Tygodniowe menu
JADŁOSPIS
od 03.11.2025r. do 07.11.2025r.
Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.
|
|
I ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
|
Poniedziałek 03.11.2025 |
Płatki owsiane na mleku, chlebek pszenny/razowy(pszenica, żyto, gluten) ze słonecznikiem z masłem (mleko), wędlina, serek do smarowania pieczywa (mleko), papryka, Herbata z cytryną. |
Melon |
Zupa pomidorowa (seler, mleko) z makaronem (jajka, gluten) i natką pietruszki. Kotlet mielony (jajko, pszenica) ziemniaki, marchewka z groszkiem, Kompot malinowy. |
Maślanka z owocami (mleko) (banan, truskawki), Herbatnik (gluten, mogą zawierać jajka, mleko, kakao, orzechy),
|
|
Wtorek 04.11.2025 |
Bułka z pestkami dyni (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), sałatka meksykańska( kukurydza, czerwona fasola, ser żółty (mleko), papryka czerwona cebula, jogurt naturalny, majonez(mleko)) , wędlina, Kakao (mleko) |
Banan |
Zupa szczawiowa (seler, mleko) z ziemniakami (jajka, gluten). Makaron pełnoziarnisty z serem twarogowym (mleko) polewa truskawkowa, Kompot wiśniowy. |
Pizza (pszenica, żyto, gluten),ser mozzarella (mleko), szynka, (wyrób własny), pomidorki koktajlowe, ketchup, herbata.
|
|
Środa 05.11.2025
|
Grahamka(pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), twarożek (mleko) z brzoskwinią, wędlina, ogórek świeży, kiełki z buraka, Mleko z miodem, |
Jabłko
|
Zupa fasolowa (seler) z ziemniakami i kiełbaską. Pieczona karkówka w sosie własnym, kasza kuskus (gluten), sałata z jogurtem naturalnym(mleko), Kompot malinowy,
|
Sałatka owocowa z migdałami i makiem (jabłko, gruszka, kiwi, ananas, migdały, miód, sok z cytryny), Herbata owocowa
|
|
Czwartek 06.11.2025 |
Kasza manna (gluten) na mleku, chlebek pszenno-żytni (pszenica, żyto, gluten), z masłem (mleko) wędlina, pomidor, humus z cieciorki, Herbata z cytryną . |
Mandarynka
|
Krem z brokuł (seler, mleko) z groszkiem ptysiowym. Jajko (jajko) w sosie chrzanowym (mleko), kluski śląskie(gluten, jajko), surówka z tartej marchewki i jabłka,.
Kompot gruszkowy. |
Ciasto Babówka (jajko, gluten, mleko),
Herbata z miodem |
|
Piątek 07.11.2025
|
Chlebek pszenno-żytni (pszenica, żyto, gluten), z masłem (mleko), pasta z jajka ze szczypiorkiem, wędlina, sałata, papryka. Kawa inka (mleko) |
Mix warzyw (marchewka, kalarepa, rzodkiew) |
Zupa ogórkowa (mleko, seler) z ziemniakami. Panierowana ryba (ryba, pszenica, jaja), ziemniaki, surówka z pora, Kompot jabłkowy,
|
Budyń waniliowy (mleko) syrop malinowy, Woda, |
Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
|
Rodzaj alergenu |
|
Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
|
Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
|
Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
|
Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
|
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
|
Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.


