Tygodniowe menu

 

                    

I

ŚNIADANIE

II

ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 24.06.2024

Płatki kukurydziane z mlekiem, wędlina, ogórek,                  miód wielokwiatowy, chleb żytni,              herbata malinowa.

Arbuz.

Zupa zacierkowa z ziemniakami. Spaghetti mięsno-warzywne ze świeżą bazylią                          (łopatka wieprzowa, papryka czerwona, pomidory, marchew, pietruszka, makaron spaghetti),                  kompot owocowy.

 

Serek waniliowy,   biszkopty,                    sok jabłko-czarna porzeczka.

Wtorek

25.06.2024

Frankfurtetki,       serek do smarowania pieczywa, rzodkiewka,           bułka z nasionami sezamu,                       herbata z cytryną.

Mus owocowy.

 

                       

Krupnik z wkładką mięsną, z ziemniakami.

Naleśniki z białym serem (wyrób własny),           świeże maliny i borówki

kompot owocowy.

 

Grahamka,                pasta z makreli, kalarepa, lemoniada.

Środa 26.06.2024

 

Kasza manna na mleku, wędlina, papryka żółta,      dżem 100% owoców, chlebek pszenny/ z żurawiną,  herbata z malin.

Cząstka melona.

Zupa krem z cukinii i mięty, grzanki.               Gołąbki po cygańsku, ziemniaki, ogórek małosolny                                 kompot owocowy.
                         

 

Biszkopt z galaretką i owocami              (wyrób własny -winogrona, czerwona porzeczka, borówki), herbata.

Czwartek 27.06.2024

Pasta z cieciorki, wędlina,  pomidor ze szczypiorkiem, grahamka,                herbata owocowa.          

Sok owocowy, precelkiherbatniki.

 

 

 

Zupa pomidorowa z makaronem.            Sznycel z piersi kurczaka, ziemniaki, sałata ze śmietaną,,                kompot owocowy.

 

 

 

Kefir naturalny z owocami,                         chlebek razowy ze słonecznikiem,          dżem malinowy.

Piątek

21.06.2024

 

 

Bułka z ziarnami, wędlina, miód naturalny,                warzywa, herbata,                kawa Inka z mlekiem.

Jabłko.

Botwinka z jajkiem  i ziemniakami.                         Pizza hawajska                (mąka, drożdże,  szynka, ananasy, ser żółty, pomidory, cebula czosnek),

kompot owocowy.

Sok owocowo-warzywny, obwarzanki.

 

Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Rodzaj alergenu

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.

Powiązane zdjęcia: