Tygodniowe menu
JADŁOSPIS
od 29.12.2025r. do 02.01.2026r.
Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.
|
|
I ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
|
|
Poniedziałek 29.12.2025 |
Chlebek pszenno-razowy, bułka paryska (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko). wędlina, dżem truskawkowy, papryka, Herbata z cytryną. |
melon |
Zupa jarzynowa (seler, mleko) z ziemniakami. Naleśniki z białym serem (jajka, gluten, mleko) i polewa truskawkowa., kompot owocowy.
|
Tost (gluten) z masłem (mleko) , wędliną i serem żółtym, ogórek świeży, herbata.. |
|
|
|
Wtorek 30.12.2025 |
Chlebek pszenno-razowy (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko) serek do smarowania pieczywa, wędlina, rzodkiewka, Kakao (mleko) |
jabłko |
Zupa grochowa (seler, mleko) z natką pietruszki. Schab w sosie własnym, kasza kuskus, gotowana mini marchewka. kompot owocowy.
|
Kaszy manna na mleku polana sokiem malinowym, herbatniki (gluten, orzechy) |
|
|
Środa 31.12.2025
|
Płatki kukurydziane na mleku, chlebek pszenno-żytni/bułka paryska (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko) wędlina, pomidor, miód naturalny, Herbata z cytryną . |
Kalarepa, marchewka |
Zupa barszcz biały (seler, mleko) z ziemniakami. Filet panierowany (gluten, jajko) ziemniakami, Mizeria (mleko). kompot owocowy |
Jogurt naturalny z truskawkami (jogurt naturalny), chlebek kukurydziany, |
|
|
Czwartek 01.01.2026 |
|
NOWY ROK
|
|
|
|
Piątek 02.01.2026
|
Kajzerka (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), pasta z jajka (jajko) – wyrób własny), wędlina, sałata, pomidor Kawa inka (mleko).
|
Banan. |
Zupa z czerwonej soczewicy (seler, mleko) z makaronem (jajko, gluten). Kotlet z ryby(ryba, jajko, gluten), ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej jabłka i marchewki. kompot owocowy
|
Ciastko owsiane (gluten, śladowe ilości orzechów), Cząstka pomarańczy, sok owocowy, |
Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
|
Rodzaj alergenu |
|
Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
|
Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
|
Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
|
Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
|
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
|
Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.


