Tygodniowe menu
JADŁOSPIS
od 02.06.2025r. do 06.06.2025r.
Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.
|
I ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek 02.06.2025 |
Pieczywo pełnoziarniste (pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko), serek do smarowania pieczywa(mleko) wędlina, pomidor, Herbata z cytryną, |
Arbuz
|
Zupa pomidorowa (seler, mleko) z makaronem (gluten), Pieczona pałka z kurczaka, ziemniaki, sałata z jogurtem naturalnym (mleko), Kompot owocowy, |
Naturalny jogurt (mleko) z bananem i płatkami owsianym do picia, |
Wtorek 03.06..2025 |
Płatki kukurydziane na mleku (mleko),chlebek pszenny/razowy ( pszenica, owies, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem(mleko), pasta z czerwonej soczewicy i jajka (jajko) wędlina, sałata, rzodkiewka, Herbata z cytryną, |
Gruszka |
Ryżanka (seler, gluten) z natką pietruszki, Spaghetti (gluten) z mięsem wieprzowym i warzywami,, Kompot wiśniowy, |
Wiśniowy kisiel do picia (gluten) – wyrób własny, Herbatniki (gluten,mleko), |
Środa 04.06.2025
|
Pieczywo mieszane ( pszenica, nasiona sezamu, żyto, gluten), z masłem (mleko), dżem 100%owoców, pieczony schab -wyrób własny, ogórek świeży, Inka (mleko), |
Wycieczka (dzieci zabierają z sobą; mus owocowy i wodę do picia) |
Zupa krem jarzynowy (seler,mleko) z grzankami, Pierogi z białym serem twarogowym(jajka, gluten, mleko) z musem truskawkowym, kompot owocowy, |
Chlebek pszenno-żytni(pszenica , żyto, gluten) z masłem (mleko), pasta z kiełbasy (mleko) ze szczypiorkiem, ogórek kiszony, Herbata z żurawiną, |
Czwartek 05.06.2025 |
Płatki jaglane na mleku, chleb pszenno – żytni, (pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko), miód, wędlina, pomidor z cebulką, Herbata z imbirem, |
Melon |
Zupa grochowa z kiełbasą (seler, mleko, jajko) z ziemniakami, Kotlet mielony wieprzowy(jajka, gluten), kasza kuskus (gluten), mini marchewka, Kompot wiśniowy, |
Biszkopty, Cząstka pomarańczy,
Herbata owocowa, |
Piątek 06.06.2025
|
Bułka kukurydziana ( pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko) ser żółty (mleko), wędlina, papryka,
Mleko z miodem, |
Banan |
Zupa brokułowa (seler, mleko) z ziemniakami, Panierowana ryba(ryba, gluten,jajko), ziemniaki, surówka z białej kapusty z marchewką i jabłkiem, kompot owocowy, |
Serek naturalny (mleko) z laską wanilii, kostka gorzkiej czekolady,
Lemoniada, |
Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Rodzaj alergenu |
Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.