Tygodniowe menu

                                                 JADŁOSPIS                 

                      od 29.09.2025r. do 03.10.2025r.     

 Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.

                    

I

ŚNIADANIE

II

ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 29.09.2025

Chleb pszenny/razowy, bułka paryska( pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko). wędlina, miód,  pomidor,               

 Kawa Inka (mleko).

0/50 gruszka

Zupa jarzynowa(seler, mleko)  z ziemniakami.

Ryż z białym serem twarogowym (mleko),

Polewa jogurtowo (mleko) – truskawkowa,

 

Kompot owocowy,

Chleb pszenno-żytni

(pszenica, żyto, gluten),  z masłem (mleko), pasta z kiełbasy,

rzodkiewka,

Herbata malinowa,

Wtorek

30.09.2025

Bułka z pestkami dyni (pszenica, żyto, gluten)  z masłem (mleko) jajko (jajko) na twardo ze szczypiorkiem, wędlina, papryka,                    

Herbata z cytryną,

śliwka

Zupa koperkowa(mleko, seler) z makaronem (gluten) natką pietruszki.

Pulpeciki (jajko, gluten) mięsne w sosie warzywno(seler)– pomidorowym, ziemniaki, surówka z ogórka kiszonego z cebulką i marchewką,

Kompot wieloowocowy.   

Deser z kaszy kukurydzianej na mleku (mleko) z musem jabłkowym,

 

Woda,

 

Środa

01.10.2025

 

Owsianka na mleku,  Chleb pszenny/razowy(pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko) serek do smarowania pieczywa (mleko),  wędlina, cykoria,    

Herbata z hibiskusa,

0/50 jabłka

chrupki kukurydziane,

Zupa z ciecierzycy (mleko, seler) z ziemniakami.

Pierogi (jajka, gluten) z mięsem okraszone cebulką.

Pieczone warzywa (kalafior, brokuł, marchewka)

Kompot wiśniowy,

Kisiel wieloowocowy

(gluten) do picia,

 

Obwarzanek,

Czwartek 02.10.2025

Chleb pszenno-żytni

 ( pszenica, żyto, gluten),  z masłem (mleko) wędlina,

dżem truskawkowy, ogórek świeży.

Kakao (mleko),

mandarynka

 

Krem z marchewki i dyni

( seler, mleko) z grzankami.

Panierowana pierś z kurczaka(jajko, gluten),  kasza bulgur (gluten), surówka z buraczków czerwonych z jabłkiem i cebulką,

Kompot owocowy.

Piegusek  (jajka, pszenica, mleko),wyrób własny,

 

Sok owocowy

 

Piątek

03.10.2025

 

Zupa mleczna (mleko) – płatki kukurydziane, grahamka (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), ), twarożek (mleko) na słono, wędlina, sałata, rzodkiewka,  

Herbata owocowa,

mix warzyw (marchewka, kalarepa)

Zupa pomidorowa (mleko, seler) z ryżem i natką pietruszki.

Pieczona mielona ryba (ryba), ziemniaki, Surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka.

Kompot malinowy,

 

Pieczywo chrupkie (pszenica) z pastą z nasiona słonecznika z suszonymi pomidorami, cebulą, koperkiem.

Woda z sokiem malinowym,

Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Rodzaj alergenu

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.

Powiązane zdjęcia: