Tygodniowe menu
JADŁOSPIS
od 20.01.2025r. do 24.01.2025r.
Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.
|
I ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek 20.01.2025 |
Płatki gryczane na mleku(mleko), chlebek pszenny/razowy ( pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), pasta z kiełbasy ze szczypiorkiem, dżem truskawkowy, pomidor, herbata z cytryną, |
gruszka
|
Krupnik ( seler) z ziemniakami i natką pietruszki, Udko pieczone, ziemniaki, sałata z jogurtem naturalnym (mleko) kompot owocowy,
|
Budyń waniliowy ( mleko) z musem malinowym, Herbata z imbirem, |
Wtorek 21.01.2025 |
Chleb pszenny/razowy ( pszenica, owies, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko), humus z pieczonej papryki z dodatkiem avocado, wędlina, ogórek świeży, rzodkiewka, Herbata owocowa |
melon |
Barszcz biały(seler, mleko) z ziemniakami, Kolorowy kociołek( filet z indyka, cukinia, dynia, papryka czerwona, fasola szparagowa, marchewka, cebula,), makaron kolorowy ( pszenica),
Kompot owocowy |
Zebra ( jajko, mleko, gluten) ( wyrób własny) Kawa inka (mleko)
|
Środa 22.01.2025 |
Chleb pszenno/żytni( pszenica, żyto, gluten), z masłem (mleko), jajko (jajko) w sosie majonezowym ze szczypiorkiem, wędlina, sałata pomidor, kakao (mleko), |
jabłko |
Zupa szczawiowa (seler, mleko) z ziemniakami, Naleśniki z białym serem(jajka, gluten, mleko) polewa truskawkowa, kompot owocowy, |
Sałatka owocowa, Biszkopty, woda z miętą, |
Czwartek 23.01.2025 |
Płatki kukurydziane na mleku, Chleb pszenno /żytni,(pszenica, żyto, gluten) z masłem, (mleko), pieczona szynka (wyrób własny) ogórek kiszony, ser żółty (mleko), herbata z miodem, |
mandarynka
|
Krem z cieciorki (seler, mleko) z groszkiem ptysiowym ( gluten), Risotto (mięso wieprzowe,papryka kolorowa, pieczarki, przyprawy)
kompot owocowy |
Cynamonki (mleko, jajka, gluten), (wyrób własny) Herbata z owoców leśnych, gruszka |
Piątek 24.01.2025
|
Bułka kukurydziana ( pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko) Twarożek (mleko) na słono, wędlina, kiełki słonecznika, papryka, Herbata malinowa, |
banan |
Zupa barszcz ukraiński (seler, mleko) z muszelkami (gluten, jajko) z natką pietruszki, Pieczony łosoś (jajka, ryba), ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, jabłka i marchewki,,
kompot owocowy, |
Serek waniliowy (mleko), Pieczywo chrupkie, sok pomarańczowy, |
Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Rodzaj alergenu |
Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.