Tygodniowe menu

                                                           JADŁOSPIS                 

                            od 29.12.2025r. do 02.01.2026r.     

 Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.

 

                    

I

ŚNIADANIE

II

ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PODWIECZOREK

 

Poniedziałek 29.12.2025

Chlebek pszenno-razowy, bułka paryska (pszenica, żyto, gluten)    z masłem (mleko).                      wędlina, dżem truskawkowy, papryka,                  

Herbata z cytryną.

melon

Zupa jarzynowa (seler, mleko) z ziemniakami.

Naleśniki z białym serem

 (jajka, gluten, mleko) i polewa truskawkowa.,                kompot owocowy.

 

Tost (gluten) z masłem (mleko) , wędliną i serem żółtym,    ogórek świeży,  herbata..

 

 

Wtorek

30.12.2025

Chlebek pszenno-razowy (pszenica, żyto, gluten)    z masłem (mleko)  serek do smarowania pieczywa, wędlina,                rzodkiewka,                   

Kakao (mleko)

jabłko

Zupa grochowa (seler, mleko)  z natką pietruszki.

Schab w sosie własnym, kasza kuskus, gotowana mini marchewka. kompot owocowy.

  

Kaszy manna  na mleku polana sokiem malinowym,           

herbatniki (gluten, orzechy)

 

 

 

 

 

 

Środa

31.12.2025

 

Płatki kukurydziane na mleku, chlebek pszenno-żytni/bułka paryska (pszenica, żyto, gluten)   z masłem (mleko) wędlina, pomidor, miód naturalny,               

Herbata z cytryną .

Kalarepa, marchewka

Zupa barszcz biały (seler, mleko) z ziemniakami.

Filet panierowany  (gluten, jajko)                 ziemniakami, 

Mizeria (mleko).                     kompot owocowy

Jogurt naturalny z truskawkami

 (jogurt naturalny), chlebek kukurydziany,

 

 

 

 

 

 

 

Czwartek 01.01.2026

 

NOWY

ROK

 

 

 

Piątek

02.01.2026

 

Kajzerka (pszenica, żyto, gluten)    z masłem (mleko), pasta z jajka (jajko) – wyrób własny), wędlina, sałata, pomidor                     

Kawa inka (mleko).

 

Banan.

Zupa z czerwonej soczewicy (seler, mleko) z makaronem (jajko, gluten).

Kotlet z ryby(ryba, jajko, gluten), ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej jabłka i marchewki.

kompot owocowy

 

 

Ciastko owsiane (gluten, śladowe ilości orzechów),

Cząstka pomarańczy,

sok owocowy,

 

Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Rodzaj alergenu

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.

Powiązane zdjęcia: