Tygodniowe menu

 

                   

I

ŚNIADANIE

II

ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek 18.03.2024

Płatki orkiszowe na mleku, wędlina powidła śliwkowe, ogórek, chleb żytni, herbata   z cytryną.

Mandarynka.

 

Zupa ziemniaczana z pomidorami. Pieczona pierś z kurczaka z małymi pieczarkami, kasza gryczana, bukiet warzyw, kompot owocowy.

 

Pieczywo chrupkie, nutella domowa, plastry banana, herbata.

Wtorek

19.03.2024

Frankfurterki, serek do smarowania pieczywa, pomidor, ketchup, bułka z pestkami dyni, herbata z cytryna.

Banan.

Krupnik z wkładką mięsną z ziemniakami.

Naleśniki z białym serem, polewa malinowa.

Dodatek dla szkoły: sok owocowo-warzywny.

 

Pieczywo, pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów, ogórek kiszony, herbata.

Środa 20.03.2024

 

Sałatka z brokuła, wędlina, grahamka, herbata

Gruszka, herbatniki.

Krem z marchewki i batata, płatki migdałowe, grzanki.

Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i papryki, kompot owocowy.

Ciasto z jogurtowe   (wyrób własny),  gruszka, kakao       z mlekiem.            

Czwartek 21.03.2024

Paprykarz szczeciński, kiełbasa krakowska, ser żółty, sałata, bułka orkiszowa, herbata z imbirem i miodem.

Kiwi

Zupa kalafiorowa z kukurydzą, ziemniaki.

Bitki Wołowe w sosie własnym, kluski śląskie, sałata lodowa z rzodkiewką i śmietaną, kompot owocowy.

 

         

 

Krem z kaszy mannej na mleku   z musem truskawkowym, podpłomyki.

Piątek

22.03.2024

 

Płatki kukurydziane z mlekiem, wędlina, miód naturalny, chlebek pszenno-żytni, herbata z cytryną.

Mus owocowy.       

   Zupa fasolowa z kiełbaską  i ziemniakami.

Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z marchewki i pora, kompot owocowy.

Dodatek dla szkoły: Chipsy jabłkowe.

 

Grahamka, pasta    z kiełbasy, kalarepa, herbata.

W ciągu dnia, dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Rodzaj alergenu

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce (oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.

Powiązane zdjęcia: