Tygodniowe menu

                                                             JADŁOSPIS

                                         od  23.12.2024r.    do   27.12.2024r.

   Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.

                    

I

ŚNIADANIE     

II

ŚNIADANIE    

 

OBIAD  

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 23.12.2024

 Chlebek pszenny/razowy, bułka paryska

( pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko), wędlina, jajko na twardo (jajko), sałata, rzodkiewka,

kakao (mleko)

banan

Zupa ogórkowa (seler, mleko) z ryżem i koperkiem,

Makaron

( gluten, jajko) z sosem warzywno – mięsnym

kompot wieloowocowy,

 

 

 

 

Chlebek pszenny/żytni (pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko), pasta z kiełbasy, (wyrób własny) pomidor,

herbata

Wtorek

24.12.2024

Chlebek pszenny/razowy, bułka paryska( pszenica, owies, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko) , serek do smarowania (mleko) pieczywa, wędlina, ogórek świeży,

Herbata z cytryną,

jabłko

Zupa pomidorowa (seler, mleko) z ziemniakami i  natką pietruszki,

Ryż z   białym serem twarogowym (mleko) polewa malinowa,

 

Kompot owocowy

Herbatniki (pszenica, mleko),

Soczek wieloowocowy

 

Środa

25.12.2024

 

BOŻE 

NARODZENIE

   

Czwartek

26.12.2024

  Drugi dzień świąt

 

 

 

 

Piątek

27.12.2024

 

Chlebek pszenny/razowy, bułka paryska

( pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko)

 ser żółty (mleko), wędlina, sałata, papryka,

Mleko z miodem (mleko)

Żurawina

Chrupki Kukurydziane

Kapuśniak z natką pietruszki i ziemniakami (seler).

Ryba po grecku (jajka, gluten, ryba),

ziemniaki, 

 

kompot owocowy,

Mus owocowy 

Biszkopty

 

Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Rodzaj alergenu

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.

Powiązane zdjęcia: