Tygodniowe menu

                                                 JADŁOSPIS                 

                      od 13.10.2025r. do 17.10.2025r.     

 Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.

                    

I

ŚNIADANIE

II

ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 13.10.2025

Chlebek pszenny/razowy (pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko) , wędlina, żurawina z gruszką i pomarańczą ogórek świeży,

 Kakao (mleko)

jabłko

Zupa pieczarkowa(seler, mleko ) z ziemniakami,

Ryż z białym serem twarogowym ( jajka, gluten) polewa z jogurtem naturalnym(mleko),                     

kompot wiśniowy,

Bułka orkiszowa (pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko) ,pasta z jajka ze szczypiorkiem, rzodkiewka,

 

Herbata,

Wtorek

14.10.2025

Bułka z pestkami dyni (pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko), wędlina, pomidor z cebulką, pasta z kiełbasy (mleko),

Kawa Inka (mleko),

winogrono

Barszcz ukraiński  (seler, mleko) z ziemniakami.

Kotlet z jajka (jajko, gluten) , Ziemniaki,                                 Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i marchewki,

                     

kompot owocowy.

  

Chałka( pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem(mleko)  i dżemem.

 

Woda z miętą.

Środa 15.10.2025

 

Płatki żytnie na mleku (mleko),Chlebek pszenny/razowy (pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten)  z masłem (mleko) sałatka grecka (wyrób własny- sałata lodowa, pomidorek, ser feta (mleko), ogórek świeży, sos winigre ), wędlina,

 Herbata z cytryną,

mandarynka

Krupnik z kaszy pęczak

( seler) z ziemniakami.

 

Pierogi ruskie  (jajko, gluten) z cebulką, ogórek kiszony,

kompot malinowy.

 

Budyń waniliowy  (mleko) z sokiem malinowym,

Herbata z miodem,

Czwartek 16.10.2025

Płatki gryczane na mleku, chlebek pszenno-żytni (pszenica, żyto, gluten)  z masłem (mleko) wędlina, ogórek świeży, kiełki słonecznika,  serek waniliowy  (mleko),

Herbata z malinami .

banan

 

Rosół domowy (seler) z makaronem  (jajko, gluten).

Potrawka mięsno – warzywna,                kopytka (jajko, gluten),

Gotowana brokuła.                            kompot owocowy.

Kefir z owocami do picia,    

Sałatka owocowa,

 

Piątek

17.10.2025

 

Chlebek pszenno-żytni (pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko), ser żółty, wędlina, świeży szpinak, kiełki buraka,

Herbata owocowa.

gruszka

Krem wielowarzywny (seler, mleko)  z grzankami (gluten).

Paluszki rybne (ryba, jajko), ziemniaki, surówka colesław z  marchewką i jabłkiem.

kompot owocowy

 

Murzynek (jajko, gluten,mleko) (wyrób własny),

Mleko,

Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Rodzaj alergenu

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.

Powiązane zdjęcia: