Tygodniowe menu
JADŁOSPIS
od 19.05 2025r. do 23.05.2025r.
Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.
|
I ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek 19.05.2025 |
Płatki owsiane(gluten) na mleku(mleko), pieczywo pszenne/razowe (pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko), serek do smarowania pieczywa (mleko), wędlina, papryka, Herbata z cytryną, |
Pomarańcza
|
Zupa pieczarkowa(seler, mleko) z makaronem (gluten) i natką pietruszki, Schabowy (jajko, gluten), ziemniaki, mizeria (mleko), Kompot owocowy, |
Maślanka z owocami (mleko), herbatniki (gluten, mleko), |
Wtorek 20.05.2025 |
Bułka z pestkami dyni ( pszenica, owies, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem(mleko), jajko (jajko) na twardo na kanapce, wędlina, rzodkiewka, Kakao (mleko), |
Banan |
Zupa pomidorowa (seler, mleko) z ryżem (gluten), i natką pietruszki, Gulasz wieprzowy, kasza bulgur (gluten), surówka z Colesław (mleko), Kompot owocowy |
Sałatka owocowa(winogrono, gruszka, mandarynka, brzoskwinia), gorzka czekolada, Lemoniada, |
Środa 21.05.2025 |
Pieczywo pszenno-żytnie, bułka paryska ( pszenica, żyto, gluten), z masłem (mleko), pasta z czerwonej fasoli, ogórek świeży, Kawa inka (mleko), |
Jabłko |
Flaczki drobiowe (seler) bułeczka (gluten, pszenica, żyto), natka z pietruszki, Makaron kokardki pełnoziarniste ( gluten), z serem twarogowym (mleko), mus owocowy, kompot wiśniowy, |
Pizza (pszenica, żyto, gluten), ser mozzarella (mleko), szynka (wyrób własny), pomidorki koktajlowe, ketchup, Herbata z żurawiną, |
Czwartek 22.05.2025 |
Kasza manna na mleku, chleb pszenno-żytnie, (pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko), wędlina, ogórek kiszony, humus z ciecierzycy i suszonych pomidorów, Herbata z cytryną, |
Arbuz |
Zupa krem z marchewki (seler, mleko) z pestkami dyni, Pieczona karkówka, ziemniaki, buraczki na ciepło, Kompot owocowy, |
Chałka bez kruszonki (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko) i miodem, Nektar z czarnej porzeczki, |
Piątek 23.05.2025
|
Chlebek pszenno-żytni ( pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko) pasta z makreli (ryba) ze szczypiorkiem, wędlina, sałata, rzodkiewka, Herbata owocowa, |
Mix warzyw (marchewka, kalarepa, rzodkiew) |
Zupa fasolowa (seler) z ziemniakami i natką pietruszki, Łazanki(makaron (gluten), kapusta kiszona, pieczarki, cebula), kompot owocowy, |
|
Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Rodzaj alergenu |
Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.