Tygodniowe menu

 

Poniedziałek 08.07.2019 r.

Pierwsze Śniadanie

Rogal z makiem, kiełbasa krakowska podsuszana, ser żółty, ogórek, herbata z cytryną.

Drugie Śniadanie

Brzoskwinia płaskoowocowa.

Obiad

Krupnik z ziemniakami.

Warzywa z patelni (makaron penne, kiełbasa podwawelska, cukinia, papryka, cebula),  kompot owocowy.

Podwieczorek

Pasta z jajek, kiełki, pieczywo razowe,  kawa orkiszowa z mlekiem.

 

Wtorek 09.07.2019 r.

Pierwsze Śniadanie

Sałatka z tuńczyka (tuńczyk w oleju,  groszek zielony, jajka, koper), wędlina, serek do smarowania pieczywa, papryka czerwona, kajzerka,  herbata z hibiskusa.

Drugie Śniadanie

Jabłko.

Obiad

Zupa ogórkowa z ziemniakami.

Udka pieczone w sosie własnym, kasza,  surówka z białej kapusty, kompot owocowy.

Podwieczorek

Serek waniliowy, herbatniki zbożowe.

 

Środa 10.07.2019 r.

Pierwsze Śniadanie

Płatki jęczmienne na mleku,  wędlina, dżem 100% owoców, rzodkiewka, pieczywo chrupkie żytnie/ chlebek barowy, herbata z cytryną.

Drugie Śniadanie

Truskawki.

Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem

Kotlety mielone, ziemniaki, marchew zasmażana, kompot owocowy.

Podwieczorek    

Pieczywo czosnkowe z żółtym serem, herbata.

 

Czwartek 11.07.2019 r.

Pierwsze Śniadanie

Pasta z czerwonej fasoli, pomidor, szczypior, wędlina, grahamka, herbata.

Drugie Śniadanie    

Arbuz.

Obiad

Zupa brokułowa z ziemniakami.

Strogonow  (udziec wołowy, papryka, pieczarki, ogórki kiszone, cebula), pampuchy drożdżowe/kopytka,

kompot owocowy.

Podwieczorek

Biszkopt z galaretą i owocami (wyrób własny), sok owocowy.

 

Piątek 12.07.2019 r.

Pierwsze Śniadanie

Płatki żytnie z mlekiem, wędlina, serek do smarowania pieczywa, ogórek, chlebek barowy, herbata owocowa.

Drugie Śniadanie

Winogrona.

Obiad

Zupa fasolowa z ziemniakami.

Pierogi leniwe (wyrób własny), jogurt naturalny, kompot owocowy.

Podwieczorek      

Sok owocowo-warzywny, biszkopty.

 

W ciągu dnia, dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Źródłami tych substancji są:

– mleko i produkty pochodne, ryby ;

– zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies;

– jajka i produkty pochodne; 

– orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

– migdały, orzechy laskowe,  brazylijskie, nerkowe, włoskie;

– seler i produkty pochodne.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy,produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano,bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.