Tygodniowe menu

                                                           JADŁOSPIS                 

                            od 08.12.2025r. do 12.12.2025r.     

 Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.

                    

I

ŚNIADANIE

II

ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 08.12.2025

Dzieci  w  ciągu  dnia mają  nieograniczony dostęp do wody

Płatki żytnie na mleku,  chlebek pszenny/razowy, bułka paryska

( pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) masłem (mleko). wędlina, serek do smarowania pieczywa (mleko), sałata, pomidorki koktajlowe,                  

Herbata z cytryną.

Jabłko

 

Żurek z kiełbaską (seler, mleko)  z natką pietruszki.

Gulasz warzywno-mięsny, kasza kuskus (gluten), surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka,

kompot wieloowocowy.

Chałka ( pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z miodem,

Cząstka mandarynki,

Herbata owocowa,

Wtorek

09.12.2025

 

Dzieci  w  ciągu  dnia mają  nieograniczony dostęp do wody

Bułka z pestkami dyni(pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko), dżem wieloowocowy ,  szynka z komina, papryka,                    

Kakao (mleko)

Melon

 

Zupa jarzynowa

( seler, mleko) z natką pietruszki.

Leniwe (jajka, gluten, mleko), surówka z tartej marchewki i jabłka,

kompot owocowy.

  

Galaretka owocowa z ananasem posypana gorzką czekoladą (mleko),

 

Herbatnik(mleko, orzechy),

Środa 10.12.2025

 

Dzieci  w  ciągu  dnia mają  nieograniczony dostęp do wody

Grahamka

(pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko) ser żółty (mleko), pieczona karkówka (wyrób własny)rukolla, pomidor z cebulą,   

Mleko z miodem,

Mus owocowy

Zupa grochowa

 ( seler, mleko) z ziemniakami.

Kotle mielony, ziemniaki, marchewka z groszkiem,

kompot wiśniowy.

 

Deser z kaszy kukurydzianej polany sokiem malinowym

(mleko) wyrób własny,

 

Rumianek,

Czwartek 11.12.2025

Dzieci  w  ciągu  dnia mają  nieograniczony dostęp do wody

 

Płatki jaglane na mleku, chlebek pszenno/razowy, bułka paryska (pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten), z masłem (mleko) kiełbasa brocka, twarożek z rzodkiewką (mleko), ogórek świeży,

Herbata z miodem .

Mandarynka

 

Krem z dyni (gluten, jajko) z  grzankami (gluten),

Pierogi ruskie (gluten, jajko) okraszone cebulką, gotowana fasola  szparagowa,               kompot owocowy.

Pizza (mleko, pszenica) z szynką i mozzarellą (mleko) – wyrób własny,

Ketchup, rzodkiew,

 

 

Herbata zimowa,

Piątek

12.12.2025

 

Dzieci  w  ciągu  dnia mają  nieograniczony dostęp do wody

Bułka orkiszowa (pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten)z masłem (mleko), humus z pieczonych warzyw (marchewka, pietruszka, seler), pasztet pieczony (wyrób własny), pomidor,

Kawa inka (mleko)

Gruszka

Zupa pomidorowa z ryżem (seler, mleko) z natką pietruszki.

Pulpety z ryby ( ryba, jajko, gluten), ziemniaki, surówka z ogórków kiszonych z marchewką,.

kompot owocowy

 

 

Serek waniliowy z dodatkiem brzoskwini (mleko),

 

Sok multiwitamina,

 

Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Rodzaj alergenu

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.

Powiązane zdjęcia: