Tygodniowe menu

Poniedziałek 18.02.2019r

Pierwsze Śniadanie

Płatki jęczmienne na mleku, wędlina, ogórek, chlebek żytni, herbata z cytryną.

Drugie Śniadanie

Banan.

Obiad

Żurek z ziemniakami.

Spaghetti mięsno-warzywne (mięso wieprzowe, warzywa, zioła, makaron do spaghetti razowy/pszenny),

kompot owocowy .

Podwieczorek

Budyń z musem truskawkowym, herbatniki zbożowe.

 

Wtorek 19.02.2019r

Pierwsze Śniadanie

Twarożek z miodem, wędlina, pomidor, chleb razowy /pszenny,   herbata z hibiskusa.

Drugie Śniadanie

Nasiona słonecznika, sok-owocowo-warzywny.        

Obiad

Krem z brokuł, grzanka ziołowa

Pulpety z indyka z suszonymi pomidorami, puree ziemniaczane, fasolka szparagowa, kompot owocowy.

Podwieczorek

Słodki deser (serek waniliowy, brzoskwinia),  plecionka kukurydziana, herbata.

 

Środa 20.02.2019r

Pierwsze Śniadanie

Pasztet pieczony (wyrób własny),  ser żółty, papryka pomarańczowa, kajzerka z ziarnami, kawa „Inka „ z mlekiem.

Drugie Śniadanie

Jabłko.

Obiad

Zupa meksykańska.

Jajko w sosie musztardowym, surówka z kapusty pekińskiej i warzyw,  ziemniaki, kompot owocowy.

Podwieczorek

Pieczywo czosnkowe, pomidorki koktajlowe, herbata.

Czwartek 21.02.2019r

Pierwsze Śniadanie

Sałatka z kaszy bulgur i ciecierzycy, wędlina, sałata, dżem 100% owoców, bułka z ziarnami, herbata.

Drugie Śniadanie

Mandarynki.

Obiad

Zupa pieczarkowa z ziemniakami.

Befsztyk z cebulką, kasza jęczmienna, surówka z ogórka kiszonego, papryki i cebuli, kompot owocowy .

Podwieczorek

Murzynek z wiśniami (wyrób własny), jogurt do picia.

 

Piątek 22.02.2019r

Pierwsze Śniadanie

Zabawa w kucharzy,   dzieci same przygotowują śniadanie:  wędlina, ser żółty, warzywa, dżem 100% owoców.      pieczywo mieszane, herbata z cytryna i miodem.

Drugie Śniadanie

Banan.

Obiad

Barszczyk ukraiński z ziemniakami.

Pierogi z białym serem, polewa jogurtowa, owoc, kompot owocowy.

Podwieczorek

Pasta z tuńczyka,  ogórek,  pieczywo, herbata.

 

W ciągu dnia, dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Źródłami tych substancji są:

– mleko i produkty pochodne;

– zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies;

– jajka i produkty pochodne;

– orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

– migdały, orzechy laskowe,  brazylijskie, nerkowe, włoskie;

– seler i produkty pochodne.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy,produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano,bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.