Tygodniowe menu
JADŁOSPIS
od 31.03.2025r. do 04.04.2025r.
Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.
|
I ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek 31.03.2025 |
Płatki jaglane na mleku, chlebek pszenny/żytni, bułka paryska ( pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), pasta z kiełbasy ze szczypiorkiem (jajko), dżem truskawkowy, pomidor Herbata z cytryną, |
gruszka
|
Fasolowa (seler ) z ziemniakami i natka pietruszki, Udko pieczone, ziemniaki, mizeria z jogurtem naturalnym (mleko) i koperkiem, kompot owocowy, |
Chałka z twarożkiem z dodatkiem brzoskwini (mleko), Herbata z imbirem, |
Wtorek 01.04.2025 |
Bułka kukurydziana ( pszenica, owies, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem(mleko), humus z cieciorki z pomidorami suszonymi, wędlina, ogórek kiszony, kiełki słonecznika, Herbata owocowa, |
melon |
Krem z marchewki (seler,mleko) z prażonymi nasionami dyni,, Risotto (mięso wieprzowe, papryka kolorowa, pieczarki, przyprawy), Kompot owocowy |
Ciasto cytrynowe (gluten, jajka, mleko), (wyrób własny),
Mleko ( mleko), |
Środa 02.04.2025 |
Chlebek pszenny/razowy ( pszenica, żyto, gluten), z masłem (mleko),jajko (jajko) w sosie majonezowym (mleko) ze szczypiorkiem, wędlina, sałata, kakao (mleko), |
jabłko |
Zupa barszczyk ukraiński (seler, mleko) z ziemniakami, Naleśniki z białym serem twarogowym(mleko, pszenica, jajka) polewa truskawkowa, kompot wiśniowy,
|
Ślimaczki z ciasta francuskiego a’la pizza z szynką i serem (mleko, gluten) – (wyrób własny), rzodkiewka, woda z miętą, |
Czwartek 03.04.2025 |
Kasza manna na mleku (mleko), Chleb pszenno /żytni,(pszenica, żyto, gluten) z masłem, (mleko), ser żółty, wędlina, papryka, Herbata z miodem, |
mandarynki
|
Pomidorowa (seler, mleko) z makaronem (gluten, jajko), Strogonoff wołowy, kluski śląskie (jajka, gluten, pszenica), Surówka z sałaty lodowej, pomidora, ogórka i sosu vinegre, kompot owocowy |
Maślanka z owocami(mleko), (wyrób własny), Biszkopcik,
|
Piątek 04.04..2025
|
Grahamka ( pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko) sałatka ze szpinakiem, ananasem, serem Feta (mleko), prażonymi nasionami słonecznika, wędlina, ogórek świeży,pomidorek koktajlowy, cebula czerwona, Herbata malinowa, |
banan |
Zacierka (seler) z natką pitruszki, Paluszki rybne (jajko, gluten, ryba), ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka, kompot wieloowocowy, |
Serek waniliowy z musem owocowym (mleko), ( wyrób własny) Lemoniada,
|
Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Rodzaj alergenu |
Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.