Tygodniowe menu

                                            JADŁOSPIS

                    od 23.06.2025r. do 27.06.2025r.

Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.

                    

I

ŚNIADANIE     

II

ŚNIADANIE    

 

OBIAD  

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek

23.06.2025 r.

Pieczywo mieszane (pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten)

z masłem (mleko), wędlina,serek do smarowania pieczywa (mleko),papryka,

Kakao (mleko),

Arbuz,

 

Zupa brokułowa

(seler, mleko) z ryżem,

Sznycel drobiowy (jajko, gluten), ziemniaki, sałata z jogurtem naturalnym (mleko),

Kompot owocowy,

 Maślanka (mleko) z bananem i płatkami owsianymi do picia,

Wtorek

24.06..2025 r.

Płatki kukurydziane na mleku, chlebek pszenny/razowy

( pszenica, owies, żyto,

nasiona sezamu, gluten) z masłem(mleko),

jajko w sosie jogurtowo- majonezowym (mleko), wędlin, sałata,  rzodkiewka,

Herbata z cytryną,

Gruszka

Zupa ogórkowa (seler, mleko) z ziemniakami i koperkiem,

Spaghetti (gluten) z mięsem wieprzowym i warzywami,

Kompot wiśniowy,

Galaretka owocowa z ananasem – wyrób własny,

Środa

25.06.2025 r.

 

Pieczywo mieszane

( pszenica, nasiona sezamu, żyto, gluten),

z masłem (mleko),

dżem wieloowocowy, szynka gotowana z piersi indyka, ogórek świeży,

Inka (mleko),

Jabłko

Zupa krem wiosenny (seler,mleko) z groszkiem ptysiowym,

Makaron penne z serem twarogowym (gluten, mleko), polewa truskawkowa,

kompot owocowy,

Tost (pszenica, żyto, gluten) z szynką i serem mozzarella (mleko), pomidorek koktajlowy, ketchup(seler), Herbata z żurawiną,

Czwartek

26.06.2025 r.

Płatki jaglane na mleku, chlebek pszenno – żytni (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), miód, wędlina, pomidor z cebulą, 

Herbata z imbirem,

 

 

 

Melon

Zupa zacierkowa (jajka, gluten), z ziemniakami i natką pietruszki,  Gołąbki po cygańsku (gluten, jajko), kasza kuskus (gluten), ogórek małosolny,

 

Kompot wieloowocowy,

 

 

 

Jajko na słodko

( serek waniliowy (mleko), brzoskwinia),

Chrupki kukurydziane,

Herbata owocowa,

Piątek

27.06.2025 r.

 

Bułka kukurydziana

( pszenica, żyto, gluten)

z masłem (mleko)

ser żółty (mleko), wędlina, papryka,

 

Mleko z miodem,

Banan,

Zupa ziemniaczana  wkładką mięsną (seler, mleko) z  natką pietruszki,

Panierowana ryba (gluten,jajko), ziemniaki, surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka,

kompot owocowy,

Ciasto Zebra (mleko, jajka, gluten) – wyrób własny,

Cząstka jabłka, 

Woda z mięta,

 

 

Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Rodzaj alergenu

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.

Powiązane zdjęcia: