Tygodniowe menu
|
I ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek 06.05.2024 |
Płatki kukurydziane z mlekiem, wędlina, sałata, miód naturalny, chlebek żytni, herbata z cytryną. |
Jabłko. |
Zupa koperkowa z ziemniakami. Spaghetti bolognese (makaron spaghetti, mięso wieprzowe, pomidory, zioła, parmezan), cząstka ogórka, kompot owocowy. |
Kasza manna z mlekiem, maliny, biszkopty. |
Wtorek 07.05.2024 |
Parówki, ser żółty, ketchup, pomidor ze szczypiorkiem, bułka z sezamem, herbata z cytryną. |
Marchew do pochrupania. |
Barszcz ukraiński ziemniakami. Naleśniki z białym serem, brzoskwinia, Dodatek dla szkoły: Jabłko. |
Bułka, pasta z białej fasoli, rukola, herbata. |
Środa 08.05.2024
|
Jajko w sosie majonezowo-jogurtowym, kiełki z buraka, wędlina, rzodkiewka, grahamka, herbata owocowa. |
Mandarynki. |
Zupa szpinakowa z fetą, ziemniaki. Sznycel z piersi kurczaka, ziemniaki, pomidor z cebulką, kompot owocowy.
|
Maślanka z owocami, bułka z malinami. |
Czwartek 09.05.2024 |
Płatki gryczane na mleku, wędlina, powidła śliwkowe, kalarepa, chlebek pszenno-żytni, herbata. |
Cząstka melona. |
Zupa kalafiorowa z ziemniakami. Gulasz wołowy, kasza gryczana, ogórek kiszony, kompot owocowy.
|
Ciasto z jabłkiem (wyrób własny), sok owocowy.
|
Piątek 10.05.2024
|
Twaróg z orzechami włoskimi, wędlina, papryka czerwona, bułka z ziarnami, kawa „Inka” z mlekiem. |
Mus owocowy. |
Krem z marchewki i pomarańczy, grzanki. Kotlet z ryby. ziemniaki, fasola szparagowa zielona, kompot owocowy. Dodatek dla szkoły: Jogurt owocowy.
|
Pieczywo czosnkowe z serem, pomidorek koktajlowy. |
Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Rodzaj alergenu |
Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.