Tygodniowe menu

 

                    

I

ŚNIADANIE

II

ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 27.05.2024

Płatki gryczane na mleku, wędlina, miód naturalny, papryka czerwona,  chlebek regionalny,                herbata  z cytryną.

Morelka.

Zupa zacierkowa.

Pieczona pierś z kurczaka z sałata ze śmietaną, ziemniaki,       kompot owocowy.

Shake malinowo-truskawkowy           (jogurt naturalny, maliny, świeże truskawki, miód), chleb razowy ze słonecznikiem,           dżem z kiwi.

Wtorek

28.05.2024

Pasta z mięsa i wątróbki posypana nasionami słonecznika,  kalarepa,              ser żółty,                    pieczywo mieszane,      kakao z mlekiem.

Młoda marchew do pochrupania.

                       

Zupa kalafiorowa z ziemniakami Kopytka szpinakowe z okrasą, cząstka pomidora,

kompot owocowy.

Dodatek dla szkoły:

Nektarynka.

Sałatka owocowa              (kiwi, melon, truskawki, brzoskwinia, arbuz),              herbatniki Be-Be.

Środa 29.05.2024

 

Jajko w sosie jogurtowym z rzodkiewką i szczypiorkiem, kiełbasa krakowska podsuszana, bułka z nasionami dyni, herbata z róży. 

Gruszka.

Zupa z soczewicy czerwonej z ziemniakami.

Frykadelki wołowe,               kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego, papryki, cebuli,

kompot owocowy.

 

Sernik na zimno z owocami                (wyrób własny: biszkopty, serek waniliowy, galaretka, truskawki, borówki),                 sok owocowy.

Czwartek 30.05.2024

 

 

 

   

Piątek

31.05.2024

 

Płatki kukurydziane z mlekiem, wędlina, serek do smarowania pieczywa, papryka czerwona,        kajzerka,               herbata z cytryna.

Sok owocowo-warzywny.

 

Zupa szpinakowa z ziemniakami.

Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z warzyw mieszanych,

kompot owocowy.

 

 

Kanapka z wędliną, warzywa, herbata.

 

 

 

Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Rodzaj alergenu

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.

Powiązane zdjęcia: