Tygodniowe menu

 

Poniedziałek  25.01.2021 r.

 

Śniadanie

Płatki żytnie z mlekiem, wędlina, dżem 100% owoców, chlebek barowy, papryka zielona,  herbata z hibiskusa.

II Śniadanie

Jabłko, paluszki.

Obiad

Zupa kalafiorowa z makaronem.

Udko pieczone, ziemniaki, marchew zasmażana, kompot owocowy.

Podwieczorek

Chałka,  maślanka owocowa.

 

Wtorek 26.01.2021 r.

 

Śniadanie

Sałatka jarzynowa z majonezem,   wędlina, sałata,  rogal z makiem,  herbata z cytryną.

II Śniadanie

Jogurt do picia, chrupki kukurydziane.

Obiad

Krupnik, ziemniaki.

Pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z białej kapusty,  kompot owocowy.

Podwieczorek                

Ciasto z kisielem, ½ gruszki, herbata.

 

Środa 27.01.2021 r.

 

Śniadanie

Frankfurterki , ser żółty,  mix warzyw,  bułka z ziarnami,  herbata z cytryną.

II Śniadanie

Banan.                                                      

Obiad

Zupa gulaszowa z ziemniakami.

Makaron z biały serem, polewa truskawkowa,  kompot owocowy.

Podwieczorek

Kajzerka, pasta z kiełbasy, ogórek kiszony, herbata z cytryną.

 

Czwartek  28.01.2021 r.

 

Śniadanie

Zacierka na mleku, kiełbasa krakowska, rzodkiewka, pasta z cieciorki, chlebek regionalny, herbata z imbirem.

II Śniadanie

Chipsy owocowe , sok.

Obiad

Zupa szczawiowa z jajkiem.

Befsztyk wiejski z cebulką, kasza jęczmienna,  surówka z ogórka kiszonego, papryki, cebuli, kompot owocowy.

Podwieczorek

Pieczywo czosnkowe  z serem, pomidorki koktajlowe, herbata.

 

Piątek 29.01.2021 r.

 

Śniadanie

Sałatka z czerwonego buraka  (sałata lodowa, rukola, burak czerwony, ser feta,  kukurydza, ananas, nasiona słonecznika, sos ), wędlina, bułka z ziarnami, herbata z róży.

II Śniadanie

Mandarynka.

Obiad

Kapuśniak z ziemniakami.

Ryba po grecku, ziemniaki, kompot owocowy.

Podwieczorek

Jogurt owocowy, biszkopty.

 

W ciągu dnia, dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Źródłami tych substancji są:

– mleko i produkty pochodne, ryby ;

– zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies;

– jajka i produkty pochodne; 

– orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

– migdały, orzechy laskowe,  brazylijskie, nerkowe, włoskie;

– seler i produkty pochodne.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy,produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano,bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.