Tygodniowe menu

                                                    JADŁOSPIS

                        od 19.05 2025r. do 23.05.2025r.

Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.

                    

I

ŚNIADANIE     

II

ŚNIADANIE    

 

OBIAD  

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek

19.05.2025

Płatki owsiane(gluten) na mleku(mleko), pieczywo pszenne/razowe (pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko), serek do smarowania pieczywa (mleko), wędlina, papryka,

Herbata z cytryną,

Pomarańcza

 

Zupa pieczarkowa(seler, mleko) z makaronem (gluten) i natką pietruszki,

Schabowy (jajko, gluten), ziemniaki, mizeria  (mleko),

Kompot owocowy,

 Maślanka z owocami (mleko),

herbatniki (gluten, mleko),

Wtorek

20.05.2025

Bułka z pestkami dyni

( pszenica, owies, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem(mleko), jajko (jajko) na twardo na kanapce, wędlina, rzodkiewka,

Kakao (mleko),

Banan

Zupa pomidorowa (seler, mleko) z  ryżem (gluten), i natką pietruszki,

Gulasz wieprzowy, kasza bulgur (gluten), surówka z Colesław (mleko),

Kompot owocowy

Sałatka owocowa(winogrono, gruszka, mandarynka, brzoskwinia), gorzka czekolada,

Lemoniada,

Środa

21.05.2025

Pieczywo pszenno-żytnie, bułka paryska

( pszenica, żyto, gluten), z masłem (mleko), pasta z czerwonej fasoli, ogórek świeży,

Kawa inka (mleko),

Jabłko

Flaczki drobiowe

(seler) bułeczka (gluten, pszenica, żyto), natka z pietruszki,

Makaron kokardki  pełnoziarniste     

( gluten), z serem twarogowym (mleko), mus owocowy,

kompot wiśniowy,

Pizza (pszenica, żyto, gluten), ser mozzarella (mleko), szynka (wyrób własny), pomidorki koktajlowe, ketchup, 

Herbata z żurawiną,

Czwartek

22.05.2025

Kasza manna na mleku, chleb pszenno-żytnie,  (pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko), wędlina, ogórek kiszony, humus z ciecierzycy i suszonych pomidorów,

Herbata z cytryną,

Arbuz

Zupa krem z marchewki (seler, mleko) z pestkami dyni,

Pieczona karkówka, ziemniaki, buraczki na ciepło,

Kompot owocowy,

Chałka bez kruszonki (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko) i miodem,

Nektar z czarnej porzeczki,

Piątek

23.05.2025

 

Chlebek pszenno-żytni

( pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko)

pasta z makreli (ryba) ze szczypiorkiem, wędlina, sałata, rzodkiewka,

Herbata owocowa,

Mix warzyw

(marchewka, kalarepa, rzodkiew)

Zupa fasolowa (seler) z ziemniakami i natką pietruszki,

Łazanki(makaron (gluten), kapusta kiszona, pieczarki, cebula),

kompot owocowy,

 

 

 

Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Rodzaj alergenu

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.

Powiązane zdjęcia: