Tygodniowe menu

                                                           JADŁOSPIS                 

                            od 07.11.2025r. do 21.11.2025r.     

 Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.

                    

I

ŚNIADANIE

II

ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 17.11.2025

Zacierki na mleku,  chlebek pszenny/razowy ze słonecznikiem , (pszenica, żyto, gluten)  z masłem (mleko), pasta z tuńczyka ze szczypiorkiem, dżem truskawkowy, pomidor,                 

 Herbata z cytryną.

Melon

 

 

Krupnik (seler) z ziemniakami i natką pietruszki,

Udko pieczone, ziemniaki, pomidory z cebulą i jogurtem naturalnym (mleko).

kompot owocowy.

 

Jogurt naturalny (mleko) z płatkami owsianymi i bananem i mandarynką,

Herbata z imbirem,

Wtorek

18.11.2025

Kajzerka (pszenica, żyto, gluten)   z masłem (mleko), humus z pieczonej papryki z dodatkiem avocado. wędlina, ogórek świeży, rzodkiewka,

Kawa inka (mleko),

Gruszka

Żurek (seler, mleko) z ziemniakami.

Curry z kurczakiem(mleko), ryż basmati, fasolka szparagowa,                       kompot śliwkowy,  

Zebra (gluten, jajka, mleko), wyrób własny.

Cząstka pomarańczy,

Herbata z miodem,

Środa 20.11.2025

 

Bułka orkiszowa (pszenica, żyto, gluten)  z masłem (mleko) jajko w sosie majonezowym ze szczypiorkiem , wędlina, sałata, rzodkiewka,

Kakao (mleko),

Jabłko

Zupa z zielonego groszku ( seler, mleko) z ziemniakami.

Dyniowo-serowe pierogi leniwe ( jajko, mleko) , surówka z tartej marchewki i jabłka,               kompot owocowy.

Chlebek pszenny/razowy (pszenica, żyto, gluten)  z masłem (mleko), pasta z kiełbasy(mleko) ze szczypiorkiem, ogórek kiszony,

Woda z miętą

 

Czwartek 21.11.2025

Płatki kukurydziane na mleku, chlebek pszenno-żytni, (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko) pieczona szynka

( wyrób własny), papryka czerwona, ser żółty,               

Herbata z miodem.

Mandarynka

 

Krem z buraków

 ( seler, mleko) z groszkiem ptysiowym.

Kotlet schabowy (jajka, gluten), ziemniaki, mizeria (mleko),

kompot malinowy.

Słupki warzyw i owoców(marchewka, kalarepa, rzepa, kiwi, mandarynka),

Precle,

Herbata owocowa,

Piątek

22.11.2025

 

Bułka kukurydziana (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), twarożek (mleko) na słono, wędlina, kiełki słonecznika, pomidorki koktajlowe,

                   Herbata malinowa,

Banan

Zupa grysikowa z kaszy manny ( seler)  z natką pietruszki,

Pieczony dorsz (ryba) z warzywami, brązowym ryżem, surówka z kapusty kiszonej jabłka i marchewki.

kompot owocowy

Mleko z dodatkiem malin do picia (mleko),

Mini drożdżówka z jabłkiem (mleko),

Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Rodzaj alergenu

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.

Powiązane zdjęcia: