Tygodniowe menu

                                                    JADŁOSPIS

                                     od 24.02.2025r.  do  27.02.2025r.

Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.

                    

I

ŚNIADANIE     

II

ŚNIADANIE    

 

OBIAD  

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek

24.02.2025

Kasza manna na mleku, Chlebek pszenny/razowy ( pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), wędlina, jajko w sosie (mleko), papryka,

Herbata z cytryną,

Gruszka

 

Zupa pazibroda

(seler ) z natką pietruszki,

Udko pieczone, ziemniaki, mini marchewka,

kompot  owocowy,

Shake (mleko) truskawkowy,

Herbatniki,

Wtorek

25.02.2025

Bułka z pestkami dyni

( pszenica, owies, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem(mleko), serek do smarowania pieczywa, wędlina, cząstka pomidora, rzodkiewka,

Kakao (mleko),

Cząstka melona

Zupa jarzynowa(seler, mleko)  z ziemniakami, 

Naleśniki szpinakowe (jajko, gluten, mleko), z białym serem twarogowym (mleko)  i musem jabłkowym,

 

Kompot owocowy

Bułka orkiszowa (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), pasztet mięsny z warzywami,

( wyrób własny), ogórek świeży, 

Herbata,

Środa

26.02.2025

Grahamka

( pszenica, żyto, gluten), z masłem (mleko),Mix warzyw (sałata lodowa, pomidor, ogórek świeży, rzodkiewka, sos vinegre) wędlina, dżem owocowy,

Herbata ,

Mandarynka

Krem z pora

(seler, mleko) z nasionami słonecznika i dyni,

Eskalopek, ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka,

kompot owocowy,

 

Ciasto francuskie (mleko, gluten) z ananasem (wyrób własny) ,

Herbata

Tłusty Czwartek

27.02.2025

Płatki ryżowe na mleku,

Chleb pszenno /żytni,(pszenica, żyto, gluten) z masłem, (mleko), wędlina, papryka, miód naturalny,

Herbata z  cytryną,

1/2 Jabłka

żurawina

 

Barszcz ukraiński (seler, mleko) z ziemniakami,

Pierogi z mięsem (jajka, gluten) z cebulką,

surówka z kapusty pekińskiej,

 kompot owocowy

Pączek ( gluten, jajko)

Kawa inka (mleko)

 

Piątek

28.02.2025

 

Chlebek pszenny/razowy

( pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko)

Paprykarz szczeciński

( makrela, ryż, warzywa, koncentrat pomidorowy -wyrób własny), wędlina, sałata,

Herbata,

 

Banan

Zupa ogórkowa (seler, mleko) z ryżem,

Pieczony pulpet z ryby (ryba, jajka, pszenica), ziemniaki, Surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka,

kompot owocowy,

Frytki pieczone w piekarniku, ketchup, pomidorek,

 

Sok owocowy,


 

 

Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Rodzaj alergenu

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.

Powiązane zdjęcia: