Tygodniowe menu

                                                    JADŁOSPIS

                                     od 21.04.2025r.  do 25.04.2025r.

Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.

                    

I

ŚNIADANIE     

II

ŚNIADANIE    

 

OBIAD  

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek

21.04.2025

 

 

 

   

Wtorek

22.04.2025

Chleb pszenny-żytni

( pszenica, owies, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem(mleko), powidła śliwkowe, wędlina, ogórek kiszony,

Kakao (mleko),

Jabłko

Zupa jarzynowa

(seler, mleko)  z ziemniakami, 

Makaron z białym serem  twarogowym(jajko, pszenica, mleko),

polewa malinowa,

Kompot owocowy

Mini kajzerka (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), pasta z kiełbasy,papryka,

 

Herbata z miodem,

Środa

23.04.2025

 Płatki kukurydziane na mleku, Chleb pszenno/żytni, bułka paryska,

( pszenica, żyto, gluten), z masłem (mleko),ser żółty (mleko), wędlina, pomidor,

Herbata z hibiskusa,

Melon

Kapuśniak z kiszonej kapusty

(seler) z ziemniakami,

Śląskie z mięsem (jajko, gluten) z okrasą, Surówka wiosenna (sałata, ogórek, pomidor, rzodkiewka) sos jogurtowy (mleko),

kompot wieloowocowy,

 

Wafle ryżowe z twarożkiem (mleko), 

Herbata malinowa,

Czwartek

24.04.2025

Bułka z pestkami dyni(pszenica, żyto, gluten) z masłem, (mleko), wędlina, pasta z jajka ze szczypiorkiem,

Kolorowy talerzyk warzywny (roszpunka, rzodkiewka, papryka),

Herbata z  cytryną,

Mandarynka

Barszcz ukraiński (seler, mleko) z ziemniakami,

Kotlet mielony (jajko, gluten),

ziemniaki,

Marchewka z groszkiem,

kompot wiśniowy,

Deser z kaszy kukurydzianej na mleku (mleko), z sosem truskawkowym,

Sok owocowy,

 

Piątek

25.04..2025

 

Chlebek pszenno – żytni

( pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko)

miód, wędlina, pomidor,

Kawa inka (mleko),

Mix warzyw do pochrupania

(marchewka, kalarepa, rzodkiew)

Zupa zagraj (seler) z kluseczkami,

Pulpety rybne (ryba, jajko, gluten) ,  piure ziemniaczane,  surówka z pora, marchewki i jabłka,

kompot owocowy,

Ryż zapiekany z  jabłkiem i cynamonem,

 

Lemoniada,

 

 

Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Rodzaj alergenu

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.

Powiązane zdjęcia: