Tygodniowe menu
JADŁOSPIS
od 21.04.2025r. do 25.04.2025r.
Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.
|
I ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek 21.04.2025 |
|
|
||
Wtorek 22.04.2025 |
Chleb pszenny-żytni ( pszenica, owies, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem(mleko), powidła śliwkowe, wędlina, ogórek kiszony, Kakao (mleko), |
Jabłko |
Zupa jarzynowa (seler, mleko) z ziemniakami, Makaron z białym serem twarogowym(jajko, pszenica, mleko), polewa malinowa, Kompot owocowy |
Mini kajzerka (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), pasta z kiełbasy,papryka,
Herbata z miodem, |
Środa 23.04.2025 |
Płatki kukurydziane na mleku, Chleb pszenno/żytni, bułka paryska, ( pszenica, żyto, gluten), z masłem (mleko),ser żółty (mleko), wędlina, pomidor, Herbata z hibiskusa, |
Melon |
Kapuśniak z kiszonej kapusty (seler) z ziemniakami, Śląskie z mięsem (jajko, gluten) z okrasą, Surówka wiosenna (sałata, ogórek, pomidor, rzodkiewka) sos jogurtowy (mleko), kompot wieloowocowy,
|
Wafle ryżowe z twarożkiem (mleko), Herbata malinowa, |
Czwartek 24.04.2025 |
Bułka z pestkami dyni(pszenica, żyto, gluten) z masłem, (mleko), wędlina, pasta z jajka ze szczypiorkiem, Kolorowy talerzyk warzywny (roszpunka, rzodkiewka, papryka), Herbata z cytryną, |
Mandarynka |
Barszcz ukraiński (seler, mleko) z ziemniakami, Kotlet mielony (jajko, gluten), ziemniaki, Marchewka z groszkiem, kompot wiśniowy, |
Deser z kaszy kukurydzianej na mleku (mleko), z sosem truskawkowym, Sok owocowy,
|
Piątek 25.04..2025
|
Chlebek pszenno – żytni ( pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko) miód, wędlina, pomidor, Kawa inka (mleko), |
Mix warzyw do pochrupania (marchewka, kalarepa, rzodkiew) |
Zupa zagraj (seler) z kluseczkami, Pulpety rybne (ryba, jajko, gluten) , piure ziemniaczane, surówka z pora, marchewki i jabłka, kompot owocowy, |
Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem,
Lemoniada, |
Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Rodzaj alergenu |
Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.