Tygodniowe menu

 

Poniedziałek  20.09.2021 r.

 

Śniadanie

Płatki jęczmienne na mleku, wędlina, humus, posypany prażonymi nasionami słonecznika i dyni, ogórek , chlebek żytni, herbata z cytryną.

II Śniadanie

Jogurt naturalny ze świeżymi z owocami.

Obiad

Żurek z ziemniakami.

Indyk po chińsku  (filet z piersi indyka, mieszanka chińska, sos sojowy), ryż,  kompot owocowy.

Podwieczorek

Tort z okazji Dnia Przedszkolaka  (wyrób własny),  sok owocowy.

 

Wtorek  21.08.2021

 

Śniadanie

Sałatka grecka (sałata lodowa, kukurydza, pomidorki, papryka, ogórki, kanapkowy  ser feta, sos), wędlina, serek do smarowania pieczywa, rogal z makiem, herbat.

II Śniadanie

Winogrona, podpłomyki.

Obiad

Zupa szczawiowa z ziemniakami, jajko na twardo.

Knedle ze śliwką, masełko z bułeczką, kompot owocowy.                      

Dodatek dla szkoły:  Baton zbożowy

Podwieczorek                

Grahamka kiełbasa podsuszana,  rukola,  kakao z mlekiem.

 

Środa 22.09.2021 r.

 

Śniadanie

Płatki kukurydziane z mlekiem, wędlina, pomidor, dżem 100% owoców,  chlebek wiejski, herbata.

II Śniadanie

Arbuz.

Obiad

Kremowa zupa z pomidorów, natka pietruszki, grzanki.

Kotlet pożarski, ziemniaki, mizeria ze śmietaną, szczypiorek,   kompot owocowy.             

Podwieczorek

Napój probiotyczny,  bułka maślana.

 

Czwartek  23.09.2021 r.

 

Śniadanie

Twaróg na słodko z suszonymi morelami, kiełbasa krakowska, sałata lolo rossa,  bułka z ziarnami, herbata z hibiskusa.

II Śniadanie

Banan.

Obiad

Zupa jarzynowa z ziemniakami.

Rumsztyk wołowy, buraczki zasmażane,  kasza pęczak,  kompot owocowy.  

Dodatek dla szkoły:                 

Jogurt do picia

Podwieczorek

Pudding ryżowy,  mus z wiśniami  (ryż basmati,  mleko, serek waniliowy, miód, wiśnie),  wafle tortowe.

 

Piątek 24.09.2021 r.

 

Śniadanie

Pasztet mięsny, ser żółty,  kajzerka z ziarnami, rzodkiewka, kawa Inka z mlekiem.

II Śniadanie

Kolba kukurydzy.

Obiad

Zupa fasolowa z ziemniakami.

Ryba smażona, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot owocowy.

Podwieczorek

Gruszka zapiekana z miodem i cynamonem, orzechy włoskie, chrupki kukurydziane.

 

W ciągu dnia, dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Źródłami tych substancji są:

– mleko i produkty pochodne, ryby ;

– zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies;

– jajka i produkty pochodne; 

– orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

– migdały, orzechy laskowe,  brazylijskie, nerkowe, włoskie;

– seler i produkty pochodne.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.