Tygodniowe menu

 

Poniedziałek  29.11.2021 r.

 

Śniadanie

Płatki kukurydziane z mlekiem, kiełbasa podsuszana, dżem 100 owoców,  pomidor ze szczypiorkiem,  chlebek pszenny/razowy, herbata z cytryną.

II Śniadanie

Podpłomyki, sok owocowy tłoczony.

Obiad

Żurek z ziemniakami.

Indyk po chińsku (filet z piesi indyka, mieszanka chińska, sos sojowy), ryż, kompot owocowy.

Podwieczorek

Maślanka z owocami, chałka, kostka gorzkiej czekolady.

 

Wtorek  30.11.2021 r. 

 

Śniadanie

Frankfurterki, ser żółty, ketchup,  rogal z makiem, sałata, ogórek,  sos czosnkowy, herbata owocowa.

II Śniadanie

Banan.

Obiad

Barszcz czerwony z ziemniaki.

Pierogi z białym serem, polewa jogurtowa, kompot owocowy.

Dodatek dla szkoły: Baton zbożowy

Podwieczorek                

Pasta z kiełbasy, bułeczka, biała rzodkiew, herbata.

 

Środa 01.12.2021 r.

 

Śniadanie

Płatki owsiane  na mleku, wędlina, pasta z białej fasoli, posypana natką  pietruszki, chlebek regionalny,  herbata.

II Śniadanie

Gr I, II,   kiełbaska jedynka,    bułka bankietowa, woda mineralna.

Gr III, IV, V, VI   Jabłko, chrupki kukurydziane.

Obiad

Zupa zacierkowa.

Kotlet pożarski, ziemniaki, marchewka zasmażana,  kompot owocowy.

Podwieczorek

Ciasto ze śliwką (wyrób własny),  herbata z hibiskusa.

 

Czwartek  02.12.2021 r.

 

Śniadanie

Pasta z jajek, wędlina, rzodkiewka,  bułka z ziarnami, kawa „Inka „ z mlekiem

II Śniadanie

Papryka 2-kolory.

Obiad

Rosół z makaronem.

Wołowina w sosie chrzanowym, surówka z ogórka kiszonego, pomidora, cebuli, kompot owocowy.

Podwieczorek

Krem z kaszy mannej z wiśniami, biszkopty

 

Piątek 03.12.2021 r.

 

Śniadanie

Sałatka jarzynowa, kiełbasa krakowska, kajzerka z ziarnami,  herbata.

II Śniadanie

Cząstka melona,  precelki, wafle ryżowe.

Obiad

Zupa jarzynowa z ziemniakami.

Ryba smażona, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej.

Dodatek dla szkoły:

Mus owocowy.

Podwieczorek

Placki z jabłkami,  jogurt z bakteriami probiotycznymi.

 

W ciągu dnia, dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Źródłami tych substancji są:

– mleko i produkty pochodne, ryby ;

– zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies;

– jajka i produkty pochodne; 

– orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

– migdały, orzechy laskowe,  brazylijskie, nerkowe, włoskie;

– seler i produkty pochodne.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.