Tygodniowe menu

 

                    

I

ŚNIADANIE

II

ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 06.05.2024

Płatki kukurydziane z mlekiem, wędlina, sałata,                         miód naturalny,        chlebek żytni,            herbata z cytryną.

Jabłko.

Zupa koperkowa  z ziemniakami.

Spaghetti bolognese (makaron spaghetti, mięso wieprzowe, pomidory, zioła, parmezan), cząstka ogórka,                      kompot owocowy.

Kasza manna z mlekiem, maliny, biszkopty.

Wtorek

07.05.2024

Parówki, ser żółty,        ketchup,                pomidor ze szczypiorkiem,                  bułka z sezamem,                          herbata z cytryną.

Marchew do pochrupania.

Barszcz ukraiński ziemniakami.

Naleśniki z białym serem, brzoskwinia,

Dodatek dla szkoły:      

Jabłko.

Bułka, pasta z białej fasoli, rukola, herbata.

Środa 08.05.2024

 

Jajko w sosie majonezowo-jogurtowym,                  kiełki z buraka, wędlina,  rzodkiewka, grahamka, herbata owocowa.

 Mandarynki.

Zupa szpinakowa z fetą, ziemniaki.

Sznycel z piersi kurczaka, ziemniaki, pomidor z cebulką,

kompot owocowy.

 

Maślanka z owocami, bułka z malinami.

Czwartek 09.05.2024

Płatki gryczane na mleku, wędlina,    powidła śliwkowe, kalarepa,                  chlebek pszenno-żytni, herbata.  

Cząstka melona.

Zupa kalafiorowa z ziemniakami.

Gulasz  wołowy,     kasza gryczana,      ogórek kiszony,                 kompot owocowy.

 

 

 

Ciasto z jabłkiem (wyrób własny),          sok owocowy.

 

Piątek

10.05.2024

 

Twaróg z orzechami włoskimi, wędlina, papryka czerwona,                          bułka z ziarnami,          kawa „Inka” z mlekiem.

Mus owocowy.

 

Krem z marchewki i pomarańczy, grzanki.

Kotlet z ryby.

ziemniaki, fasola szparagowa zielona,

kompot owocowy.

Dodatek dla szkoły:      

Jogurt owocowy.

 

Pieczywo czosnkowe z serem, pomidorek koktajlowy.

 

Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Rodzaj alergenu

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.

Powiązane zdjęcia: