Tygodniowe menu

 

                   

I

ŚNIADANIE

II

ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 03.10.2022

Płatki kukurydziane z mlekiem,                       wędlina, dżem 100% owoców,                     biała rzodkiew,                chlebek żytni,        herbata z cytryną.

Winogrona.

                  

Zupa szczawiowa z jajkiem, ziemniaki.

Udko pieczone, ziemniaki, surówka z białej kapusty,                               kompot owocowy.

 

Jogurt owocowy, herbatniki.

Wtorek

04.10.2022

Parówki z szynki,           ser żółty,                 cząstka pomidora, ketchup,                     rogal z makiem,        herbata.

  Banan.

 

 

Zupa jarzynowa z ziemniakami.

Pierogi z jagodami,                  polewa jogurtowa,                        kompot owocowy.

Dodatek dla szkoły:                  Jogurt pitny.

    

Grahamka z wędlina, rzodkiewka,            herbata z cytryną.

 

Środa 05.10.2022

 

Kanapka z jajkiem kiełbasa krakowska, kiełki buraka, sałata, chlebek pszenny/razowy ze słonecznikiem,             kawa Inka z mlekiem.

 

Podpłomyki,             sok owocowy.

 

Zupa z soczewicy i batata z ziemniakami.

Indyk po chińsku,  ryż,             kompot owocowy.

 

 

Jabłko z pieca z miodem, chrupki kukurydziane.

Czwartek 06.10.2022

Płatki owsiane  na mleku, wędlina, serek do smarowania pieczywa, ogórek, chlebek wiejski,  herbata.

Mix warzywny            (marchew, kalarepa).

Barszcz czerwony z uszkami.

Befsztyk wołowy, ziemniaki, pomidor z cebulką,                      kompot owocowy.

 

 

Kisiel do picia z owocami, precelki.

 

Piątek

07.10.2022

 

Makrela z otrębami pszennymi,  wędlina,  ogórek kiszony,       chlebek regionalny,         herbata z cytryną i imbirem.

Gruszka.

Zupa pomidorowa z ryżem.

Warzywa z patelni                    (makaron penne, cukinia, papryka 3-kolory, marchew, pomidory, czosnek, cebula),                             kompot owocowy.

 

 

 

Ciasto czekoladowe z wiśniami                    (wyrób własny), Actimel

 

W ciągu dnia, dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Źródłami tych substancji są:

– mleko i produkty pochodne, ryby ;

– zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies;

– jajka i produkty pochodne; 

– orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

– migdały, orzechy laskowe,  brazylijskie, nerkowe, włoskie;

– seler i produkty pochodne.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.