Tygodniowe menu

 

Poniedziałek 24.02.2020 r.

 

Pierwsze Śniadanie

Płatki żytnie z mlekiem, wędlina, serek do smarowania pieczywa, rzodkiewka, chlebek wiejski, herbata z cytryną.

Drugie Śniadanie

Owoc.

Obiad

Zupa brokułowa  z ziemniakami.

Udko pieczone, ryż, surówka z marchewki, jabłka i kukurydzy, kompot owocowy.

Podwieczorek

Paprykarz (wyrób własny),  grahamka , herbata.

 

Wtorek 25.02.2020 r.

 

Pierwsze Śniadanie

Parówki z szynki, mix warzyw, ketchup, ser żółty, dżem 100% owoców, rogal z makiem, herbata z hibiskusa

Drugie Śniadanie

Banan.

Obiad

Barszcz ukraiński z ziemniakami.

Naleśniki z biały serem, brzoskwinia,  kompot owocowy.

Dodatek dla szkoły: Sok owocowo-warzywny.

Podwieczorek

Chleb regionalny, pasztet (wyrób własny), pomidor z cebulką, herbata z miodem i imbirem.

 

Środa 26.02.2020 r.

 

Pierwsze Śniadanie

Jajko w sosie jogurtowo-majonezowym, kiełbasa krakowska, kiełki, bułka z ziarnami,  herbata.

Drugie Śniadanie

Nasiona słonecznika sok owocowy.

Obiad

Zupa zacierkowa.

Ryba smażona, surówka z kapusty kiszonej, ziemniaki, kompot owocowy.

Podwieczorek

Paluszek drożdżowy, kefir z owocami.

 

Czwartek  27.02.2020 r.

 

Pierwsze Śniadanie

Płatki orkiszowe na mleku, wędlina, miód naturalny, ogórek, chlebek  barowy, herbata.

Drugie Śniadanie

Warzywa do pochrupania (marchew, kalarepa).

Obiad

Zupa pieczarkowa z makaronem.

Pulpety cygańskie, ziemniaki, surówka z ogórka kiszonego, czerwonej cebuli  i szczypiorku, kompot owocowy

Podwieczorek

Ciasto kokosowe ze śliwką (wyrób własny) , kawa Inka z mlekiem.

 

Piątek 28.02.2020 r.

 

Pierwsze Śniadanie

Sałatka z kaszy bulgur i ciecierzycy (kasza bulgur, ciecierzyca, papryka zielona), wędlina, chlebek orkiszowy, dżem 100% owoców,  herbata z imbirem.

Drugie Śniadanie    

Jabłko.

Obiad

Żurek z ziemniakami.

Makaron ze szpinakiem ( szpinak, suszone pomidory, ser feta, czosnek, makaron penne razowy/pszenny), kompot owocowy.

Podwieczorek

Bułka typu „gwiazda”, ser żółty, sałata, herbata owocowa.

 

 

W ciągu dnia, dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Źródłami tych substancji są:

– mleko i produkty pochodne, ryby ;

– zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies;

– jajka i produkty pochodne; 

– orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

– migdały, orzechy laskowe,  brazylijskie, nerkowe, włoskie;

– seler i produkty pochodne.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy,produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano,bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.