Skip to content

Tygodniowe menu

                                                    JADŁOSPIS

                                     od 31.03.2025r.  do 04.04.2025r.

Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.

                    

I

ŚNIADANIE     

II

ŚNIADANIE    

 

OBIAD  

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek

31.03.2025

Płatki jaglane na mleku, chlebek pszenny/żytni, bułka paryska    ( pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), pasta z kiełbasy ze szczypiorkiem (jajko), dżem truskawkowy,

pomidor

Herbata z cytryną,

gruszka

 

Fasolowa

(seler ) z ziemniakami i natka pietruszki,

Udko pieczone, ziemniaki, mizeria z jogurtem naturalnym (mleko) i koperkiem,

kompot  owocowy,

Chałka z twarożkiem z dodatkiem brzoskwini (mleko),

Herbata z imbirem,

Wtorek

01.04.2025

Bułka kukurydziana

( pszenica, owies, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem(mleko), humus z cieciorki z pomidorami suszonymi, wędlina, ogórek kiszony,

kiełki słonecznika,

Herbata owocowa,

melon

Krem z marchewki

(seler,mleko)  z  prażonymi nasionami dyni,, 

Risotto (mięso wieprzowe, papryka kolorowa, pieczarki, przyprawy),

Kompot owocowy

Ciasto cytrynowe (gluten, jajka, mleko), (wyrób własny),

 

Mleko ( mleko),

Środa

02.04.2025

Chlebek pszenny/razowy

( pszenica, żyto, gluten), z masłem (mleko),jajko (jajko) w sosie majonezowym (mleko) ze szczypiorkiem, wędlina, sałata,

kakao (mleko),

jabłko

Zupa barszczyk ukraiński

(seler, mleko) z ziemniakami,

Naleśniki z białym serem twarogowym(mleko, pszenica, jajka) polewa truskawkowa,

kompot wiśniowy,

 

Ślimaczki z ciasta francuskiego a’la pizza z szynką i serem (mleko, gluten)  – (wyrób własny),

rzodkiewka,

woda z miętą,

Czwartek

03.04.2025

Kasza manna na mleku (mleko), Chleb pszenno /żytni,(pszenica, żyto, gluten) z masłem, (mleko), ser żółty, wędlina, papryka,

Herbata z  miodem,

mandarynki

 

Pomidorowa  (seler, mleko) z makaronem (gluten, jajko),

Strogonoff wołowy,

kluski śląskie (jajka, gluten, pszenica),

Surówka z sałaty lodowej, pomidora, ogórka i sosu vinegre,

 kompot owocowy

Maślanka z owocami(mleko),

(wyrób własny),

Biszkopcik,

 

Piątek

04.04..2025

 

Grahamka

( pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko)

sałatka ze szpinakiem, ananasem, serem Feta (mleko), prażonymi nasionami słonecznika, wędlina, ogórek świeży,pomidorek koktajlowy, cebula czerwona,

Herbata malinowa,

banan

Zacierka (seler) z natką pitruszki,

Paluszki rybne (jajko, gluten, ryba), ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka,

kompot wieloowocowy,

Serek waniliowy z musem owocowym (mleko),

( wyrób własny)

Lemoniada,


 

 

Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Rodzaj alergenu

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.

Powiązane zdjęcia: