Tygodniowe menu

 

Poniedziałek  12.10.2020 r.

 

Śniadanie

Kiełbasa z cebulką,  ser żółty, ketchup,  mix warzyw, bułeczka bankietowa, herbata z cytryna.

II Śniadanie

Banan.

Obiad

Grochówka z ziemniakami.

Pierogi z twarogiem, polewa jogurtowa, kompot owocowy.

Dodatek dla szkoły: gruszka

Podwieczorek

Grahamka, kiełbasa krakowska, rukola, herbata.

 

Wtorek 13.10.2020 r.

 

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku, wędlina,  rzodkiewka,  dżem 100% owoców , chlebek regionalny, herbata.

II Śniadanie

Papryka, kalarepa, marchew.

Obiad

Zupa krem z dyni, grzanki ziołowe.

Karkówka pieczona, ziemniaki, ogórek kiszony,  

kompot owocowy.

Podwieczorek                

Ciasto ze śliwką (wyrób własny),  mleko z miodem, kostka gorzkiej czekolady.

 

Środa 14.10.2020 r.

 

Śniadanie

Pasta rybna z otrębami, wędlina,  serek do smarowania pieczywa,  pomidor, chlebek orkiszowy, herbata  z cytryną.

II Śniadanie

Winogrona.

Obiad

Zupa z fasoli szparagowej z ziemniakami.

Pulpety z indyka z suszonymi pomidorami,  ziemniaki, mini marchewki, kompot owocowy.

Podwieczorek

Paszteciki z mięsem, barszczyk czerwony.

 

Czwartek 15.10.2020 r.

 

Śniadanie

Płatki żytnie z mlekiem,  wędlina, dżem 100% owoców , chleb barowy,  herbata z dzikiej róży.

II Śniadanie

Actimel, plecionka kukurydziana.

Obiad

Zupa szczawiowa z jajkiem, ziemniaki,

Gulasz wołowy, kasza jęczmienna,  buraczki,  kompot owocowy.

Podwieczorek

Kisiel do picia, ½ banana, bułka maślana.

 

Piątek 16.10.2020 r.

 

Śniadanie

Sałatka  z fasolą czerwoną (sałata, papryka, kukurydza, pomidorki, fasola czerwona, ananas, sos),  wędlina,  bułka gwiazda,  kiełki, herbata.

II Śniadanie

Jabłko.

Obiad

Zupa brokułowa z ziemniakami .

Krokiety z kapustą i pieczarkami, kompot owocowy.

Dodatek dla szkoły:       sok owocowo-warzywny.

Podwieczorek

Jogurt owocowy  do picia,  paluch drożdżowy.

 

W ciągu dnia, dzieci mają nieograniczony dostęp do wody.


W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Źródłami tych substancji są:

– mleko i produkty pochodne, ryby ;

– zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies;

– jajka i produkty pochodne; 

– orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

– migdały, orzechy laskowe,  brazylijskie, nerkowe, włoskie;

– seler i produkty pochodne.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy,produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano,bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka.