Tygodniowe menu

 

                   

I

ŚNIADANIE

II

ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 29.05.2023

Grahamka, wędlina,          powidła śliwkowe, papryka czerwona,              kawa Inka z mlekiem.

Sok jabłkowy tłoczony, podpłomyki

Zupa ogórkowa z ziemniakami.

Indyk po chińsku, ryż,    kompot owocowy.

 

             

Jogurt z owocami,                chrupki kukurydziane

Wtorek

30.05.2023

Płatki jęczmienne na mleku,                     wędlina, serek do smarowania pieczywa, ogórek,                chlebek  ze wsi,      herbata z cytryną.

 

Banan.

Zupa fasolowa z ziemniakami.

Placki z jabłkiem, cukier puder,                              kompot owocowy.

Dodatek dla szkoły:

Sok owocowo-warzywny

Bułka,              kiełbasa krakowska, rzodkiewka, herbata.

Środa 

31.05.2023

 

Twaróg na słodko, owoc granatu, wędlina , sałata,                       bułka z ziarnami,    herbata owocowa.

 

Arbuz

 

                                            

Krem z pomidorów, grzanki

Bitki wołowe, ziemniaki,               mizeria ze śmietaną,       kompot owocowy.

Jogurt naturalny z owocami,        herbatniki Be-Be.

Czwartek   

01.06.2023

Płatki gryczane na mleku, wędlina,   ser żółty, pomidor, chlebek pszenno-żytni,     herbata z cytryną.

Mix warzyw (marchewka, kalarepa).

Krupnik z kaszą  pęczak, ziemniaki.

Pyzy z mięsem, okrasa,   surówka z czerwonym burakiem (sałata lodowa, rukola, burak czerwony, papryka, pestki słonecznika, sos),                              kompot owocowy.

.

Galaretka z truskawkami i bananem, biszkopcik.

Piątek

02.06.2023

 

Bułka z ziarnami,    wędlina, jajko na twardo, rzodkiewka,        kakao z mlekiem.

Gruszka.

 

 

Zupa włoska z makaronem.

Ryba smażona, ziemniaki, surówka colesław,                            

kompot owocowy

 

Chałka,                   sok pomarańczowy.

W ciągu dnia, dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Źródłami tych substancji są:

– mleko i produkty pochodne, ryby ;

– zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies;

– jajka i produkty pochodne; 

– orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

– migdały, orzechy laskowe,  brazylijskie, nerkowe, włoskie;

– seler i produkty pochodne.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.