Tygodniowe menu
JADŁOSPIS
od 29.09.2025r. do 03.10.2025r.
Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.
|
I ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek 29.09.2025 |
Chleb pszenny/razowy, bułka paryska( pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko). wędlina, miód, pomidor, Kawa Inka (mleko). |
0/50 gruszka |
Zupa jarzynowa(seler, mleko) z ziemniakami. Ryż z białym serem twarogowym (mleko), Polewa jogurtowo (mleko) – truskawkowa,
Kompot owocowy, |
Chleb pszenno-żytni (pszenica, żyto, gluten), z masłem (mleko), pasta z kiełbasy, rzodkiewka, Herbata malinowa, |
Wtorek 30.09.2025 |
Bułka z pestkami dyni (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko) jajko (jajko) na twardo ze szczypiorkiem, wędlina, papryka, Herbata z cytryną, |
śliwka |
Zupa koperkowa(mleko, seler) z makaronem (gluten) natką pietruszki. Pulpeciki (jajko, gluten) mięsne w sosie warzywno(seler)– pomidorowym, ziemniaki, surówka z ogórka kiszonego z cebulką i marchewką, Kompot wieloowocowy. |
Deser z kaszy kukurydzianej na mleku (mleko) z musem jabłkowym,
Woda,
|
Środa 01.10.2025
|
Owsianka na mleku, Chleb pszenny/razowy(pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko) serek do smarowania pieczywa (mleko), wędlina, cykoria, Herbata z hibiskusa, |
0/50 jabłka chrupki kukurydziane, |
Zupa z ciecierzycy (mleko, seler) z ziemniakami. Pierogi (jajka, gluten) z mięsem okraszone cebulką. Pieczone warzywa (kalafior, brokuł, marchewka) Kompot wiśniowy, |
Kisiel wieloowocowy (gluten) do picia,
Obwarzanek, |
Czwartek 02.10.2025 |
Chleb pszenno-żytni ( pszenica, żyto, gluten), z masłem (mleko) wędlina, dżem truskawkowy, ogórek świeży. Kakao (mleko), |
mandarynka
|
Krem z marchewki i dyni ( seler, mleko) z grzankami. Panierowana pierś z kurczaka(jajko, gluten), kasza bulgur (gluten), surówka z buraczków czerwonych z jabłkiem i cebulką, Kompot owocowy. |
Piegusek (jajka, pszenica, mleko),wyrób własny,
Sok owocowy
|
Piątek 03.10.2025
|
Zupa mleczna (mleko) – płatki kukurydziane, grahamka (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), ), twarożek (mleko) na słono, wędlina, sałata, rzodkiewka, Herbata owocowa, |
mix warzyw (marchewka, kalarepa) |
Zupa pomidorowa (mleko, seler) z ryżem i natką pietruszki. Pieczona mielona ryba (ryba), ziemniaki, Surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka. Kompot malinowy,
|
Pieczywo chrupkie (pszenica) z pastą z nasiona słonecznika z suszonymi pomidorami, cebulą, koperkiem. Woda z sokiem malinowym, |
Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Rodzaj alergenu |
Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.