Tygodniowe menu
JADŁOSPIS
od 24.02.2025r. do 27.02.2025r.
Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.
|
I ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek 24.02.2025 |
Kasza manna na mleku, Chlebek pszenny/razowy ( pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), wędlina, jajko w sosie (mleko), papryka, Herbata z cytryną, |
Gruszka
|
Zupa pazibroda (seler ) z natką pietruszki, Udko pieczone, ziemniaki, mini marchewka, kompot owocowy, |
Shake (mleko) truskawkowy, Herbatniki, |
Wtorek 25.02.2025 |
Bułka z pestkami dyni ( pszenica, owies, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem(mleko), serek do smarowania pieczywa, wędlina, cząstka pomidora, rzodkiewka, Kakao (mleko), |
Cząstka melona |
Zupa jarzynowa(seler, mleko) z ziemniakami, Naleśniki szpinakowe (jajko, gluten, mleko), z białym serem twarogowym (mleko) i musem jabłkowym,
Kompot owocowy |
Bułka orkiszowa (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), pasztet mięsny z warzywami, ( wyrób własny), ogórek świeży, Herbata, |
Środa 26.02.2025 |
Grahamka ( pszenica, żyto, gluten), z masłem (mleko),Mix warzyw (sałata lodowa, pomidor, ogórek świeży, rzodkiewka, sos vinegre) wędlina, dżem owocowy, Herbata , |
Mandarynka |
Krem z pora (seler, mleko) z nasionami słonecznika i dyni, Eskalopek, ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy,
|
Ciasto francuskie (mleko, gluten) z ananasem (wyrób własny) , Herbata |
Tłusty Czwartek 27.02.2025 |
Płatki ryżowe na mleku, Chleb pszenno /żytni,(pszenica, żyto, gluten) z masłem, (mleko), wędlina, papryka, miód naturalny, Herbata z cytryną, |
1/2 Jabłka żurawina
|
Barszcz ukraiński (seler, mleko) z ziemniakami, Pierogi z mięsem (jajka, gluten) z cebulką, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy |
Pączek ( gluten, jajko) Kawa inka (mleko)
|
Piątek 28.02.2025
|
Chlebek pszenny/razowy ( pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko) Paprykarz szczeciński ( makrela, ryż, warzywa, koncentrat pomidorowy -wyrób własny), wędlina, sałata, Herbata, |
Banan |
Zupa ogórkowa (seler, mleko) z ryżem, Pieczony pulpet z ryby (ryba, jajka, pszenica), ziemniaki, Surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka, kompot owocowy, |
Frytki pieczone w piekarniku, ketchup, pomidorek,
Sok owocowy,
|
Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Rodzaj alergenu |
Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.