Tygodniowe menu
JADŁOSPIS
od 15.12.2025r. do 19.12.2025r.
Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.
|
|
I ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
|
Poniedziałek 15.12.2025 |
Kasza manna na mleku, chlebek pszenny/razowy (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko). wędlina, serek do smarowania pieczywa, pomidor, Herbata z cytryną. |
Mandarynka |
Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty (seler) z natką pietruszki. Udko pieczone, ziemniaki, mizeria (mleko). kompot owocowy.
|
Ciasteczko owsiane (gluten, orzechy). Kiwi Herbata z żurawiną, |
|
Wtorek 16.12.2025 |
Bułka kukurydziana (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), szynka z piersi z indyka, Paprykarz szczeciński (makrela, ryż, warzywa, koncentrat pomidorowy- wyrób własny), rzodkiewka, Herbata malinowa. |
Gruszka |
Zupa kalafiorowa(seler, mleko) z ziemniakami. Naleśniki szpinakowe (mleko, gluten, jajko) z białym serem (mleko) i musem jabłkowym, kompot owocowy.
|
Bułka orkiszowa (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko) ,pasta z kiełbasy ze szczypiorkiem (wyrób własny), ogórek kiszony, Herbata. |
|
Środa 17.12.2025
|
Grahamka (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), Mix warzyw (sałata lodowa, pomidor, ogórek świeży, rzodkiewka, sos vinegre) wędlina, pasta z fasoli białej z suszonymi pomidorami, Kakao(mleko), |
Cząstka melona |
Krem z pora(seler, mleko) z groszkiem ptysiowym, Eskalopek, ziemniaki,surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy.
|
Shake bananowo -truskawkowy(mleko),
Chrupki kukurydziane, |
|
Czwartek 18.12.2025 |
Płatki kukurydziane na mleku, chlebek pszenno-żytni (pszenica, żyto, gluten), z masłem (mleko) pasta z pieczonej piersi kurczaka z koperkiem(wyrób własny), ser żółty (mleko), kiełki słonecznika, Herbata z cytryną . |
Banan
|
Barszcz czerwony(seler) z tłuczonymi ziemniakami, Pierogi z mięsem (jajka, gluten) z cebulką,Ogórek kiszony, kompot owocowy. |
Ryż z pieczonym jabłkiem i cynamonem(mleko) Herbata z imbirem, |
|
Piątek 19.12.2025
|
Chlebek pszenny/razowy (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), Jajko w sosie (mleko), wędlina, sałata, cząstka pomidora, rzodkiewka, Kawa inka(mleko) |
Mix warzyw (marchewka, rzepa, kalarepa). |
Zupa brokułowa(gluten, mleko) z makaronem (gluten). Paluszki rybne (ryba, jajka, gluten), ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej jabłka i marchewki. kompot owocowy
|
Frytki pieczone w piekarniku, ketchup, pomidorki, Sok owocowy, |
Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
|
Rodzaj alergenu |
|
Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
|
Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
|
Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
|
Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
|
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
|
Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
|
Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.


