Tygodniowe menu

 

Poniedziałek 09.03.2020 r.

 

Pierwsze Śniadanie

Płatki orkiszowe na mleku, wędlina, miód naturalny,  warzywa,  chlebek regionalny, herbata z cytryną.

Drugie Śniadanie

Owoc.

Obiad

Krupnik z wkładką mięsną.

Kopytka w sosie pieczarkowym, surówka  z białej kapusty, kompot owocowy.

Dodatek dla szkoły: sok owocowo-warzywny.

Podwieczorek

Grahamka, kiełbasa krakowska, sałata,  herbata.

 

10.03.2020 r.

 

Pierwsze Śniadanie

Kajzerka, wędlina, ser żółty, parówki,  pomidor, herbata z hibiskusa.

Drugie Śniadanie

Marchew do pochrupania.

Obiad

Zupa szpinakowa z ziemniakami.

Pulpety w sosie koperkowym,  kasza pęczak, surówka z warzywna (seler, marchew, ogórek kiszony, papryka, cebula), kompot owocowy.

Podwieczorek

Budyń, mus truskawkowy, biszkopty.

 

Środa 11.03.2020 r.

 

Pierwsze Śniadanie

Płatki jęczmienne na mleku, kiełbasa podwawelska, serek do smarowania pieczywa, kalarepa, chlebek wiejski, herbata.       

Drugie Śniadanie

Jabłka.

Obiad

Zupa ziemniaczana z boczkiem.

Udko pieczone, ryż,  fasolka szparagowa żółta,   kompot owocowy.

Podwieczorek

Ciasto Zebra (wyrób własny),  sok owocowy.

 

Czwartek  12.03.2020 r.

 

Pierwsze Śniadanie

Kanapka z jajkiem na twardo, wędlina, dżem 100% owoców, rzodkiewka, bułka z ziarnami,  kawa inka z mlekiem.

Drugie Śniadanie

Banan.

Obiad

Zupa ogórkowa z ziemniakami.

Naleśniki meksykańskie (wołowina, pomidory, fasola czerwona, kukurydza, czosnek, kolendra), kompot owocowy.

Podwieczorek

Bułka drożdżowa, maślanka z owocami.

 

Piątek 13.03.2020 r.

 

Pierwsze Śniadanie

Wędlina, ser żółty, humus (cieciorka, suszone pomidory, koncentrat, zioła), szczypiorek, grahamka, herbata z imbirem.

Drugie Śniadanie    

Gruszka.

Obiad

Zupa włoska z makaronem.

Ryba po grecku, ziemniaki, kompot owocowy.

Podwieczorek

Pasztet (wyrób własny), rogal z makiem,  ogórek, herbata.

 

 

W ciągu dnia, dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Źródłami tych substancji są:

– mleko i produkty pochodne, ryby ;

– zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies;

– jajka i produkty pochodne; 

– orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

– migdały, orzechy laskowe,  brazylijskie, nerkowe, włoskie;

– seler i produkty pochodne.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy,produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano,bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.