Tygodniowe menu
|
I ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek 22.04.2024 |
Grahamka, ser żółty, wędlina, ogórek, kakao z mlekiem. |
Jabłko. |
Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem. Udko pieczone, bukiet warzyw, ziemniaki, kompot owocowy. |
Chałka, sok owocowy. |
Wtorek 23.04.2024 |
Humus (wyrób własny, cieciorka, serek do smarowania pieczywa, suszone pomidory), rzodkiewka, bułka kukurydziana, herbata z cytryną. |
Banan. |
Zupa gulaszowa z ziemniakami. Kluski leniwe z masełkiem i bułeczką, surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy. Dodatek dla szkoły: Sok owocowo-warzywny.
|
Pieczywo chrupkie, Nutella domowa (suszone daktyle, orzechy włoskie, kakao, mleko), plastry banana, herbata. |
Środa 24.04.2024
|
Płatki jęczmienne na mleku, kiełbasa wieprzowa, dżem 100%owoców, chlebek rodzinny, herbata z hibiskusa. |
Mus owocowy. |
Zupa ogórkowa z ziemniakami. Spaghetti wołowe (udziec wołowy, warzywa, zioła, makaron), rukola, kompot owocowy.
|
Kefir, brzoskwinia, podpłomyki. |
Czwartek 25.04.2024 |
Twarożek wiejski ze szczypiorkiem, wędlina, pomidor, bułka z nasionami dyni. |
Jogurt z bakteriami probiotycznymi. |
Zupa pieczarkowa z makaronem. Kotlet mielony, mizeria ze śmietaną, ziemniaki, kompot owocowy.
|
Racuszek z jabłkiem, sok owocowy .
|
Piątek 26.04.2024
|
Płatki kukurydziane z mlekiem, wędlina, kalarepa, miód naturalny, chlebek pszenno-żytni, herbata z cytryną. |
Chrupki kukurydziane, sok owocowy. |
Krem z pomidorów, płatki migdałowe, grzanki. Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, marchewka i jabłka, kompot owocowy Dodatek dla szkoły: Chipsy jabłkowe.
|
Ciasto jogurtowe (wyrób własny), ½ gruszki, herbata.
|
Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Rodzaj alergenu |
Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.