Tygodniowe menu
JADŁOSPIS
od 08.12.2025r. do 12.12.2025r.
Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.
|
|
I ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
|
Poniedziałek 08.12.2025 Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody |
Płatki żytnie na mleku, chlebek pszenny/razowy, bułka paryska ( pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) masłem (mleko). wędlina, serek do smarowania pieczywa (mleko), sałata, pomidorki koktajlowe, Herbata z cytryną. |
Jabłko
|
Żurek z kiełbaską (seler, mleko) z natką pietruszki. Gulasz warzywno-mięsny, kasza kuskus (gluten), surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka, kompot wieloowocowy. |
Chałka ( pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z miodem, Cząstka mandarynki, Herbata owocowa, |
|
Wtorek 09.12.2025
Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody |
Bułka z pestkami dyni(pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko), dżem wieloowocowy , szynka z komina, papryka, Kakao (mleko) |
Melon
|
Zupa jarzynowa ( seler, mleko) z natką pietruszki. Leniwe (jajka, gluten, mleko), surówka z tartej marchewki i jabłka, kompot owocowy.
|
Galaretka owocowa z ananasem posypana gorzką czekoladą (mleko),
Herbatnik(mleko, orzechy), |
|
Środa 10.12.2025
Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody |
Grahamka (pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko) ser żółty (mleko), pieczona karkówka (wyrób własny), rukolla, pomidor z cebulą, Mleko z miodem, |
Mus owocowy |
Zupa grochowa ( seler, mleko) z ziemniakami. Kotle mielony, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot wiśniowy.
|
Deser z kaszy kukurydzianej polany sokiem malinowym (mleko) wyrób własny,
Rumianek, |
|
Czwartek 11.12.2025 Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody
|
Płatki jaglane na mleku, chlebek pszenno/razowy, bułka paryska (pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten), z masłem (mleko) kiełbasa brocka, twarożek z rzodkiewką (mleko), ogórek świeży, Herbata z miodem . |
Mandarynka
|
Krem z dyni (gluten, jajko) z grzankami (gluten), Pierogi ruskie (gluten, jajko) okraszone cebulką, gotowana fasola szparagowa, kompot owocowy. |
Pizza (mleko, pszenica) z szynką i mozzarellą (mleko) – wyrób własny, Ketchup, rzodkiew,
Herbata zimowa, |
|
Piątek 12.12.2025
Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody |
Bułka orkiszowa (pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten)z masłem (mleko), humus z pieczonych warzyw (marchewka, pietruszka, seler), pasztet pieczony (wyrób własny), pomidor, Kawa inka (mleko) |
Gruszka |
Zupa pomidorowa z ryżem (seler, mleko) z natką pietruszki. Pulpety z ryby ( ryba, jajko, gluten), ziemniaki, surówka z ogórków kiszonych z marchewką,. kompot owocowy
|
Serek waniliowy z dodatkiem brzoskwini (mleko),
Sok multiwitamina, |
Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
|
Rodzaj alergenu |
|
Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
|
Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
|
Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
|
Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
|
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
|
Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.


