Tygodniowe menu
JADŁOSPIS
od 23.06.2025r. do 27.06.2025r.
Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.
|
I ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek 23.06.2025 r. |
Pieczywo mieszane (pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko), wędlina,serek do smarowania pieczywa (mleko),papryka, Kakao (mleko), |
Arbuz,
|
Zupa brokułowa (seler, mleko) z ryżem, Sznycel drobiowy (jajko, gluten), ziemniaki, sałata z jogurtem naturalnym (mleko), Kompot owocowy, |
Maślanka (mleko) z bananem i płatkami owsianymi do picia, |
Wtorek 24.06..2025 r. |
Płatki kukurydziane na mleku, chlebek pszenny/razowy ( pszenica, owies, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem(mleko), jajko w sosie jogurtowo- majonezowym (mleko), wędlin, sałata, rzodkiewka, Herbata z cytryną, |
Gruszka |
Zupa ogórkowa (seler, mleko) z ziemniakami i koperkiem, Spaghetti (gluten) z mięsem wieprzowym i warzywami, Kompot wiśniowy, |
Galaretka owocowa z ananasem – wyrób własny, |
Środa 25.06.2025 r.
|
Pieczywo mieszane ( pszenica, nasiona sezamu, żyto, gluten), z masłem (mleko), dżem wieloowocowy, szynka gotowana z piersi indyka, ogórek świeży, Inka (mleko), |
Jabłko |
Zupa krem wiosenny (seler,mleko) z groszkiem ptysiowym, Makaron penne z serem twarogowym (gluten, mleko), polewa truskawkowa, kompot owocowy, |
Tost (pszenica, żyto, gluten) z szynką i serem mozzarella (mleko), pomidorek koktajlowy, ketchup(seler), Herbata z żurawiną, |
Czwartek 26.06.2025 r. |
Płatki jaglane na mleku, chlebek pszenno – żytni (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), miód, wędlina, pomidor z cebulą, Herbata z imbirem,
|
Melon |
Zupa zacierkowa (jajka, gluten), z ziemniakami i natką pietruszki, Gołąbki po cygańsku (gluten, jajko), kasza kuskus (gluten), ogórek małosolny,
Kompot wieloowocowy,
|
Jajko na słodko ( serek waniliowy (mleko), brzoskwinia), Chrupki kukurydziane, Herbata owocowa, |
Piątek 27.06.2025 r.
|
Bułka kukurydziana ( pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko) ser żółty (mleko), wędlina, papryka,
Mleko z miodem, |
Banan, |
Zupa ziemniaczana wkładką mięsną (seler, mleko) z natką pietruszki, Panierowana ryba (gluten,jajko), ziemniaki, surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka, kompot owocowy, |
Ciasto Zebra (mleko, jajka, gluten) – wyrób własny, Cząstka jabłka, Woda z mięta, |
Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Rodzaj alergenu |
Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.