Tygodniowe menu
JADŁOSPIS
od 12.05 2025r. do 16.05.2025r.
Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.
|
I ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek 12.05.2025 |
Płatki gryczane na mleku(mleko), pieczywo pszenne/razowe (pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko), pasta z kiełbasy (mleko) ze szczypiorkiem, dżem truskawkowy, pomidor, Herbata z cytryną, |
Gruszka
|
Krupnik(seler) z kaszy pęczak z ziemniakami i natką pietruszki, Antrykot w panierce,(jajko, gluten), ziemniaki, sałatka wiosenna ( sałata, pomidor, rzodkiewka, ogórek z jogurtem naturalnym (mleko), Kompot wieloowocowy, |
Ciasto cytrynowe (jajko, mleko, gluten), Cząstka jabłka, Woda z miętą, |
Wtorek 13.05.2025 |
Bułka z pestkami dyni ( pszenica, owies, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem(mleko), serek Almette ( mleko) do smarowania pieczywa, wędlina, ogórek świeży, Kawa inka (mleko), |
Melon |
Zupa kalafiorowa (seler, mleko) z ziemniakami, Leniwe z białym serem twarogowym (gluten, mleko, jajka), surówka z tarta marchewką, kukurydzą i ananasem Kompot owocowy |
Tost(gluten) z masłem (mleko), z serem mozzarellą (mleko), szynka, ogórek kiszony,
Herbata, |
Środa 14.05.2025 |
Chleb pszenny/razowy ( pszenica, żyto, gluten), z masłem (mleko),jajko (jajko) w sosie majonezowym (mleko) ze szczypiorkiem, wędlina, sałatka grecka ( sałat, pomidor, ogórek, papryka, ser feta (mleko)- sos vinegre, Kakao (mleko), |
Jabłko |
Krem z brokuł (seler) z grzankami (gluten), Schab w sosie własnym, Kasza kuskus( gluten), surówka z kapusty pekińskiej, bazylii i pomidorków koktajlowych z oliwa, kompot owocowy, |
Deser budyniowy (mleko, gluten,jajko) z malinami posypany pokruszonymi herbatnikami (gluten, mleko), Herbata z miodem, |
Czwartek 15.05.2025 |
Ryż (gluten) na mleku, chleb pszenno-żytnie, (pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko), parówka z szynki (seler) na ciepło, ogórek kiszony, ser żółty (mleko) , ketchup, Herbata z cytryną, |
Pomarańcza, |
Żurek (seler, mleko) z ziemniakami, Kolorowy kociołek (filet z indyka, cukinia, papryka czerwona, pieczarki, marchewka, cebula), makaron kolorowy (pszenica), Kompot owocowy, |
Deser z galaretki truskawkowej z owocami – borówki, brzoskwinia), z dodatkiem serka waniliowego (mleko) – wyrób własny, |
Piątek 16.05.2025
|
Bułka orkiszowa ( pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko) twarożek (mleko) na słono, wędlina, rzodkiewka, Herbata z miodem, |
Banan |
Zupa barszcz czerwony(seler, mleko) z makaronem muszelki (gluten, jajko) z natką pietruszki, Ryba w panierce(jajko, ryba, gluten) ziemniaki, surówka z ogórków kiszonych, papryki, cebuli, kompot malinowy, |
Frytki pieczone w piekarniku, ketchup, pomidor z cebulą, sok pomarańczowy, |
Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Rodzaj alergenu |
Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.