Tygodniowe menu
JADŁOSPIS
od 15.09.2025r. do 19.09.2025r.
Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.
|
I ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek 15.06.2025
|
Płatki żytnie na mleku, Bułka kukurydziana (pszenica, orzechy, żyto, gluten) z masłem (mleko), wędlina, serek do smarowania pieczywa (mleko), papryka, Herbata malinowa, |
melon
|
Żurek z kiełbasą ( seler, mleko) z ziemniakami. Pieczona pałka z kurczaka, puree ziemniaczane (mleko), sałata z jogurtem (mleko),
Kompot owocowy. |
Drożdżówka z jabłkiem (gluten), Sok wieloowocowy,
|
Wtorek 16.09.2025 |
Chlebek pszenny/razowy ze słonecznikiem (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), pasta z ciecierzycy i jajka (jajko), wędlina, rzodkiew, rukola, Herbata z cytryną. |
jabłko |
Zupa krem z zielonego groszku (seler, mleko)z grzankami (gluten). Leczo (karkówka, pomidor, cukinia, marchewka, papryka, natka z pietruszki), kasza pęczak (gluten), kompot wiśniowy.
|
Kruche ciasteczko owsiane (orzechy), Cząstka pomarańczy,
Kawa Inka (mleko), |
Środa 17.09.2025
|
Kajzerka (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko) dżem 100% owoców, wędlina, ogórek świeży. Herbata z miodem, |
śliwka |
Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami (seler) z natką pietruszki, Risotto z kurczakiem i warzywami (pierś z indyka, papryka, cebula), kompot owocowy. |
Wafel ryżowy (orzechy) z serkiem waniliowym (mleko), Herbata owocowa, |
Czwartek 18.09.2025 |
Płatki gryczane na mleku, chlebek pszenno-żytni (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko) Sałatka(sałata lodowa, ser feta (mleko) czerwona fasola, pomidorki, ogórek zielony, natka z pietruszki, sos vinegre) ,wędlina,
Herbata z żurawiną, |
gruszka
|
Zupa jarzynowa (seler, mleko) z ziemniakami z natką pietruszki, Pierogi leniwe (jajka, gluten, mleko), surówka z marchewki i jabłka z dodatkiem jogurtu (mleko),
Kompot wieloowocowy, |
Chlebek pszenno-żytni (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), pasta z kiełbasy (mleko) ze szczypiorkiem, Ogórek kiszony, Lemoniada, |
Piątek 19.09.2025
|
Pieczywo mieszane (pszenno/razowe) (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), ser żółty (mleko) , wędlina, sałata masłowa, pomidor, Kakao (mleko), |
winogrono |
Zupa pomidorowa (seler, mleko) z makaronem (gluten) i natką pietruszki, Pieczone paluszki rybne (gluten, ryba), ryż basmati, surówka białej kapusty, marchewki i jabłka (mleko), kompot malinowy,
|
Ciasto dyniowe (mleko, jajko) z żurawiną,
Napar z mięty,
|
Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !
W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Rodzaj alergenu |
Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.