Tygodniowe menu
Poniedziałek 16.05.2022 r.
Śniadanie
Twaróg na słodko, wędlina, papryka czerwona, chlebek regionalny, kakao z mlekiem.
II Śniadanie
Banan.
Obiad
Żurek z ziemniakami,
Spaghetti mięsno-warzywne, kompot owocowy.
Podwieczorek
Grahamka, paprykarz szczeciński (wyrób własny), kalarepa, herbata.
Wtorek 17.05.2022 r.
Śniadanie
Płatki jaglane na mleku, wędlina, powidła śliwkowe, rzodkiewka, chlebek regionalny.
II Śniadanie
Jogurt z bakteriami probiotycznymi.
Obiad
Krem z cieciorki, grzanki ziołowe.
Gołąbki po cygańsku w sosie pomidorowym, kasza pęczak, ogórek kiszony, kompot owocowy.
Podwieczorek
Kisiel do picia, ½ jabłka, precelki.
Środa 18.05.2022 r.
Śniadanie
Jajko na twardo w sosie jogurtowo-majonezowym, wędlina, kiełki z brokuła, bułka z ziarnami, herbata.
II Śniadanie
Sok owocowy, podpłomyki.
Obiad
Zupa pieczarkowa z makaronem.
Kotlet schabowy, ziemniaki, marchew zasmażana, kompot owocowy.
Podwieczorek
Chałka, maślanka z truskawkami.
Czwartek 19.05.2022 r.
Śniadanie
Kiełbasa z cebulką, serek do smarowania pieczywa, pomidor ze szczypiorkiem, ketchup, rogal z makiem, herbata z cytryną.
II Śniadanie
Jabłko.
Obiad
Rosół z makaronem
Wołowina w sosie chrzanowym, ziemniaki, buraczki na zimno, kompot owocowy.
Podwieczorek
Murzynek z wiśniami (wyrób własny), herbata.
Piątek 20.05.2022 r.
Śniadanie
Kiełbasa z cebulką, serek do smarowania pieczywa, pomidor ze szczypiorkiem, ketchup, rogal z makiem, herbata z cytryną.
II Śniadanie
Mix warzyw (kalarepa, rzodkiewka, papryka, marchew).
Obiad
Zupa fasolowa z ziemniakami.
Placki z jabłkiem, cukier puder, kompot owocowy.
Dodatek dla szkoły:
Jogurt z bakteriami probiotycznymi
Podwieczorek
Pasztet (wyrób własny), cząstka ogórka, kajzerka, herbata.
W ciągu dnia, dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Źródłami tych substancji są:
– mleko i produkty pochodne, ryby ;
– zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies;
– jajka i produkty pochodne;
– orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
– migdały, orzechy laskowe, brazylijskie, nerkowe, włoskie;
– seler i produkty pochodne.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.