Tygodniowe menu
Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.
|
I ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek 18.11.2024 |
Płatki ryżowe na mleku, chlebek pszenny/razowy ( pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) ze słonecznikiem z masłem (mleko), wędlina, twarożek (mleko) na słodko, papryka, herbata z cytryną, |
melon |
Zupa grysikowa (seler, mleko) z natką pietruszki, udko pieczone, ziemniaki, mix sałat, pomidorki koktajlowe, ogórek zielony, polewa jogurtowa (mleko) z koperkiem, kompot wieloowocowy,
|
Chałka (pszenica, jajko, mleko) z masełkiem (mleko) i miodem, Mleko truskawkowe, |
Wtorek 19.11.2024 |
Bułka z pestkami dyni (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), jajko na twardo ze szczypiorkiem, wędlina, sałata, cząstka pomidora, kakao (mleko) |
0/50 jabłka |
Zupa ziemniaczana(seler, mleko) z natką pietruszki, Pulpeciki (jajko, pszenica, gluten) mięsne w sosie pomidorowym, kasza pęczak, buraczki na ciepło. Kompot owocowy |
Kisiel truskawkowo – malinowy (wyrób własny) herbatniki.
|
Środa 20.11.2024 |
Chlebek pszenno/żytni ( pszenica, nasiona sezamu, żyto, gluten) z masłem (mleko), wędlina, sałatka brokułowa (wyrób własny – brokuła, kukurydza, jajka, czerwona cebula, nasiona słonecznika, sos jogurtowo/majonezowa, czosnek ) mleko |
gruszka |
Krem z cukinii (seler, mleko) z groszkiem ptysiowym (gluten), Pierogi (jajko, gluten) z serem twarogowym (mleko) polewa truskawkowa,
Kompot owocowy.
|
Bułka z sezamem ( gluten) z masłem (mleko) pasztecik ( wyrób własny ) ogórek świeży, herbata,
|
Czwartek 21.11.2024 |
Lane kluseczki ( jajko, gluten) na mleku, chlebek pszenno/razowy ( gluten, żyto, nasiona sezam, pszenica) z masłem (mleko), wędlina, papryka, serek do smarowania, herbata z miodem, |
mandarynka
|
Zupa koperkowa (seler, mleko) z ziemniakami, Kurczak po chińsku z warzywami i ryżem kompot owocowy. |
Ptasie mleczko wieloowocowe ( mleko) (wyrób własny)
Woda |
Piątek 22.11.2024
|
Bułka orkiszowa ( pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko) sałatka fasolinka ( fasola czerwona, fasola biała, kukurydza, ser gouda, por, ogórek kiszony, sos majonezowo – jogurtowy), wędlina – wyrób własny), wędlina kawa inka ( mleko) |
banan |
Zupa ryżanka z natką pietruszki, Paluszki rybne (ryba, jajka, gluten) ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, jabłka, i marchewki,
kompot owocowy, |
Pieczone jabłko z cynamonem,
Chrupki kukurydziane,
|
Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Rodzaj alergenu |
Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.