Tygodniowe menu

 

Poniedziałek  01.06.2020 r.

 

Pierwsze Śniadanie

Serek śmietankowy, wędlina, pomidor,    pieczywo pszenne/pieczywo chrupkie żytnie,  kawa Inka z mlekiem.

Drugie Śniadanie

Truskawki.

Obiad

Zupa jarzynowa z ziemniakami.

Spaghetti wołowe z warzywami, makaron,  kompot owocowy.

Podwieczorek

Kisiel z owocami, paluszki.

 

Wtorek  02.06.2020 r.

 

Pierwsze Śniadanie

Jajecznica  na kiełbasie, grahamka, cząstka ogórka,   herbata owocowa.

Drugie Śniadanie

Banan.

Obiad

Botwinka  z ziemniakami.

Naleśniki z białym serem, jabłko prażone, kompot owocowy.

Podwieczorek

Kanapka z wędlina, sałata, kawa Inka z mlekiem.

 

Środa 03.06.2020 r.

 

Pierwsze Śniadanie

Płatki żytnie z mlekiem, wędlina, serek z ziołami,  papryka żółta, chlebek wiejski, herbata.

 Drugie Śniadanie

Owoc.

Obiad

Zupa zacierkowa.

Kotlet mielony, kasza gryczana, sałata z jogurtem, kompot owocowy.

Podwieczorek

Zapiekanka (bułka, wędlina, ser żółty),  sok owocowy.

 

Czwartek  04.06.2020 r.

 

Pierwsze Śniadanie

Pasta z tuńczyka, wędlina, ogórek, pieczywo, herbata z cytryną.

Drugie Śniadanie

Gruszka.

Obiad

Rosół  z makaronem.

Udko  podsmażane, ziemniaki kalafior  z wody, kompot owocowy.

Podwieczorek

Jogurt naturalny z owocami, biszkopty.

 

Piątek  05.06.2020 r.

 

Pierwsze Śniadanie

Kiełbaska na gorąco, dżem 100% owoców, pieczywo, kawa Inka z mlekiem.

Drugie Śniadanie  

Jabłko.

Obiad

Krupnik z ziemniakami.

Jajko w sosie musztardowym, ziemniaki, brokuły z wody, kompot owocowy.

Podwieczorek

Sok owocowo-warzywny, herbatniki.

 

W ciągu dnia, dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Źródłami tych substancji są:

– mleko i produkty pochodne, ryby ;

– zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies;

– jajka i produkty pochodne; 

– orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

– migdały, orzechy laskowe,  brazylijskie, nerkowe, włoskie;

– seler i produkty pochodne.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy,produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano,bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.