Tygodniowe menu
JADŁOSPIS
od 07.11.2025r. do 21.11.2025r.
Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.
|
|
I ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
|
Poniedziałek 17.11.2025 |
Zacierki na mleku, chlebek pszenny/razowy ze słonecznikiem , (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), pasta z tuńczyka ze szczypiorkiem, dżem truskawkowy, pomidor, Herbata z cytryną. |
Melon
|
Krupnik (seler) z ziemniakami i natką pietruszki, Udko pieczone, ziemniaki, pomidory z cebulą i jogurtem naturalnym (mleko). kompot owocowy.
|
Jogurt naturalny (mleko) z płatkami owsianymi i bananem i mandarynką, Herbata z imbirem, |
|
Wtorek 18.11.2025 |
Kajzerka (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), humus z pieczonej papryki z dodatkiem avocado. wędlina, ogórek świeży, rzodkiewka, Kawa inka (mleko), |
Gruszka |
Żurek (seler, mleko) z ziemniakami. Curry z kurczakiem(mleko), ryż basmati, fasolka szparagowa, kompot śliwkowy, |
Zebra (gluten, jajka, mleko), wyrób własny. Cząstka pomarańczy, Herbata z miodem, |
|
Środa 20.11.2025
|
Bułka orkiszowa (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko) jajko w sosie majonezowym ze szczypiorkiem , wędlina, sałata, rzodkiewka, Kakao (mleko), |
Jabłko |
Zupa z zielonego groszku ( seler, mleko) z ziemniakami. Dyniowo-serowe pierogi leniwe ( jajko, mleko) , surówka z tartej marchewki i jabłka, kompot owocowy. |
Chlebek pszenny/razowy (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), pasta z kiełbasy(mleko) ze szczypiorkiem, ogórek kiszony, Woda z miętą
|
|
Czwartek 21.11.2025 |
Płatki kukurydziane na mleku, chlebek pszenno-żytni, (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko) pieczona szynka ( wyrób własny), papryka czerwona, ser żółty, Herbata z miodem. |
Mandarynka
|
Krem z buraków ( seler, mleko) z groszkiem ptysiowym. Kotlet schabowy (jajka, gluten), ziemniaki, mizeria (mleko), kompot malinowy. |
Słupki warzyw i owoców(marchewka, kalarepa, rzepa, kiwi, mandarynka), Precle, Herbata owocowa, |
|
Piątek 22.11.2025
|
Bułka kukurydziana (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), twarożek (mleko) na słono, wędlina, kiełki słonecznika, pomidorki koktajlowe, Herbata malinowa, |
Banan |
Zupa grysikowa z kaszy manny ( seler) z natką pietruszki, Pieczony dorsz (ryba) z warzywami, brązowym ryżem, surówka z kapusty kiszonej jabłka i marchewki. kompot owocowy |
Mleko z dodatkiem malin do picia (mleko), Mini drożdżówka z jabłkiem (mleko), |
Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
|
Rodzaj alergenu |
|
Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
|
Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
|
Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
|
Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
|
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
|
Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.


