Tygodniowe menu

                                                 JADŁOSPIS                 

                      od 15.09.2025r. do 19.09.2025r.     

 Pogrubioną czcionką zaznaczone są produkty zawierające alergeny.

                    

I

ŚNIADANIE

II

ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 15.06.2025

 

 

Płatki żytnie na mleku,  Bułka kukurydziana (pszenica, orzechy, żyto, gluten) z masłem (mleko), wędlina, serek  do smarowania pieczywa (mleko), papryka,

Herbata malinowa,

melon

 

 

 

Żurek z kiełbasą ( seler, mleko) z ziemniakami.

Pieczona pałka z kurczaka, puree ziemniaczane (mleko), sałata z jogurtem (mleko),

 

Kompot owocowy.

Drożdżówka z jabłkiem (gluten),

Sok wieloowocowy,

 

 

Wtorek

16.09.2025

Chlebek pszenny/razowy ze słonecznikiem (pszenica, żyto, gluten)  z masłem (mleko), pasta z ciecierzycy i jajka (jajko),   wędlina, rzodkiew, rukola,

Herbata z cytryną.

jabłko

Zupa krem z zielonego groszku (seler, mleko)z grzankami (gluten).

Leczo (karkówka, pomidor, cukinia, marchewka,  papryka, natka z pietruszki), kasza pęczak (gluten),

kompot wiśniowy.

  

Kruche ciasteczko owsiane (orzechy),

Cząstka pomarańczy,

 

Kawa Inka (mleko),

Środa

 17.09.2025

 

Kajzerka (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko) dżem 100% owoców,  wędlina, ogórek świeży.      

Herbata z miodem,

śliwka

Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami (seler) z natką pietruszki,

Risotto  z kurczakiem i warzywami (pierś z indyka, papryka, cebula),                         kompot owocowy.

Wafel ryżowy (orzechy) z serkiem waniliowym (mleko),

Herbata owocowa,

Czwartek 18.09.2025

Płatki gryczane na mleku, chlebek pszenno-żytni (pszenica, żyto, gluten)  z masłem (mleko) Sałatka(sałata lodowa, ser feta (mleko) czerwona fasola, pomidorki, ogórek zielony, natka z pietruszki, sos vinegre) ,wędlina,

 

Herbata z  żurawiną,

gruszka

 

 

 

 

Zupa jarzynowa  (seler, mleko) z ziemniakami z natką pietruszki,

Pierogi leniwe (jajka, gluten, mleko), surówka z marchewki i jabłka z dodatkiem jogurtu (mleko),

 

 

 

Kompot wieloowocowy,

Chlebek pszenno-żytni (pszenica, żyto, gluten)  z masłem (mleko), pasta z kiełbasy (mleko) ze szczypiorkiem,

Ogórek kiszony,

Lemoniada,

Piątek

19.09.2025

 

Pieczywo mieszane (pszenno/razowe) (pszenica, żyto, gluten) z masłem (mleko), ser żółty (mleko) , wędlina, sałata masłowa,  pomidor,                

Kakao (mleko),

winogrono

Zupa pomidorowa (seler, mleko)  z makaronem (gluten) i natką pietruszki,

Pieczone paluszki rybne (gluten, ryba), ryż basmati, surówka białej kapusty, marchewki i jabłka (mleko),

kompot malinowy,

 

Ciasto dyniowe (mleko, jajko) z żurawiną,

 

Napar z mięty,

 

Dzieci w ciągu dnia mają nieograniczony dostęp do wody !


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Rodzaj alergenu

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.

Powiązane zdjęcia: