Tygodniowe menu

Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.

                    

I

ŚNIADANIE

II

ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 18.11.2024

Płatki ryżowe na mleku, chlebek pszenny/razowy

( pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) ze słonecznikiem z masłem (mleko), wędlina, twarożek (mleko) na słodko, papryka, herbata z cytryną,

melon

Zupa grysikowa (seler, mleko) z natką pietruszki, udko pieczone, ziemniaki, mix sałat, pomidorki koktajlowe, ogórek zielony, polewa jogurtowa (mleko) z koperkiem,

kompot wieloowocowy,

 

 

 

 

Chałka (pszenica, jajko, mleko) z masełkiem (mleko) i  miodem,

Mleko truskawkowe,

Wtorek

19.11.2024

Bułka z pestkami dyni (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), jajko na twardo ze szczypiorkiem, wędlina, sałata, cząstka pomidora,

kakao (mleko)

0/50 jabłka

Zupa ziemniaczana(seler, mleko) z natką pietruszki,

Pulpeciki (jajko, pszenica, gluten)  mięsne w sosie pomidorowym, kasza pęczak, buraczki na ciepło.

Kompot owocowy

Kisiel truskawkowo – malinowy (wyrób własny)

herbatniki.

 

 

Środa

20.11.2024

Chlebek pszenno/żytni

( pszenica, nasiona sezamu,  żyto, gluten) 

z masłem (mleko),

wędlina, sałatka brokułowa (wyrób własny – brokuła, kukurydza, jajka, czerwona cebula, nasiona słonecznika, sos jogurtowo/majonezowa, czosnek )

mleko

gruszka

Krem z cukinii (seler, mleko) z groszkiem ptysiowym (gluten),

Pierogi (jajko, gluten) z serem twarogowym (mleko) polewa truskawkowa,

 

Kompot owocowy.

 

 

Bułka z sezamem

( gluten) z masłem (mleko) pasztecik

( wyrób własny )

ogórek świeży,

herbata,

 

 

 

 

 

Czwartek 21.11.2024

Lane kluseczki

( jajko, gluten) na mleku,

chlebek pszenno/razowy

( gluten, żyto, nasiona sezam, pszenica)

z masłem (mleko),

wędlina, papryka, serek do smarowania,

herbata z miodem,

mandarynka

 

 

 

Zupa koperkowa

(seler, mleko) z ziemniakami,

Kurczak po chińsku z warzywami i ryżem

kompot owocowy.

Ptasie mleczko wieloowocowe           ( mleko) (wyrób własny)

 

Woda

Piątek

22.11.2024

 

Bułka orkiszowa

( pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko)

 sałatka fasolinka ( fasola czerwona, fasola biała, kukurydza, ser gouda, por, ogórek kiszony, sos majonezowo – jogurtowy), wędlina – wyrób własny), wędlina

kawa inka

( mleko)

banan

Zupa ryżanka z natką pietruszki,

Paluszki rybne

(ryba, jajka, gluten) ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, jabłka, i marchewki,

 

kompot owocowy,

Pieczone jabłko z cynamonem,

 

Chrupki kukurydziane,

 

 

Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Rodzaj alergenu

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.

Powiązane zdjęcia: