Tygodniowe menu

 

Poniedziałek  07.06.2021 r.

 

Śniadanie

Płatki żytnie z mlekiem, kiełbasa podwawelska,  pasta z cieciorki, pomidor, szczypior,  chlebek barowy,  herbata z cytryną.

II Śniadanie

Banan.

Obiad

Krupnik z wkładką mięsną.

Spaghetti z cukinią i papryka (makaron spaghetti razowy/pszenny, cukinia, papryka czerwona, marchew, cebula, pomidory w puszce, zioła), kompot owocowy.

Podwieczorek

Jogurt z kulkami czekoladowymi, chleb razowy ze słonecznikiem, dżem truskawkowy.

 

Wtorek  08.06.2021

 

Śniadanie

Jajko w sosie jogurtowo-majonezowym, wędlina, rzodkiewka, grahamka,  herbata z hibiskusa.

II Śniadanie

Młoda marchew do pochrupania.

Obiad

Krem z selera, grzanki ziołowe.

Porcja mięsa wołowego, kluski śląskie, buraczki, kompot owocowy. 

Dodatek dla szkoły:  Jogurt pitny.

Podwieczorek                

Sałatka owocowa (truskawki świeże, banany, melon, brzoskwinia, jabłko), biszkopty.

 

Środa 10.09.2021 r.

 

Śniadanie

Sałatka wiosenna (sałata lodowa, rukola, pomidory, papryka pomarańczowa, kiełki fasoli mung, nasiona, sos ), kiełbasa podsuszana, ser żółty,  kajzerka.

II Śniadanie

Arbuz, wafle suche.

Obiad

Zupa szpinakowa z fetą,   ziemniaki.

Sznycel z piersi kurczaka  ziemniaki, bukiet warzyw, kompot owocowy.

Podwieczorek

Murzynek z wiśniami,   mleko z miodem.

 

Czwartek  10.06.2021 r.

 

Śniadanie

Serek warzywny (serek, starty ogórek, rzodkiewka),  kiełbasa podwawelska ,  bułka „Gwiazda”, herbata.

II Śniadanie

Truskawki,  chrupki kukurydziane.

Obiad

Zupa włoska z makaronem.

Gołąbki cygańskie, ziemniaki, ogórek kiszony,  kompot owocowy.     

Dodatek dla szkoły: baton zbożowy

Podwieczorek

Kefir z owocami, paluch drożdżowy.

 

Piątek 11.06.2021 r.

 

Śniadanie

Płatki jęczmienne na mleku, wędlina, pasta z białej fasoli, ogórek, chlebek wiejski,  herbata z cytryną.

II Śniadanie

Jabłko, precelki.

Obiad

Zupa z soczewicy z ryżem.

Kotlet z ryby, ziemniaki, surówka z białej kapusty i białej rzodkwi, kompot owocowy.

Podwieczorek

Twaróg na słodko, owoc granatu,  bułka z ziarnami, herbata.

 

W ciągu dnia, dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Źródłami tych substancji są:

– mleko i produkty pochodne, ryby ;

– zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies;

– jajka i produkty pochodne; 

– orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

– migdały, orzechy laskowe,  brazylijskie, nerkowe, włoskie;

– seler i produkty pochodne.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.