Tygodniowe menu

                                                           JADŁOSPIS                 

                            od 24.11.2025r. do 28.11.2025r.     

 Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.

                    

I

ŚNIADANIE

II

ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 24.11.2025

 

 

Płatki żytnie na mleku, Pieczywo pszenne/razowe

( pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko),                      wędlina, serek do smarowania pieczywa, papryka,                  

Herbata owocowa,

melon

Zupa pomidorowa (mleko, seler) z ryżem z natką pietruszki,

Bitki wieprzowe  w sosie własnym, puree (mleko) ziemniaczane, surówka z kapusty białej, marchewki i jabłka,

 

Kompot wieloowocowy

Herbatniki (pszenica)

 

Kiwi,

 

Woda z cytryną,

Wtorek

25.11.2025

Bułka grahamka(pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko),pasta z jajka (jajka) ze szczypiorkiem, wędlina, cząstka pomidora, sałata masłowa,

Herbata z cytryną,

0/5 jabłka

 

Rosół (seler) z makaronem (gluten) z natką pietruszki,.

Gulasz wieprzowy(mięso od szynki, włoszczyzna (seler), papryka), kasza bulgur (gluten), surówka z buraczków czerwonych,

 

Kompot owocowy.

Piegusek (jajko, mleko, gluten), cząstka pomarańczy,

Mleko,

Środa 26.11.2025

 

Pieczywo mieszane, bułka paryska (pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten) z masłem (mleko), twarożek (mleko) na słodko z brzoskwinią, wędlina, papryka,  szpinak,  

Kakao (mleko).

gruszka

Zupa z fasoli szparagowej (seler, mleko) z ziemniakami i natką pietruszki.

Krokiety z mięskiem mielonym drobiowym

(jajka, gluten, mleko) ,

Gotowany mix warzyw(brokuł, kalafior, mini marchewka)

 

Kompot wiśniowy

Chlebek kukurydziany,

Shake bananowy            

( mleko),

Biała rzodkiew do pochrupania,

Czwartek 27.11.2025

Pieczywo pszenno-żytnie, bułka paryska (pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten)  z masłem (mleko) wędlina, humus z marchewki, rzodkiewka, sałata karbowana,

 

Kawa inka (mleko) .

banan

Zupa krem z dyni

( seler mleko) z grzankami  (gluten),

Pierogi z białym serem twarogowym (jajka, gluten, mleko),polewa jogurtowo (mleko) -malinowa ,

Kompot wieloowocowy.

Tost ( pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten)z masłem (mleko), kiełbasa żywiecka, ogórek świeży, ketchup(seler),           

Herbata z owoców leśnych,

Piątek

28.11.2025

 

Płatki orkiszowe na mleku, Pieczywo pszenno/żytnie(pszenica, żyto, nasiona sezamu, gluten)  z masłem (mleko), wędlina, ser salami (mleko), cykoria, rzodkiewka,                   Herbata z żurawiną,

mandarynka

Zupa pieczarkowa z makaronem muszelki (seler, mleko,gluten) i koperkiem.

Pulpet z ryby (jajka, ryba, gluten),  ziemniaki, Surówka z selera, marchewki i jabłka,

 

Kompot owocowy.

 

 

 

Rogal maślany(gluten, jajko) z masłem(mleko)i dżemem truskawkowym,

 

Mleko z miodem,

Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Rodzaj alergenu

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.

Powiązane zdjęcia: