Tygodniowe menu

Poniedziałek 10.12.2018r

Pierwsze Śniadanie

Kiełbasa krakowska,  ser żółty, pomidor, szczypior, grahamka,  kawa orkiszowa z mlekiem.

Drugie Śniadanie

Jabłko.

Obiad

Zupa z soczewicy z ziemniakami. Pieczone podudzie z kurczaka, ryż, brokuły z wody, kompot owocowy.

Podwieczorek

Chałka,  jogurt owocowy.

 

Wtorek 11.12.2018r

Pierwsze Śniadanie

Płatki jęczmienne na mleku, wędlina, pasta z cieciorki, rzodkiewka, chleb regionalny,  herbata z cytryną.

Drugie Śniadanie

Banan.

Obiad

Barszcz ukraiński  z ziemniakami. Pierogi leniwe, surówka z marchewki i ananasa, kompot owocowy.

Dodatek dla szkoły: Banan

Podwieczorek

Murzynek z wiśniami  (wyrób własny), herbata.

 

Środa 12.12.2018r

Pierwsze Śniadanie

Płatki kukurydziane z mlekiem, wędlina, dżem 100% owoców, ogórek, herbata z miodem.      

Drugie Śniadanie

Mandarynka.

Obiad

Zupa pieczarkowa z makaronem.

Wątróbka drobiowa, ziemniaki,  surówka z kapusty pekińskiej,  kompot owocowy.

Podwieczorek

Twaróg na słodko,  chleb razowy ze słonecznikiem,   herbata z cytryną.

 

Czwartek 13.12.2018r

Pierwsze Śniadanie

Jajko w majonezie, wędlina, papryka 3-kolory, bułka z ziarnami,    herbata z hibiskusa.

Drugie Śniadanie

Mix warzyw (marchew, kalarepa).

Obiad

Zupa ogórkowa z ziemniakami.

Spaghetti mięsno-warzywne (mięso wieprzowe, warzywa, pomidory, zioła),

kompot owocowy.

Podwieczorek

Kisiel, owoc,  herbatniki.

 

Piątek 14.12.2018r

Pierwsze Śniadanie

Zabawa w kucharzy, dzieci same przygotowują śniadanie:

zupa mleczna, wędlina, warzywa, pieczywo mieszane , herbata z imbirem.

Drugie Śniadanie

Kiwi.

Obiad

Bułgarska zupa fasolowa, ziemniaki.

Ryba smażona, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy.

Podwieczorek

Pasta z czerwonej fasoli,  ogórek, grahamka, herbata.

 

W ciągu dnia, dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Źródłami tych substancji są:

– mleko i produkty pochodne;

– zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies;

– jajka i produkty pochodne;

– orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

– migdały, orzechy laskowe,  brazylijskie, nerkowe, włoskie;

– seler i produkty pochodne.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy,produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano,bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.