Tygodniowe menu

                                                    JADŁOSPIS

                        od 12.05 2025r. do 16.05.2025r.

Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.

                    

I

ŚNIADANIE     

II

ŚNIADANIE    

 

OBIAD  

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek

12.05.2025

Płatki gryczane na mleku(mleko), pieczywo pszenne/razowe (pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko), pasta z kiełbasy (mleko) ze szczypiorkiem, dżem truskawkowy, pomidor,

Herbata z cytryną,

Gruszka

 

Krupnik(seler) z kaszy pęczak z  ziemniakami i natką pietruszki,

Antrykot w panierce,(jajko, gluten), ziemniaki, sałatka wiosenna

( sałata, pomidor, rzodkiewka, ogórek z jogurtem naturalnym (mleko),

Kompot wieloowocowy,

 Ciasto cytrynowe (jajko, mleko, gluten),

Cząstka jabłka,

Woda z miętą,

Wtorek

13.05.2025

Bułka z pestkami dyni

( pszenica, owies, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem(mleko), serek Almette

( mleko) do smarowania pieczywa, wędlina, ogórek świeży,

Kawa inka (mleko),

Melon

Zupa kalafiorowa (seler, mleko) z ziemniakami,

Leniwe z białym serem twarogowym (gluten, mleko, jajka), surówka z tarta marchewką, kukurydzą i ananasem

Kompot owocowy

Tost(gluten) z masłem (mleko), z serem mozzarellą (mleko), szynka, ogórek kiszony,

 

Herbata,

Środa

14.05.2025

Chleb pszenny/razowy

( pszenica, żyto, gluten), z masłem (mleko),jajko (jajko) w sosie majonezowym (mleko) ze szczypiorkiem, wędlina, sałatka grecka ( sałat, pomidor, ogórek, papryka, ser feta (mleko)- sos vinegre,

Kakao (mleko),

Jabłko

Krem z brokuł

(seler) z grzankami (gluten),

Schab w sosie własnym, Kasza kuskus( gluten),  surówka z kapusty pekińskiej, bazylii i pomidorków koktajlowych z oliwa,

kompot owocowy,

Deser budyniowy (mleko, gluten,jajko) z malinami posypany pokruszonymi herbatnikami (gluten, mleko),

Herbata z miodem,

Czwartek

15.05.2025

Ryż (gluten) na mleku, chleb pszenno-żytnie,  (pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko), parówka z szynki (seler) na ciepło, ogórek kiszony, ser żółty (mleko) , ketchup,

Herbata z cytryną,

Pomarańcza,

Żurek (seler, mleko) z ziemniakami,

Kolorowy kociołek (filet z indyka, cukinia, papryka czerwona, pieczarki, marchewka, cebula), makaron kolorowy (pszenica),

Kompot owocowy,

Deser z galaretki truskawkowej z owocami – borówki, brzoskwinia),  z dodatkiem serka waniliowego (mleko)  –  wyrób własny,

Piątek

16.05.2025

 

Bułka orkiszowa

( pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko)

twarożek (mleko) na słono, wędlina, rzodkiewka,

Herbata z miodem,

Banan

Zupa barszcz czerwony(seler, mleko) z  makaronem muszelki (gluten, jajko) z natką pietruszki,

Ryba w panierce(jajko, ryba, gluten) ziemniaki,  surówka z ogórków kiszonych,  papryki, cebuli,

kompot malinowy,

Frytki pieczone w piekarniku, ketchup, pomidor z cebulą,

sok pomarańczowy,

 

 

Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Rodzaj alergenu

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.

Powiązane zdjęcia: