Tygodniowe menu
|
I ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek 18.03.2024 |
Płatki orkiszowe na mleku, wędlina powidła śliwkowe, ogórek, chleb żytni, herbata z cytryną. |
Mandarynka.
|
Zupa ziemniaczana z pomidorami. Pieczona pierś z kurczaka z małymi pieczarkami, kasza gryczana, bukiet warzyw, kompot owocowy.
|
Pieczywo chrupkie, nutella domowa, plastry banana, herbata. |
Wtorek 19.03.2024 |
Frankfurterki, serek do smarowania pieczywa, pomidor, ketchup, bułka z pestkami dyni, herbata z cytryna. |
Banan. |
Krupnik z wkładką mięsną z ziemniakami. Naleśniki z białym serem, polewa malinowa. Dodatek dla szkoły: sok owocowo-warzywny.
|
Pieczywo, pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów, ogórek kiszony, herbata. |
Środa 20.03.2024
|
Sałatka z brokuła, wędlina, grahamka, herbata |
Gruszka, herbatniki. |
Krem z marchewki i batata, płatki migdałowe, grzanki. Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i papryki, kompot owocowy. |
Ciasto z jogurtowe (wyrób własny), gruszka, kakao z mlekiem. |
Czwartek 21.03.2024 |
Paprykarz szczeciński, kiełbasa krakowska, ser żółty, sałata, bułka orkiszowa, herbata z imbirem i miodem. |
Kiwi |
Zupa kalafiorowa z kukurydzą, ziemniaki. Bitki Wołowe w sosie własnym, kluski śląskie, sałata lodowa z rzodkiewką i śmietaną, kompot owocowy.
|
Krem z kaszy mannej na mleku z musem truskawkowym, podpłomyki. |
Piątek 22.03.2024
|
Płatki kukurydziane z mlekiem, wędlina, miód naturalny, chlebek pszenno-żytni, herbata z cytryną. |
Mus owocowy. |
Zupa fasolowa z kiełbaską i ziemniakami. Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z marchewki i pora, kompot owocowy. Dodatek dla szkoły: Chipsy jabłkowe.
|
Grahamka, pasta z kiełbasy, kalarepa, herbata. |
W ciągu dnia, dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Rodzaj alergenu |
Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.