Tygodniowe menu

                                                             JADŁOSPIS

                                         od  25.11.2024r.    do   29.11.2024r.

   Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.

                    

I

ŚNIADANIE     

II

ŚNIADANIE    

 

OBIAD  

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 25.11.2024

Płatki żytnie na mleku, chlebek pszenny/razowy

( pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) ze słonecznikiem z masłem (mleko), wędlina, ser żółty (mleko), ogórek kiszony, herbata z cytryną,

gruszka

Zupa pomidorowa (seler, mleko) z makaronem muszelki ( gluten) i natką pietruszki, Gulasz wołowy, kasza bulgur (gluten) , surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka,

kompot owocowy,

 

 

 

 

Zapiekany ryż z jabłkiem i jogurtem naturalnym (mleko),

Woda z miętą.

Wtorek

26.11.2024

Bułka z pestkami dyni (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), pasta z czerwonej fasoli, jajka, szczypiorku i szynki parmeńskiej, pomidor, wędlina ,

kakao (mleko)

melon

Barszcz czerwony (seler, mleko) z tłuczonymi ziemniakami,

Naleśniki szpinakowe(jajko, pszenica, gluten)  z serem twarogowym

( mleko) polewa jogurtowo (mleko) – owocowa,

Kompot owocowy

Mini bagietka (pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem

( mleko) z kiełbasą z szynki, rzodkiewka, papryka,

herbata,

 

 

Środa

27.11.2024

Chlebek pszenny/razowy

( pszenica, nasiona sezamu,  żyto, gluten) 

z masłem (mleko),

sałatka z awokado, serem feta (mleko), kukurydzą, papryką i mixem sałat z sosem winigre, kiełki jarmużu, wędlina,

Inka (mleko)

mandarynka

Krem ogórkowa (seler, mleko) z ziemniakami i koprem,

Spaghetti (jajko, gluten) z sosem pomidorowym, posypane serem mozarella (mleko)

 

Kompot owocowy.

 

 

Serek naturalny  (mleko) z laską wanilii, kostka gorzkiej czekolady,

herbatnik  ( gluten; pszenica, żyto, jęczmień),

 

 

 

 

 

Czwartek 28.11.2024

Płatki gryczane

 na mleku,

chlebek pszenno/razowy

( gluten, żyto, nasiona sezam, pszenica)

z masłem (mleko),

wędlina, ogórek świeży, mozarella (mleko),

herbata z malinami,

mix warzyw

(papryka, marchewka, rzodkiew)

 

 

Zupa kalafiorowa

(seler, mleko) z ryżem i natką pietruszki,

Kotlet mielony drobiowy (jajka, gluten), ziemniaki piure, brukselka z bułeczką (gluten),

kompot owocowy.

Koktajl bananowy      ( mleko) (wyrób własny – jogurt naturalny (mleko), płatki owsiane, miód,

 

biszkopty ( gluten; pszenica, żyto, jęczmień),

Piątek

29.11.2024

 

Bułka orkiszowa

( pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko)

 sałatka z serem żółtym (mleko), szynką konserwową, jabłkiem, kukurydzą, ogórkiem konserwowym- wyrób własny, wędlina, świeży szpinak,

herbata owocowa

jabłko

Krem z marchewki i pieczonej papryki (seler, mleko) z grzankami (gluten)

Łosoś świeży pieczony (ryba),

ziemniaki, surówka colesław z marchewką i jabłkiem,

 

kompot owocowy,

Sernik (mleko) dyniowy na zimno

(wyrób własny)

melon,

sok owocowy

 

 

Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Rodzaj alergenu

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.

Powiązane zdjęcia: