Tygodniowe menu

 

Poniedziałek  28.09.2020 r.

 

Śniadanie

Płatki orkiszowe na mleku, wędlina, ser żółty , pomidor, chlebek żytni, herbata  z cytryną.

II Śniadanie

Kolba kukurydzy.

Obiad

Rosół z makaronem.

Wołowina w sosie chrzanowym, buraczki zasmażane, ziemniaki, kompot owocowy.

Podwieczorek

Chałka z rodzynką, mleko z miodem.

 

Wtorek 29.09.2020 r.

 

Śniadanie

Sałatka jarzynowa, wędlina, dżem 100% owoców, kajzerka z ziarnami, herbata owocowa.

II Śniadanie

Banan.

Obiad

Zupa zacierkowa.

Sznycel drobiowy w sezamie, ziemniaki, brokuły z wody, kompot owocowy.

Podwieczorek                

Ciasto czekoladowe ze śliwkami, herbata.

 

Środa 30.09.2020 r.

 

Śniadanie

Frankfurterki,  dżem 100% owoców,  sałatka grecka, bułka gwiazda, herbata z cytryną.      

II Śniadanie

Nasiona słonecznika, sok owocowo-warzywny

Obiad

Zupa ogórkowa z ziemniakami.

Pierogi z kaszą jaglaną i jabłkiem, polewa jogurtowa, kompot owocowy.

Dodatek dla szkoły:  sok owocowo-warzywny

Podwieczorek

Rogal z żółtym serem,  sałata, herbata.

 

Czwartek 01.10.2020 r.

 

Śniadanie

Grahamka, kiełbasa krakowska, twaróg na słodko, papryka czerwona, herbata.          

II Śniadanie

Jabłko.

Obiad

Zupa krem z fasoli, grzanki.                    

Pieczeń rzymska, kasza jęczmienna pęczak, marchew z groszkiem, kompot owocowy.

Podwieczorek

Galaretka z owocami, biszkopty, herbata.

 

Piątek 02.10.2020 r.

 

Śniadanie

Sałatka z tuńczyka (tuńczyk w oleju, ogórek kiszony, cebula, papryka pomarańczowa, natka, sos), wędlina,           chlebek wiejski, herbata z miodem i imbirem.

II Śniadanie

Marchew do pochrupania.

Obiad

Zupa ziemniaczana.

Kotlet jajeczny, surówka z czerwonej kapusty, ziemniaki, kompot owocowy.

Podwieczorek

Maślanka z owocami (wyrób własny),  bułka maślana.

 

W ciągu dnia, dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Źródłami tych substancji są:

– mleko i produkty pochodne, ryby ;

– zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies;

– jajka i produkty pochodne; 

– orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

– migdały, orzechy laskowe,  brazylijskie, nerkowe, włoskie;

– seler i produkty pochodne.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy,produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano,bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.