Tygodniowe menu

                                                    JADŁOSPIS

                                     od 20.01.2025r.  do  24.01.2025r.

Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.

                    

I

ŚNIADANIE     

II

ŚNIADANIE    

 

OBIAD  

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek

20.01.2025

Płatki gryczane na mleku(mleko), chlebek pszenny/razowy ( pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), pasta z kiełbasy ze szczypiorkiem, dżem truskawkowy, pomidor,

herbata z cytryną,

gruszka

 

 

 

Krupnik ( seler) z ziemniakami i natką pietruszki,

Udko pieczone, ziemniaki, sałata z jogurtem naturalnym (mleko)

kompot  owocowy,

 

 

 

Budyń waniliowy

( mleko) z musem malinowym,

Herbata z imbirem,

Wtorek

21.01.2025

Chleb pszenny/razowy

( pszenica, owies, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko), humus z pieczonej papryki z dodatkiem avocado, wędlina, ogórek świeży, rzodkiewka,

Herbata owocowa

melon

Barszcz biały(seler, mleko) z ziemniakami,

Kolorowy kociołek( filet z indyka, cukinia, dynia, papryka czerwona, fasola szparagowa, marchewka, cebula,), makaron kolorowy

( pszenica),

 

Kompot owocowy

Zebra ( jajko, mleko, gluten) ( wyrób własny)

Kawa inka (mleko)

 

Środa

22.01.2025

 

Chleb pszenno/żytni( pszenica, żyto, gluten), z masłem (mleko), jajko (jajko) w sosie majonezowym ze szczypiorkiem, wędlina, sałata pomidor,

kakao (mleko),

jabłko

Zupa szczawiowa

(seler, mleko) z ziemniakami,

Naleśniki z białym serem(jajka, gluten, mleko)

polewa truskawkowa,

kompot owocowy,

Sałatka owocowa,

Biszkopty,

woda z miętą,

Czwartek

23.01.2025

Płatki kukurydziane na mleku,

Chleb pszenno /żytni,(pszenica, żyto, gluten) z masłem, (mleko), pieczona szynka (wyrób własny) ogórek kiszony, ser żółty (mleko),

herbata z miodem, 

mandarynka

 

Krem z cieciorki (seler, mleko) z groszkiem ptysiowym

( gluten),

Risotto (mięso wieprzowe,papryka kolorowa, pieczarki, przyprawy)

 

kompot owocowy

Cynamonki (mleko, jajka, gluten), (wyrób własny)

Herbata z owoców leśnych,

gruszka

Piątek

24.01.2025

 

Bułka kukurydziana

( pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko)

Twarożek (mleko) na słono, wędlina, kiełki słonecznika, papryka,

Herbata malinowa,

banan

Zupa barszcz ukraiński (seler, mleko) z muszelkami (gluten, jajko) z  natką pietruszki,

Pieczony łosoś (jajka, ryba),

ziemniaki, 

surówka z kapusty kiszonej, jabłka i marchewki,,

 

kompot owocowy,

Serek waniliowy (mleko),

Pieczywo chrupkie,

sok pomarańczowy,

 

 

Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Rodzaj alergenu

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.

Powiązane zdjęcia: