasta z cieciorki, wędlina, pomidor ze szczypiorkiem, grahamka, herbata owocowa. |
Sok owocowy, precelki, herbatniki.
|
Zupa pomidorowa z makaronem. Sznycel z piersi kurczaka, ziemniaki, sałata ze śmietaną,, kompot owocowy.
|
Kefir naturalny z owocami, chlebek razowy ze słonecznikiem, dżem malinowy. |
Piątek 21.06.2024
|
Bułka z ziarnami, wędlina, miód naturalny, warzywa, herbata, kawa Inka z mlekiem. |
Jabłko. |
Botwinka z jajkiem i ziemniakami. Pizza hawajska (mąka, drożdże, szynka, ananasy, ser żółty, pomidory, cebula czosnek), kompot owocowy. |
Sok owocowo-warzywny, obwarzanki. |
Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Rodzaj alergenu |
Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.