Tygodniowe menu
JADŁOSPIS
od 25.11.2024r. do 29.11.2024r.
Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.
|
I ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek 25.11.2024 |
Płatki żytnie na mleku, chlebek pszenny/razowy ( pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) ze słonecznikiem z masłem (mleko), wędlina, ser żółty (mleko), ogórek kiszony, herbata z cytryną, |
gruszka |
Zupa pomidorowa (seler, mleko) z makaronem muszelki ( gluten) i natką pietruszki, Gulasz wołowy, kasza bulgur (gluten) , surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka, kompot owocowy,
|
Zapiekany ryż z jabłkiem i jogurtem naturalnym (mleko), Woda z miętą. |
Wtorek 26.11.2024 |
Bułka z pestkami dyni (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), pasta z czerwonej fasoli, jajka, szczypiorku i szynki parmeńskiej, pomidor, wędlina , kakao (mleko) |
melon |
Barszcz czerwony (seler, mleko) z tłuczonymi ziemniakami, Naleśniki szpinakowe(jajko, pszenica, gluten) z serem twarogowym ( mleko) polewa jogurtowo (mleko) – owocowa, Kompot owocowy |
Mini bagietka (pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem ( mleko) z kiełbasą z szynki, rzodkiewka, papryka, herbata,
|
Środa 27.11.2024 |
Chlebek pszenny/razowy ( pszenica, nasiona sezamu, żyto, gluten) z masłem (mleko), sałatka z awokado, serem feta (mleko), kukurydzą, papryką i mixem sałat z sosem winigre, kiełki jarmużu, wędlina, Inka (mleko) |
mandarynka |
Krem ogórkowa (seler, mleko) z ziemniakami i koprem, Spaghetti (jajko, gluten) z sosem pomidorowym, posypane serem mozarella (mleko)
Kompot owocowy.
|
Serek naturalny (mleko) z laską wanilii, kostka gorzkiej czekolady, herbatnik ( gluten; pszenica, żyto, jęczmień),
|
Czwartek 28.11.2024 |
Płatki gryczane na mleku, chlebek pszenno/razowy ( gluten, żyto, nasiona sezam, pszenica) z masłem (mleko), wędlina, ogórek świeży, mozarella (mleko), herbata z malinami, |
mix warzyw (papryka, marchewka, rzodkiew)
|
Zupa kalafiorowa (seler, mleko) z ryżem i natką pietruszki, Kotlet mielony drobiowy (jajka, gluten), ziemniaki piure, brukselka z bułeczką (gluten), kompot owocowy. |
Koktajl bananowy ( mleko) (wyrób własny – jogurt naturalny (mleko), płatki owsiane, miód,
biszkopty ( gluten; pszenica, żyto, jęczmień), |
Piątek 29.11.2024
|
Bułka orkiszowa ( pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko) sałatka z serem żółtym (mleko), szynką konserwową, jabłkiem, kukurydzą, ogórkiem konserwowym- wyrób własny, wędlina, świeży szpinak, herbata owocowa |
jabłko |
Krem z marchewki i pieczonej papryki (seler, mleko) z grzankami (gluten) Łosoś świeży pieczony (ryba), ziemniaki, surówka colesław z marchewką i jabłkiem,
kompot owocowy, |
Sernik (mleko) dyniowy na zimno (wyrób własny) melon, sok owocowy
|
Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Rodzaj alergenu |
Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.