Tygodniowe menu
Poniedziałek 25.01.2021 r.
Śniadanie
Płatki żytnie z mlekiem, wędlina, dżem 100% owoców, chlebek barowy, papryka zielona, herbata z hibiskusa.
II Śniadanie
Jabłko, paluszki.
Obiad
Zupa kalafiorowa z makaronem.
Udko pieczone, ziemniaki, marchew zasmażana, kompot owocowy.
Podwieczorek
Chałka, maślanka owocowa.
Wtorek 26.01.2021 r.
Śniadanie
Sałatka jarzynowa z majonezem, wędlina, sałata, rogal z makiem, herbata z cytryną.
II Śniadanie
Jogurt do picia, chrupki kukurydziane.
Obiad
Krupnik, ziemniaki.
Pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot owocowy.
Podwieczorek
Ciasto z kisielem, ½ gruszki, herbata.
Środa 27.01.2021 r.
Śniadanie
Frankfurterki , ser żółty, mix warzyw, bułka z ziarnami, herbata z cytryną.
II Śniadanie
Banan.
Obiad
Zupa gulaszowa z ziemniakami.
Makaron z biały serem, polewa truskawkowa, kompot owocowy.
Podwieczorek
Kajzerka, pasta z kiełbasy, ogórek kiszony, herbata z cytryną.
Czwartek 28.01.2021 r.
Śniadanie
Zacierka na mleku, kiełbasa krakowska, rzodkiewka, pasta z cieciorki, chlebek regionalny, herbata z imbirem.
II Śniadanie
Chipsy owocowe , sok.
Obiad
Zupa szczawiowa z jajkiem.
Befsztyk wiejski z cebulką, kasza jęczmienna, surówka z ogórka kiszonego, papryki, cebuli, kompot owocowy.
Podwieczorek
Pieczywo czosnkowe z serem, pomidorki koktajlowe, herbata.
Piątek 29.01.2021 r.
Śniadanie
Sałatka z czerwonego buraka (sałata lodowa, rukola, burak czerwony, ser feta, kukurydza, ananas, nasiona słonecznika, sos ), wędlina, bułka z ziarnami, herbata z róży.
II Śniadanie
Mandarynka.
Obiad
Kapuśniak z ziemniakami.
Ryba po grecku, ziemniaki, kompot owocowy.
Podwieczorek
Jogurt owocowy, biszkopty.
W ciągu dnia, dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Źródłami tych substancji są:
– mleko i produkty pochodne, ryby ;
– zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies;
– jajka i produkty pochodne;
– orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
– migdały, orzechy laskowe, brazylijskie, nerkowe, włoskie;
– seler i produkty pochodne.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy,produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano,bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.