Tygodniowe menu
|
I ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek 04.12.2023 |
Kasza manna na mleku, wędlina, dżem borówkowy, papryka czerwona, chlebek żytni, herbata z cytryną. |
Owoc/Jogurt.
|
Zupa pomidorowa z makaronem. Pieczona pierś z kurczaka, ziemniaki, surówka z sałaty lodowej i ogórka w sosie jogurtowym , kompot owocowy. |
Pasztecik, barszczyk czerwony. |
Wtorek 05.12.2023 |
Frankfurterki, ser żółty, kalarepa, ketchup, bułka z nasionami sezamu, herbata. |
Mus owocowy. |
Barszczyk z białą fasolą, ziemniaki. Kopytka w sosie pieczarkowym, surówka z białej kapusty, marchewki, jabłka, oliwa, kompot owocowy. Dodatek dla szkoły: Baton owsiany. |
Kajzerka, pasztet mięsny, ogórek, herbata z cytryną. |
Środa 06.12.2023
|
Kanapka z jajkiem, kiełki buraka, kiełbasa podsuszana, grahamka, kakao z mlekiem. |
Gruszka. |
Zupa zalewajka. Bitki wieprzowe w sosie własnym (schab środkowy), kasza gryczana, surówka z kapusty kiszonej, kompot owocowy. Dodatek dla szkoły: Czekoladka. |
Maślanka z owocami (wyrób własny), biszkopty. |
Czwartek 07.12.2023 |
Sałatka meksykańska (por, kukurydza, ananas, czerwona fasola, ser żółty, natka pietruszki, sos jogurtowy), wędlina, bułka z nasionami dyni, herbata owocowa. |
Mandarynka, mini ciasteczka. |
Zupa jarzynowa z ryżem. Wątróbka drobiowa z jabłkiem, ziemniaki, ogórek kiszony, kompot owocowy. |
Ciasto z serem i malinami (wyrób własny), sok owocowy. |
Piątek 08.12.2023
|
Płatki owsiane na mleku, wędlina, humus, pomidor, chlebek wiejski.
|
Banany. |
Krem z dyni, grzanki. Ryba pieczona, ziemniaki, surówka z rzodkiewek i sałaty, kompot owocowy Dodatek dla szkoły: Mandarynka. |
Kisiel truskawkowy (wyrób własny), obwarzanki.
|
W ciągu dnia, dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Źródłami tych substancji są:
– mleko i produkty pochodne, ryby ;
– zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies;
– jajka i produkty pochodne;
– orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
– migdały, orzechy laskowe, brazylijskie, nerkowe, włoskie;
– seler i produkty pochodne.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.