Tygodniowe menu

                                                           JADŁOSPIS                 

                            od 15.12.2025r. do 19.12.2025r.     

 Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.

                    

I

ŚNIADANIE

II

ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 15.12.2025

Kasza manna na mleku,  chlebek pszenny/razowy (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko).                      wędlina, serek do smarowania pieczywa, pomidor,                 

Herbata z cytryną.

Mandarynka

Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty (seler)  z natką pietruszki.

Udko pieczone, ziemniaki,

mizeria (mleko).

kompot owocowy.

 

Ciasteczko owsiane (gluten, orzechy).

Kiwi

Herbata z żurawiną,

Wtorek

16.12.2025

Bułka kukurydziana  (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko),                          szynka z piersi z indyka, Paprykarz szczeciński  (makrela, ryż, warzywa, koncentrat pomidorowy- wyrób własny), rzodkiewka,                     

Herbata malinowa.

Gruszka

Zupa kalafiorowa(seler, mleko) z ziemniakami.

Naleśniki szpinakowe (mleko, gluten, jajko) z białym serem

 (mleko) i musem jabłkowym,                kompot owocowy.

  

Bułka orkiszowa (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko) ,pasta z kiełbasy ze szczypiorkiem                     (wyrób własny),    ogórek kiszony,  Herbata.

Środa 17.12.2025

 

Grahamka (pszenica, żyto, gluten)  z masłem (mleko), Mix warzyw (sałata lodowa, pomidor, ogórek świeży, rzodkiewka, sos vinegre)  wędlina, pasta z fasoli białej z suszonymi pomidorami,     

Kakao(mleko),

Cząstka melona

Krem z pora(seler, mleko) z groszkiem ptysiowym,

Eskalopek, ziemniaki,surówka z marchewki i jabłka,

kompot owocowy.

 

Shake bananowo -truskawkowy(mleko),

 

Chrupki kukurydziane,

Czwartek 18.12.2025

Płatki kukurydziane na mleku, chlebek pszenno-żytni (pszenica, żyto, gluten), z masłem (mleko) pasta z pieczonej piersi kurczaka z koperkiem(wyrób własny), ser żółty (mleko), kiełki słonecznika,               Herbata z cytryną .

Banan

 

Barszcz czerwony(seler) z tłuczonymi ziemniakami,

Pierogi z mięsem  (jajka, gluten) z cebulką,Ogórek kiszony,                     kompot owocowy.

Ryż z pieczonym jabłkiem i cynamonem(mleko)

Herbata z imbirem,

Piątek

19.12.2025

 

Chlebek pszenny/razowy (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), Jajko w sosie (mleko), wędlina, sałata, cząstka pomidora, rzodkiewka,                                         

Kawa inka(mleko)

Mix warzyw

(marchewka, rzepa, kalarepa).

Zupa brokułowa(gluten, mleko) z makaronem (gluten).

Paluszki rybne (ryba, jajka, gluten), ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej jabłka i marchewki.

kompot owocowy

 

 

Frytki pieczone w piekarniku, ketchup, pomidorki,

Sok owocowy,

 

Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Rodzaj alergenu

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.

Powiązane zdjęcia: