Tygodniowe menu

Poniedziałek 12.11.2018r

 

 

Wtorek 13.11.2018r

Pierwsze Śniadanie

Wędlina, ser żółty, dżem 100% owoców,  sałata,  rzodkiewka, kajzerka , herbata z miodem i cytryną.

Drugie Śniadanie

Banan, woda mineralna niegazowana 0,5l.

Obiad

Zupa krem z dyni z imbirem, grzanka ziołowa.

Penne z kurczaka                                                                                                                                                                (makaron penne, filet z piersi kurczaka, papryka czerwona, pomidory suszone, jogurt naturalny,  rukola),

kompot owocowy.

Podwieczorek

Drożdżówka z jabłkiem, kakao naturalne z mlekiem.

 

Środa 14.11.2018r

Pierwsze Śniadanie

Płatki żytnie na mleku, pasta z soczewicy, wędlina, pomidor, szczypior, grahamka z ziarnami,  herbata.

Drugie Śniadanie

Mix warzyw (ogórek, papryka, rzodkiewka).

Obiad

Barszcz ukraiński z ziemniakami.    

Kopytka z biały serem, kiwi, kompot owocowy.

Dodatek dla szkoły : sok owocowo-warzywny 300ml.

Podwieczorek

Ciasto piegusek  (wyrób własny), mandarynka.

 

Czwartek 15.11.2018r

Pierwsze Śniadanie

Płatki orkiszowe na mleku,  kiełbasa podsuszana, dżem 100% owoców, papryka pomarańczowa,                       chlebek orkiszowy, herbata owocowa.

Drugie Śniadanie

Gruszka , precelki.

Obiad

Zupa szpinakowa z ziemniakami.

Frykadelki wołowe,  kasza pęczak, ogórek kiszony, kompot owocowy.

Podwieczorek

Jogurt owocowy do picia, biszkopty.

 

Piątek 16.11.2018r

Pierwsze Śniadanie

Pasta z łososia z dodatkiem otrąb, wędlina, dżem 100% owoców,  kajzerka , herbata.

Drugie Śniadanie

Banan.

Obiad

Zupa porowa z ziemniakami.

Kotlet z jaj, ziemniaki,  surówka z czerwonej kapusty, kompot owocowy.

 

Podwieczorek

Kasza manna, mus truskawkowy, herbatniki, sok.

 

 

W ciągu dnia, dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Źródłami tych substancji są:

– mleko i produkty pochodne;

– zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies;

– jajka i produkty pochodne;

– orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

– migdały, orzechy laskowe,  brazylijskie, nerkowe, włoskie;

– seler i produkty pochodne.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy,produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano,bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.