Tygodniowe menu

                                                           JADŁOSPIS                 

                            od 03.11.2025r. do 07.11.2025r.     

 Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.

                    

I

ŚNIADANIE

II

ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 03.11.2025

Płatki owsiane na mleku,  chlebek pszenny/razowy(pszenica, żyto, gluten) ze słonecznikiem z masłem (mleko), wędlina, serek do smarowania pieczywa (mleko), papryka,                 

Herbata z cytryną.

Melon

Zupa pomidorowa  (seler, mleko) z makaronem (jajka, gluten) i natką pietruszki.

Kotlet mielony  (jajko, pszenica) ziemniaki, marchewka z groszkiem,

Kompot malinowy.

Maślanka z owocami (mleko) (banan, truskawki),

Herbatnik (gluten, mogą zawierać jajka, mleko, kakao, orzechy),

 

 

Wtorek

04.11.2025

Bułka z pestkami dyni (pszenica, żyto, gluten)  z masłem (mleko), sałatka meksykańska( kukurydza, czerwona fasola, ser żółty (mleko), papryka czerwona cebula, jogurt naturalny, majonez(mleko)) , wędlina,                            

Kakao (mleko)

Banan

Zupa szczawiowa (seler, mleko) z ziemniakami (jajka, gluten).

Makaron pełnoziarnisty z serem twarogowym (mleko) polewa truskawkowa,

Kompot wiśniowy.

Pizza (pszenica, żyto, gluten),ser mozzarella (mleko), szynka,                      (wyrób własny),    pomidorki koktajlowe, ketchup,  herbata.

 

Środa 05.11.2025

 

 

 

Grahamka(pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), twarożek (mleko) z brzoskwinią, wędlina, ogórek świeży, kiełki z buraka,    

Mleko z miodem,

Jabłko

 

 

Zupa fasolowa (seler) z ziemniakami i kiełbaską.

Pieczona karkówka w sosie własnym, kasza kuskus (gluten), sałata z jogurtem naturalnym(mleko),            Kompot malinowy,

 

Sałatka owocowa z migdałami i makiem (jabłko, gruszka, kiwi, ananas, migdały, miód, sok z cytryny),

Herbata owocowa

 

 

Czwartek 06.11.2025

Kasza manna (gluten) na mleku, chlebek pszenno-żytni (pszenica, żyto, gluten),  z masłem (mleko) wędlina, pomidor, humus z cieciorki,              

Herbata z cytryną .

Mandarynka

 

Krem z brokuł (seler, mleko) z groszkiem ptysiowym.

Jajko (jajko) w sosie chrzanowym (mleko), kluski śląskie(gluten, jajko), surówka z tartej marchewki i jabłka,.

 

Kompot gruszkowy.

Ciasto Babówka (jajko, gluten, mleko),

 

Herbata z miodem

Piątek

07.11.2025

 

Chlebek pszenno-żytni (pszenica, żyto, gluten), z masłem (mleko), pasta z jajka ze szczypiorkiem, wędlina, sałata,  papryka.                   

Kawa inka (mleko)

Mix warzyw (marchewka, kalarepa, rzodkiew)

Zupa ogórkowa (mleko, seler) z ziemniakami.

Panierowana ryba (ryba, pszenica, jaja), ziemniaki, surówka z pora,

Kompot jabłkowy,

 

Budyń waniliowy (mleko) syrop malinowy,

Woda,

Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Rodzaj alergenu

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.

Powiązane zdjęcia: