Tygodniowe menu

 

                   

I

ŚNIADANIE

II

ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 04.12.2023

Kasza manna  na mleku, wędlina, dżem borówkowy, papryka czerwona,  chlebek żytni,             herbata z cytryną.

Owoc/Jogurt.

 

Zupa pomidorowa z makaronem.

Pieczona pierś z kurczaka, ziemniaki,   surówka z sałaty lodowej i ogórka w sosie jogurtowym ,   kompot owocowy.

Pasztecik,             barszczyk czerwony.

Wtorek

05.12.2023

Frankfurterki, ser żółty,  kalarepa,  ketchup,                       bułka z nasionami sezamu, herbata.

Mus owocowy.

Barszczyk z białą fasolą, ziemniaki.

Kopytka w sosie pieczarkowym, surówka z białej kapusty, marchewki, jabłka, oliwa,                  kompot owocowy.

Dodatek dla szkoły

Baton owsiany.

Kajzerka,                  pasztet mięsny, ogórek,                     herbata z cytryną.

Środa 

06.12.2023

 

Kanapka z jajkiem,   kiełki buraka,                 kiełbasa podsuszana,  grahamka,                     kakao z mlekiem.

Gruszka.

Zupa zalewajka.

Bitki wieprzowe w sosie własnym (schab środkowy), kasza gryczana,                   surówka z kapusty kiszonej,                           kompot owocowy.

Dodatek dla szkoły:

Czekoladka.

Maślanka z owocami (wyrób własny), biszkopty.

Czwartek   07.12.2023

Sałatka meksykańska    (por, kukurydza, ananas, czerwona fasola,     ser żółty,            natka pietruszki,     sos jogurtowy),         wędlina,                      bułka z nasionami dyni,                          herbata owocowa.

Mandarynka,          mini ciasteczka.

Zupa jarzynowa z ryżem.

Wątróbka drobiowa z jabłkiem, ziemniaki,     ogórek kiszony,

kompot owocowy.

Ciasto z serem i malinami                      (wyrób własny),          sok owocowy.

Piątek

08.12.2023

 

Płatki owsiane na mleku, wędlina, humus, pomidor, chlebek wiejski.

 

Banany.

Krem z dyni, grzanki.

Ryba pieczona, ziemniaki, surówka z rzodkiewek i sałaty,

kompot owocowy

Dodatek dla szkoły:             Mandarynka.

Kisiel truskawkowy (wyrób własny), obwarzanki.


W ciągu dnia, dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Źródłami tych substancji są:

– mleko i produkty pochodne, ryby ;

– zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies;

– jajka i produkty pochodne; 

– orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

– migdały, orzechy laskowe,  brazylijskie, nerkowe, włoskie;

– seler i produkty pochodne.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.

Powiązane zdjęcia: