Tygodniowe menu

 

Poniedziałek  03.08.2020r.

 

Śniadanie

Rogal z makiem, ser żółty, wędlina, sałata ogórek, herbata z cytryna.

II Śniadanie

Arbuz.

Obiad

Krem z kalafiora , grzanki ziołowe.    

Gulasz wieprzowy, sałatka z rukoli (sałata lodowa, rukola,  suszone pomidory, sos), kasza gryczana, kompot owocowy.

Podwieczorek

Kasza manna na mleku, mus owocowy, biszkopty.

 

Wtorek 04.08.2020r.

 

Śniadanie

Płatki orkiszowe na mleku, wędlina, papryka, serek do smarowania pieczywa, dżem 100% owoców, chlebek barowy/ pieczywo żytnie, herbata z cytryną.

II Śniadanie

Banan

Obiad

Zupa brokułowa z ziemniakami.

Leczo (cukinia papryka, pomidory, cebula, kiełbasa podwawelska, makaron),  kompot owocowy.

Podwieczorek                

Grahamka z wędliną, warzywa, herbata.

 

Środa 05.08.2020r.

 

Śniadanie

Sałatka z tuńczyka (tuńczyk w oleju, jabłko, papryka czerwona, kukurydza,  ogórek, przyprawy), wędlina, bułka Małgośka, herbata.

II Śniadanie

Śliwka.

Obiad

Zupa pieczarkowa z makaronem.

Kotlet schabowy, ziemniaki, pomidory z cebulką, kompot owocowy.

Podwieczorek

Sernik na zimno z malinami (wyrób własny), herbata.

 

Czwartek 06.08.2020r.

 

Śniadanie

Twarożek z rzodkiewką   szczypiorkiem,  wędlina, grahamka, herbata z róży.

II Śniadanie

Jabłko.

Obiad

Zupa grochowa z ziemniakami.                      

Buritto wołowe z makaronem, kompot owocowy.

Podwieczorek

Jogurt owocowy,   paluch drożdżowy.

 

Piątek 07.08.2020r.

 

Śniadanie

Zupa mleczna, wędlina,  ser żółty,  dżem 100% owoców, warzywa, pieczywo mieszane, herbata z cytryną.

II Śniadanie

Sok owocowo-warzywny, biszkopty.

Obiad

Barszczyk ukraiński z ziemniakami.

Kluski leniwe (wyrób własny),  sos jogurtowy, borówki, kompot owocowy.

Podwieczorek

Parówka na gorąco, pieczywo, pomidorki koktajlowe, herbata.

 

W ciągu dnia, dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Źródłami tych substancji są:

– mleko i produkty pochodne, ryby ;

– zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies;

– jajka i produkty pochodne; 

– orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

– migdały, orzechy laskowe,  brazylijskie, nerkowe, włoskie;

– seler i produkty pochodne.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy,produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano,bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.