Tygodniowe menu

                                            JADŁOSPIS

                    od 02.06.2025r. do 06.06.2025r.

Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.

                    

I

ŚNIADANIE     

II

ŚNIADANIE    

 

OBIAD  

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek

02.06.2025

Pieczywo pełnoziarniste (pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten)

z masłem (mleko),

serek do smarowania pieczywa(mleko)

wędlina,

pomidor,

Herbata z cytryną,

Arbuz

 

Zupa pomidorowa (seler, mleko) z makaronem (gluten),

Pieczona pałka z kurczaka, ziemniaki, sałata z jogurtem naturalnym (mleko),

Kompot owocowy,

 Naturalny jogurt (mleko) z bananem i płatkami owsianym do picia,

Wtorek

03.06..2025

Płatki kukurydziane na mleku (mleko),chlebek pszenny/razowy

( pszenica, owies, żyto,

nasiona sezamu, gluten) z masłem(mleko),

pasta z czerwonej soczewicy i jajka (jajko)

wędlina, sałata, rzodkiewka,

Herbata z cytryną,

Gruszka

Ryżanka (seler, gluten) z   natką pietruszki,

Spaghetti (gluten) z mięsem wieprzowym i warzywami,,

Kompot wiśniowy,

Wiśniowy kisiel do picia (gluten) – wyrób własny,

Herbatniki (gluten,mleko),

Środa

04.06.2025

 

Pieczywo mieszane

( pszenica, nasiona sezamu, żyto, gluten),

z masłem (mleko),

dżem 100%owoców, pieczony schab -wyrób własny, ogórek świeży,

Inka (mleko),

Wycieczka (dzieci zabierają z sobą; mus owocowy i wodę do picia)

Zupa krem jarzynowy (seler,mleko) z grzankami,

Pierogi z białym serem twarogowym(jajka, gluten, mleko) z musem truskawkowym,

kompot owocowy,

Chlebek pszenno-żytni(pszenica , żyto, gluten) z masłem (mleko), pasta z kiełbasy (mleko) ze szczypiorkiem, ogórek kiszony,

Herbata z żurawiną,

Czwartek

05.06.2025

Płatki jaglane na mleku,

chleb pszenno – żytni, 

(pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten)

z masłem (mleko), miód, 

wędlina, pomidor z cebulką,

Herbata z imbirem,

Melon

Zupa grochowa z kiełbasą (seler, mleko, jajko) z ziemniakami,

Kotlet mielony wieprzowy(jajka, gluten), kasza kuskus (gluten), mini marchewka,

Kompot wiśniowy,

Biszkopty,

Cząstka pomarańczy,

 

Herbata owocowa,

Piątek

06.06.2025

 

Bułka kukurydziana

( pszenica, żyto, gluten)

z masłem (mleko)

ser żółty (mleko), wędlina, papryka, 

 

Mleko z miodem,

Banan

Zupa brokułowa (seler, mleko) z ziemniakami,

Panierowana ryba(ryba, gluten,jajko), ziemniaki, surówka z białej kapusty z marchewką i jabłkiem,

kompot owocowy,

 

Serek naturalny (mleko) z laską wanilii, kostka gorzkiej czekolady,

 

Lemoniada,

 

 

Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Rodzaj alergenu

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.

Powiązane zdjęcia: