Tygodniowe menu

 

Poniedziałek  12.04.2021 r.

 

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku, wędlina, dżem 100% owoców,  ogórek,      herbata z cytryną

II Śniadanie

Banan.

Obiad

Zupa ogórkowa z ziemniakami.

Spaghetti mięsno-warzywne, kompot owocowy.

Podwieczorek

Mleko zsiadłe z owocami,  chałka.

 

Wtorek  13.04.2021 r.

 

Śniadanie

Kanapka z jajkiem, wędlina, rzodkiewka, pieczywo, herbata owocowa.

II Śniadanie

Jogurt z bakteriami probiotycznymi, chlebek ryżowy.

Obiad

Kapuśniak  z ziemniakami.

Sznycel z piersi kurczaka, ryż, bukiet warzyw,  kompot owocowy.

Podwieczorek                

Racuchy z jabłkiem, herbata.

 

Środa 14.04.2021 r.

 

Śniadanie

Kiełbaska na gorąco,    serek do smarowania pieczywa ze szczypiorkiem,  pomidor,  pieczywo,  herbata.

II Śniadanie

Kalarepa.

Obiad

Zupa jarzynowa z ziemniakami.

Naleśniki z biały serem,    mus owocowy, kompot owocowy.

Podwieczorek

Zapiekanka (pieczywo, ser żółty, wędlina), cząstka ogórka, herbata.

 

Czwartek  15.04.2021 r.

 

Śniadanie

Pasztet mięsny, ser żółty, grahamka, papryka zielona, herbata.

II Śniadanie

Jabłko, podpłomyki.

Obiad

Zupa kalafiorowa z ziemniakami.

Gulasz wieprzowy,  kasza gryczana,  fasolka szparagowa, kompot owocowy.

Podwieczorek

Pianka truskawkowa (jogurt, galaretka), biszkopty.

 

Piątek 16.04.2021 r.

 

Śniadanie

Płatki kukurydziane z mlekiem,  tosty (wędlina, ser żółty), miód naturalny,  warzywa, pieczywo, herbata z cytryn.

II Śniadanie

Sok owocowo-warzywny, wafle suche.

Obiad

Zupa fasolowa  z ziemniakami.

Ryba smażona, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot owocowy.

Podwieczorek

Budyń, owoc,  herbatniki.

 

W ciągu dnia, dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Źródłami tych substancji są:

– mleko i produkty pochodne, ryby ;

– zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies;

– jajka i produkty pochodne; 

– orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

– migdały, orzechy laskowe,  brazylijskie, nerkowe, włoskie;

– seler i produkty pochodne.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.