Tygodniowe menu
JADŁOSPIS
od 23.12.2024r. do 27.12.2024r.
Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.
|
I ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek 23.12.2024 |
Chlebek pszenny/razowy, bułka paryska ( pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko), wędlina, jajko na twardo (jajko), sałata, rzodkiewka, kakao (mleko) |
banan |
Zupa ogórkowa (seler, mleko) z ryżem i koperkiem, Makaron ( gluten, jajko) z sosem warzywno – mięsnym kompot wieloowocowy,
|
Chlebek pszenny/żytni (pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko), pasta z kiełbasy, (wyrób własny) pomidor, herbata |
Wtorek 24.12.2024 |
Chlebek pszenny/razowy, bułka paryska( pszenica, owies, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko) , serek do smarowania (mleko) pieczywa, wędlina, ogórek świeży, Herbata z cytryną, |
jabłko |
Zupa pomidorowa (seler, mleko) z ziemniakami i natką pietruszki, Ryż z białym serem twarogowym (mleko) polewa malinowa,
Kompot owocowy |
Herbatniki (pszenica, mleko), Soczek wieloowocowy
|
Środa 25.12.2024 |
BOŻE NARODZENIE |
|||
Czwartek 26.12.2024 |
Drugi dzień świąt
|
|
|
|
Piątek 27.12.2024
|
Chlebek pszenny/razowy, bułka paryska ( pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko) ser żółty (mleko), wędlina, sałata, papryka, Mleko z miodem (mleko) |
Żurawina Chrupki Kukurydziane |
Kapuśniak z natką pietruszki i ziemniakami (seler). Ryba po grecku (jajka, gluten, ryba), ziemniaki,
kompot owocowy, |
Mus owocowy Biszkopty |
Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Rodzaj alergenu |
Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.