Tygodniowe menu

 

Poniedziałek  16.05.2022 r.

 

Śniadanie

Twaróg na słodko, wędlina,  papryka czerwona,  chlebek regionalny, kakao z mlekiem.

II Śniadanie

Banan.

Obiad

Żurek z ziemniakami,

Spaghetti mięsno-warzywne,  kompot owocowy.

Podwieczorek

Grahamka, paprykarz szczeciński (wyrób własny), kalarepa,  herbata.

 

Wtorek  17.05.2022 r. 

 

Śniadanie

Płatki jaglane  na mleku, wędlina, powidła śliwkowe, rzodkiewka, chlebek regionalny.

II Śniadanie

Jogurt z bakteriami probiotycznymi.

Obiad

Krem z cieciorki, grzanki ziołowe.

Gołąbki po cygańsku w sosie pomidorowym,  kasza pęczak, ogórek kiszony, kompot owocowy.

Podwieczorek 

Kisiel do picia,  ½ jabłka, precelki.      

 

Środa 18.05.2022 r.

 

Śniadanie

Jajko na twardo w sosie jogurtowo-majonezowym, wędlina,  kiełki z brokuła, bułka z ziarnami, herbata.

II Śniadanie

Sok owocowy, podpłomyki.

Obiad

Zupa pieczarkowa z makaronem.

Kotlet schabowy, ziemniaki, marchew zasmażana, kompot owocowy.

Podwieczorek

Chałka, maślanka z truskawkami.

 

Czwartek  19.05.2022 r.

 

Śniadanie

Kiełbasa z cebulką, serek do smarowania pieczywa, pomidor ze szczypiorkiem, ketchup, rogal z makiem, herbata z cytryną.

II Śniadanie

Jabłko.

Obiad

Rosół z makaronem

Wołowina w sosie chrzanowym, ziemniaki, buraczki na zimno, kompot owocowy.

Podwieczorek

Murzynek z wiśniami  (wyrób własny), herbata.

 

Piątek  20.05.2022 r.

 

Śniadanie

Kiełbasa z cebulką, serek do smarowania pieczywa, pomidor ze szczypiorkiem, ketchup, rogal z makiem, herbata z cytryną.

II Śniadanie

Mix warzyw (kalarepa, rzodkiewka, papryka, marchew).

Obiad

Zupa fasolowa z ziemniakami.

Placki z jabłkiem, cukier puder, kompot owocowy.

Dodatek dla szkoły:

Jogurt z bakteriami probiotycznymi

Podwieczorek

Pasztet (wyrób własny),  cząstka ogórka,  kajzerka, herbata.

 

W ciągu dnia, dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Źródłami tych substancji są:

– mleko i produkty pochodne, ryby ;

– zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies;

– jajka i produkty pochodne; 

– orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

– migdały, orzechy laskowe,  brazylijskie, nerkowe, włoskie;

– seler i produkty pochodne.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.