Tygodniowe menu

 

                    

I

ŚNIADANIE

II

ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 09.09.2024

Płatki orkiszowe na mleku, chlebek pszenny/razowy (gluten) z masłem (mleko) wędlina, kalarepa, powidła śliwkowe,

herbata z cytryną.

melon

 

 

Zupa ogórkowa(seler, mleko) z koperkiem (gluten).

Udko pieczone, ziemniaki, surówka z sałaty lodowej, rzodkiewki, ogórka świeżego, szczypiorku  z jogurtu naturalnego ( mleko)

kompot owocowy.

Kasza manna na mleku z musem malinowym,

herbatniki,

Wtorek

10.09.2024

Bułka z pestkami dyni  ( gluten) z masłem (mleko)Jajko na twardo, serek do smarowania pieczywa, cząstka pomidora, rzodkiewka,       kakao z mlekiem.

0/50 jabłka

Fasolowa z wkładką mięsną (seler, mleko) z ziemniakami i natką pietruszki,

Knedle (gluten, jajko, mleko) ze śliwkami polewa jogurtowa, kompot owocowy.

Bułeczka orkiszowa (gluten) z masłem (mleko)

pasztet ( wyrób własny)( jajka, gluten), ogórek świeży,

 

herbata

Środa 11.09.2024

 

Grahamka (gluten) z masłem (mleko), wędlina,  papryka, Sałatka brokułowa( brokuła, kukurydza, jajko, nasiona słonecznika, sos jogurtowo/majonezowy).

Herbata z cytryną.

gruszka

Krem z zielonych warzyw(seler) grzanki z mozzarellą (gluten, mleko).

Sznycel z piersi kurczaka( jajko, gluten) ziemniaki, buraczki za smazane,

Kompot owocowy.

 

 

Ciasto ucierane ( jajko, mleko, gluten)             (wyrób własny),     mleko.

Czwartek 12.09.2024

Zacierka na mleku,chlebek pszenno-żytni

( gluten) z masłem (mleko),wędlina, papryka, miód naturalny,

herbata z cytryną.

morele

 

 

 

Zupa koperkowa(seler, mleko) z ziemniakami .

Ala gołąbki (jajka, gluten) w sosie pomidorowym,

kasza pęczak, surówka z marchewki i ogórka kiszonego, cebula, oliwa,

kompot owocowy.

Jogurt naturalny z truskawkami,

podpłomyki

Piątek

13.09.2024

 

 

Bułka orkiszowa ( gluten) z masłem(mleko) wędlina,              sałata, paprykarz szczeciński (wyrób własny)(makrela, ryż, warzywa, koncentrat pomidorowy),

  herbata.

banan

Zupa z czerwonej soczewicy  ( seler) z ziemniakami i natką pietruszki,

kotlet  z ryby (ryba, jajko, gluten) z ziemniakami, surówka z kapusty kiszonej, jabłka, marchewki.

  kompot owocowy.

 

Frytki pieczone w piekarniku, ketchup,pomidorki koktajlowe,

sok owocowy

 

Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Rodzaj alergenu

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.

Powiązane zdjęcia: