Tygodniowe menu

 

Poniedziałek 21.10.2019 r.

 

Pierwsze Śniadanie

Parówki z szynki,  serek do smarowania pieczywa, pomidor z cebulka, rogal z makiem,  herbata z cytryną.

Drugie Śniadanie

Owoc.

Obiad

Zupa z soczewicy z ziemniakami.

Pierogi z kaszą jaglaną i jabłkami, jogurt naturalny, kompot owocowy.

Dodatek dla szkoły: sok owocowo-warzywny.

Podwieczorek

Grahamka z wędliną, rzodkiewka, herbata.

 

Wtorek 22.10.2019 r.

 

Pierwsze Śniadanie

Kasza manna  na mleku, wędlina,  pasta z białej fasoli, papryka zielona, chlebek żytni, herbata z róży.

Drugie Śniadanie

Marchew do pochrupania.

Obiad

Zupa pieczarkowa z ziemniakami.

Rumsztyk wołowy,  kasza gryczana, surówka z ogórka kwaszonego, pomidorów, czerwonej fasoli.

Podwieczorek

Sernik  z brzoskwinią  (wyrób własny), herbata.

 

Środa 16.10.2019 r.

 

Pierwsze Śniadanie

Pasta z jajek,  kiełbasa podsuszana,  rzodkiewka,  bułka typu „gwiazda  z ziarnami”, herbata z cytryną.

Drugie Śniadanie

Gruszka.

Obiad

Zupa szpinakowa z ziemniakami.

Indyk po chińsku (filet z piersi indyka, mieszanka warzywna, sos sojowy), ryż , kompot owocowa.

Podwieczorek    

Jogurt do picia, biszkopty.

 

Czwartek 24.10.2019 r.

 

Pierwsze Śniadanie

Płatki jęczmienne na mleku, wędlina,  ser żółty, sałata lollo rossa,  chlebek żytni,  herbata.

Drugie Śniadanie    

Śliwka.

Obiad

Zupa pomidorowa z ryżem.

Kotlety mielone, ziemniaki, surówka z marchewki i białej rzodkwi, kompot owocowy.

Podwieczorek

Sok owocowo-warzywny,  herbatniki zbożowe.

 

Piątek 25.10.2019 r.

 

Pierwsze Śniadanie

Sałatka jarzynowa,  wędlina, dżem 100% owoców,  ogórek, szczypiorek,   grahamka, herbata z imbirem.

Drugie Śniadanie

Jabłko.

Obiad

Zupa włoska z  makaronem .

Ryba pieczona, ziemniaki surówka z kapusty kiszonej, kompot owocowy.

Podwieczorek      

Chałka ,  herbata owocowa.

 

W ciągu dnia, dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Źródłami tych substancji są:

– mleko i produkty pochodne, ryby ;

– zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies;

– jajka i produkty pochodne; 

– orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

– migdały, orzechy laskowe,  brazylijskie, nerkowe, włoskie;

– seler i produkty pochodne.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy,produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano,bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.